Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Pureeko keskustan sumutustaktiikka?

Niemeläinen

Kaivauduin varta vasten laiskanlinnaani seuraamaan kolmen ”pääministeriehdokkaan” (lainausmerkit sallittaneen) ensimmäistä televisioväittelyä.
    Asetelma oli kiinnostava: keskusta oli alkuviikosta julkaistun mittauksen mukaan maan suurin puolue, demarit ovat työllisyystilastojen kanssa hätää kärsimässä ja kokoomus ratsastaa ilman paitaa kuuden kohdan hintalappuohjelmallaan.
    Mikä ihmeellisintä, äänestysaktiivisuus näyttää tutkimuksen mukaan pysyvän yllättävän korkealla.

Nyt oli sitten kolmella suurella tilaisuus tarjota kansalle tuoteselosteensa. Erityisesti odottelin keskustalta jotakin kättä pitempää. Vaaleihin on aikaa muutama hassu viikko, ja maan suurin puolue on onnistunut keplottelemaan tähän saakka ilman ensimmäistäkään konkreettista ehdotusta. Äänestäjät alkavat käydä kärsimättömiksi: pidetäänkö meitä aivan uunoina?
    Kuuntelin siis korvat torvella Anneli Jäätteenmäen puheenvuoroja. Kirjoitin niitä jopa muistiin, jotta voisin rauhassa katsoa, olisiko niissä jotakin asiallista asiaa.

Sääli sanoa, mutta saldo oli onneton. Ontto fraasi seurasi toistaan. ”Ongelmia tulee taloudellisten realiteettien puitteissa pystyä korjaamaan.” Jo vain. ”Olemme hyvin realistisia.” Sepä hyvä.
    ”Tarvitaan kasvua, työllisyyttä ja peruspalveluita.” En voisi olla enemmän samaa mieltä. ”Nyt täytyy ottaa käyttöön monipuolinen keinovalikoima.” Hiton hyvä ajatus. ”Meillä on liian paljon työttömiä, ja siksi pitää olla monenlaisia toimenpiteitä.” Onhan se vähän niinkin, sano.
    ”Nyt pitäisi nopeasti ryhtyä toimiin.” Mihin toimiin? ”Tarvitaan uusi ote asioihin.” Ehdottomasti, kyllähän uusi aina vanhan voittaa. ”Arvokysymykset ovat myös tärkeitä.” Mistä arvoista on kysymys?
    ”Olemme valmiit tekemään päätöksiä.” Mitä päätöksiä? ”Vakautta täytyy yhteiskunnassa olla.” Ja paavi on katolinen.

Keskustan ”malli” on selvästi nousemassa Sokean Reetan rinnalle vaalitaistelun legendaksi. Veronmaksajien pari viikkoa sitten järjestämässä keskustelussahan Jäätteenmäki kertoi, että keskustalla on ”malli” työttömyyden voittamiseksi.
    Keskiviikkoiltana Jäätteenmäki yllättäen sanoi, että ”meillä ei ole tarkkaa mallia” - ja varttituntia myöhemmin ilmoittikin taas, että ”meillä on tarkat ohjelmat”.
    No onko niitä vai ei? Kansakunta odottaa ratkaisua kasvavan apatian vallassa.
    Tai ehkä se malli tarkoittaa niitä ”monenlaisia toimenpiteitä”. Jäätteenmäki pisteli aivan oikein Paavo Lipposta siitä, ettei hallitus ole kahdeksassa vuodessa saanut työttömyyttä puolitetuksi. Niin haastajan tietysti pitääkin. Mutta keskustalta on yhtä lailla syytä kysyä, miksei se ole kahdeksassa vuodessa saanut aikaan mitään muuta kuin kimittävää retoriikkaa.

Keskustelun ulkopoliittinen osuus oli, mikäli mahdollista, vielä kiusallisempaa katseltavaa. Jäätteenmäki toisteli sanaa ”eriseuraisuus” kuin mantraa ja onnistui vakuuttamaan katsojat lähinnä omasta eriseuraisuudestaan.
    Konkretiaa tuli tuutin täydeltä: ”Toivomme, että Irakin sotaan löytyisi rauhanomainen ratkaisu.” Todella repäisevä, valtiomiesmäinen avaus. ”Suomen tulee ensisijaisesti toimia rauhan puolesta.” Just joo. ”Nyt pitää tehdä kaikki voitava rauhan saavuttamiseksi.” Niin aina.
    Olen jo aiemmin tältä paikalta sanonut, että keskusta yrittää täsmälleen samaa taktiikkaa kuin vuoden 1991 vaaleissa. Silloin se toimi loistavasti, ja Esko Aho otti murskavoiton pelkästään vinoilemalla hallitukselle suorassa lähetyksessä. Kaksitoista vuotta myöhemmin tämä ei enää onnistu. Tautologioiden toistelu ei kanna maaliskuuhun asti.

Iltalehden kokenut kehäkettu Tuomas Keskinen ennusteli kolumnissaan vihreää porvarihallitusta. ”Tämä nostaa puheenjohtaja Osmo Soininvaaran temppelinharjalle”, Keskinen täräytti.
    Soininvaaran kannattaisi nyt esittää sellainen hallitusohjelma, johon keskusta voisi omien ideoiden puutteessa tulla mukaan. Mahdollisuuksia selvästi on: ylle listaamani Jäätteenmäki-sitaatit tuovat elävästi mieleen vihreiden hyvää tarkoittavat julistukset noin vuodelta 1985.

Kirjoittaja on vihreitä sympatisoiva veteraanivaikuttaja joka kirjoittaa asemansa vuoksi nimimerkillä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO