Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Punamultakin voi pettää

Jyrki Räikkä

Vihreät pitävät hallitusyhteistyön ovia avoimina joka suuntaan, mutta seuraavassa hallituksessa suurista puolueista mieluisimpia kumppaneita olisivat sosiaalidemokraatit ja keskusta. Kokoomuskin kelpaa monille, kunhan kyseessä ei ole puhdas porvarihallitus. Tällaisia johtopäätöksiä voi tehdä Vihreän Langan vihreille kansanedustajaehdokkaille lähettämän kyselyn tuloksista (katso sivut 8-11).
    Suosituimmaksi hallituspohjaksi osoittautui punamulta, mutta senkin hedelmällisyyteen suhtauduttiin varauksellisesti. Eikä ihme: sosiaalidemokraattien ote vihreille tärkeissä kysymyksissä on lipsunut, eikä Anneli Jäätteenmäki ole ainakaan toistaiseksi lunastanut niitä odotuksia, joita ”uudelle” keskustalle on asetettu.

Esimerkiksi käy ympäristöpolitiikka. Vihreiden lähdettyä hallituksesta sosiaalidemokraattinen ympäristöministeri on lieventänyt kalankasvatuslaitosten haitallisuusluokitusta ja livennyt Etelä-Suomen metsien konkreettisista suojelutavoitteista. Sosiaalidemokraattien hallinnoima kauppa- ja teollisuusministeriö on laiminlyönyt uusiutuvan energian kehittämistä, ja joulukuussa pääministeri itse kyseenalaisti korkeimman oikeuden Vuotos-päätöksen legitimiteetin.
    Sosiaalidemokraatit ovat saaneet määrätä tahdin, sillä viime toukokuun jälkeen muut hallituspuolueet eivät ole liiemmin ympäristöasioissa profiloituneet. Kokoomuksella ei ole siihen tarvetta, ja Vasemmistoliitto on tyytynyt ympäristötekojen sijaan niistä puhumiseen.
    Oppositiossa muuten hanakasti räksyttänyt keskusta on ympäristökysymyksissä lähinnä kiehnännyt hallituksen jaloissa. Torsoksi jääneen risupaketinkin puolue laski löysästi läpi, eikä puolue ole ollut hallitukselta ainakaan lisäsuojelua kärttämässä.

Punamultahallituskin voi siis osoittautua kauhukabinetiksi, ellei siihen liitetä vihreää puskuria. Muiden puolueiden hyväntahtoisuuteen eivät voi luottaa sen paremmin vihreät poliitikot kuin äänestäjätkään.

Jo riittää häiriköinti

Jyrki Räikkä

Riviehdokas Markus Drakesta on tullut kohtuuton rasite hänet ehdolle asettaneelle puolueelle. Ilmeisen hyvässä uskossa Helsingin vihreiden ehdokaslistoille otetun Draken edesvastuuton hamppupropaganda ja osallisuus pummilla matkustamiseen yllyttävässä ”kaupunkiliikkeessä” lyö puolueen ja muiden samalla listalla esiintyvien ehdokkaiden tavoitteita niin räikeästi korville, että asiaa on mahdotonta ohittaa olankohautuksella.
    Vihreiden poliittiset vastustajat ja vihreisiin penseästi suhtautuvat toimittajat tekevät tietenkin kaikkensa mustamaalatakseen Draken mielipiteiden avulla koko puolueen. Tämän vuoksi esimerkiksi Draken omintakeinen päihdepolitiikka, jolla hän puolustelee omaa kannabiksen käyttöään, on sekoitettu tarkoitushakuisesti vihreiden europarlamentaarikkojen kriminaalipoliittisiin linjauksiin, joiden tavoitteena on helpottaa narkomaanien hakeutumista hoitoon.

Niistä marginaaleista, joihin Drake on viime viikkoina linnoittautunut, ei imuroida tuhatmäärin ääniä. Kansanedustajaksi hän ei näillä eväillä pääse, julkisuuden henkilöksi kylläkin.
    On ikävää, jos yksittäisen ehdokkaan typeryydet jättävät julkisuudessa varjoonsa vihreiden todelliset kampanjateemat, kuten terveydenhuollon, lapsiperheiden aseman ja ympäristökysymykset. Äänestäjät ansaitsisivat parempaa. Toistensa kylkeen liimautuneet suuret puolueet näyttävät suorastaan kaihtavan asiakeskustelua, joissa puolueiden linjaerot - tai niiden puute - tulisivat selvästi esiin. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO