Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Halpaa viinaa kaikille?

Jyrki Räikkä

Suomalaisten päättäjien enemmistö tuntuu antautuneen ehdoitta sille ajatukselle, että alkoholijuomien tuontikiintiöiden raju kasvu ja Viron vappuna 2004 alkava EU-jäsenyys pakottaa Suomen laskemaan alkoholiverotustaan tuntuvasti. Tähän kuoroon ovat kuluneella viikolla yhtyneet muun muassa peruspalveluministeri Eva Biaudet, pääministeri Paavo Lipponen sekä kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre.
    Alkoholiveron alentamisen puolesta esitettyjä argumentteja pitää tutkia tarkasti. Elleivät terveys- ja veropoliittiset perusteet pidä, vaalien alla esitetyt lupaukset viinan hinnan alentamisesta edustavat pahimman luokan populismia.

Ei ole lainkaan selvää, miten Viron markkinat vähentävät alkoholin myyntiä Suomessa ja siitä valtiolle kertyviä tuloja. Jotta Suomi vajoaisi viinan hinnoissa Viron rinnalle, hintatason pitäisi puolittua, mikä edellyttäisi alkoholiveron laskemista noin neljännekseen nykyisestä. Todennäköisesti tällainen mega-ale lisäisi kulutusta räjähdysmäisesti. Vaikka myynnin kasvu kompensoisi osan alkoholiveron laskusta aiheutuneista menetyksistä, lisääntyneen käytön terveyshaitat, sosiaaliset ongelmat ja niistä koituvat kustannukset lankeaisivat täysimääräisinä yhteiskunnan kannettaviksi.
    Käytännössä lienee selvää, että alkoholijuomien hintataso pysyy Virossa Suomea matalampana. Vaikka Suomessa tehtäisiin kevennyksiä alkoholiveroon, taloudellinen kannustin hamstrausmatkoille säilyy. Pahimmassa tapauksessa alkoholiverotuksen keventäminen lisäisi kotimaista kulutusta ilman, että sillä olisi todellista vaikutusta Virosta tuodun alkoholin määrään.

Alkoholiverotuksen summittaisen laskemisen sijaan kannattaisikin odottaa ja katsoa, kuinka monet suomalaiset vaivautuvat itse hakemaan pakettiautolasteittain viinaksia Suomenlahden eteläpuolelta - alkoholiahan saa tuoda vain omaan käyttöön.Voi olla, että ensihuuman haihduttua uuden ajan votkaturismi jää marginaali-ilmiöksi.
    Viinan salakaupan lisääntyminen on joka tapauksessa todellinen uhka, lievennettiipä alkoholiverotusta tai ei. Trokausta pitää hillitä rangaistusasteikkoja kiristämällä ja valvontaa tiukentamalla.
    Asennekasvatuksessakin on tekemistä. Pimeiden pullojen ostamiseen ja myymiseen on Suomessa suhtauduttu naureskellen, vaikka se on etenkin alkoholistien ja nuorten kohdalla huumekauppaan rinnastettavaa rikollisuutta. o

Prestigen peesissä

Avovesilaivaksi rakennettu, 130 000 tonnia vetävä tankkeri Stemnitsa on tammikuussa kuljettanut kenenkään estelemättä jo kaksi öljylastia läpi jäisen Suomenlahden. Ilmeisesti Primorskin uudessa öljysatamassa sukkuloi jatkuvasti muitakin talviseen merenkäyntiin sopimattomia aluksia.
    Venäläisviranomaisten välinpitämättömyyden ja salailupolitiikan tähden Primorskin satamasta näyttää kehittyneen juuri sellainen aikapommi kuin sitä rakennettaessa pelättiinkin. Vaikka ensi vuonna käyttöön otettava navigaatiojärjestelmä parantaa öljykuljetusten turvallisuutta, laivojen merikelpoisuutta se ei pysty tarkistamaan.
    Yksi Prestige riittää. Suomen lisäksi myös Euroopan unionin pitäisi vaatia Venäjän satamaviranomaisilta tarkempaa alusten kunnon valvontaa. Samalla unionin tulisi panna kuriin ne jäsenmaissa toimivat yhtiöt, jotka käyttävät öljykuljetuksiin vaarallisia aluksia. Stemnitsakin purjehtii EU-puheenjohtajamaa Kreikan lipun alla. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO