Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Valinnan paikka

Vihreä vaihtoehto on erilainen.

Kolumni, Osmo Soininvaara

Kun kaikki haluavat juuri nyt vaalien alla kaikkea hyvää kaikille, mikä erottaa vihreät kaikista niistä muista puoleista, jotka haluavat lisää rahaa lapsiperheille, pelastaa Itämeren ja parantaa terveyspalveluja? Yleensähän puolueiden vaaliohjelmissa on vain asioita, joista kukaan ei voi olla julkisuudessa eri mieltä, koska kaikki haluavat kaikkien ääniä.
    Vihreiden ohjelmassa on monia kohtia, joista ei todellakaan vallitse yksimielisyyttä. Niitä saa, jos kansa äänestää suurin joukoin vihreitä - eikä saa, ellei äänestä.

Vihreät kannattavat työajan lyhentämistä. Aloitetaan pienten lasten vanhemmista turvaamalla heille oikeus ja mahdollisuus kuusituntiseen työpäivään. Muiden vuoro tulee tämän jälkeen.
    Tämä ohjelmakohta ei ole ilmainen. Se merkitsee, ettemme käytäkään tuottavuuden kasvua kokonaisuudessaan rikastumiseen. Rikastumme hitaammin, mutta voimme elää kiireettömämpää ja rennompaa elämää, antaa enemmän aikaa toisillemme, lapsillemme ja itsellemme.
    Joutilaisuus ei kuluta luonnonvaroja. Monet muut vaativat työajan pidentymistä, että rikastuisimme vielä vähän nopeammin.

Vihreät tukevat avoimesti palvelualoja. Palvelut ovat ekologisesti tervettä ylellisyyttä, koska ne eivät kuluta energiaa ja raaka-aineita kuten tavaratuotanto.
    Vain palvelualat voivat työllistää merkittävästi lisää väkeä. Lisäksi ne tarjoavat työpaikkoja ihan tavallisille ihmisille, eivät vain huippuosaajille. Palveluyhteiskunta on myös osa rennompaa elämää, kun työpäivän jälkeen ei tarvitse tehdä kaikkea itse.
    Palvelujen suosiminen merkitsee, että niihin kohdistuvaa verotusta on siirrettävä muiden elinkeinojen taakaksi, ja tästä se vastustus nousee. Kokoomus esimerkiksi ei halua, että vanhemmuudesta aiheutuvat kustannukset jaettaisiin kaikkien työnantajien kesken, kun ne nyt koituvat äidin työnantajan maksettaviksi.
    Nyt nuoria naisia ei oteta kuin pätkätöihin. Lasten syntymästä aiheutuvat kustannukset rasittavat nyt kohtuuttomasti palvelualoja. Teollisuus ja rakennustoiminta pääsevät kuin koira veräjästä.

Haittaveroja tarvitaan työn verotuksen tilalle. Vihreät ovat valmiit siirtämään verotuksen painopistettä energian, raaka-aineiden ja ympäristön saastuttamiseen. Tällä tähdätään ekologisesti vastuullisempaan tuotantoon ja kulutukseen. Siinä sivussa valtio saa lisää verotuloja, jolloin on mahdollista alentaa palkkaveroja ilman, että joudumme säästämään kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa.
    Energian käyttö tulisi tietysti kalliimmaksi, mutta samalla käteen jäisi enemmän rahaa, joten ei se yleistä köyhtymistä merkitsisi.

Myös Etelä-Suomen metsiä on vihreiden mielestä suojeltava. Suomen luonnonsuojelualueet sijaitsevat kovin yksipuolisesti vain Pohjois-Suomessa. Oulu-Kajaani -linjan eteläpuolelta on suojeltu metsäalasta vain yksi prosentti. Me haluamme lapsillemme mahdollisuuden samota kunnon metsissä ja haluamme, että erilaiset ekotyypit ja eläinlajit säilyvät tulevaisuuteen.
    Totta kai suojelu maksaa, mutta olemme valmiit maksamaan. Tilalle saadaan sitä paitsi työpaikkoja matkailuun. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO