Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Turhaa terapiaa?

Jyrki Räikkä

Ammattitaitoinen lääkäri pesee aina kätensä huolellisesti ennen operaatiota. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre on sisäistänyt siviilityönsä käytänteet niin hyvin, että hän osaa soveltaa niitä myös politiikkaan. Hygieeninen lähestymistapa on ollut arvossaan, kun Mönkäre on kommentoinut alle 16-vuotiaiden yksilöterapian tukien lakkauttamisesta syntynyttä kohua. Potilaat eivät Mönkäreen mukaan joudu kärsimään tukileikkauksista ja jos joutuvat, se ei ole ainakaan ministerin syy.
Mönkäre sysää vastuuta päätöksestä Kelalle ja korostaa, että Kela on eduskunnan eikä esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön alainen laitos.
Mitäpä siitä, että esityksen tukien lakkauttamisesta on tehnyt sosiaali- ja terveysministeriön alainen, psykiatrisen hoidon voimavaroja pohtinut työryhmä. Toisaalta hoidon jatkumisesta vastuussa ovatkin kunnat, jotka voivat Mönkäreen mukaan halutessaan helposti paikata Kela-tukien leikkauksesta aiheutuneen aukon, kunhan ne laittavat "asioita tärkeysjärjestykseen". Ongelmaan ovat syypäitä myös joukoittain hoitoon hakeutuneet potilaat itse: yksilöterapiasta on tullut muoti-ilmiö, jonka räjähdysmäisesti kasvaneeseen kysyntään on Mönkäreen markkinalogiikan mukaan vastattava tarjontaa supistamalla.
Mielialojen tyynnyttelemiseksi Mönkäre on vielä vakuutellut, että viime kädessä hoitomääräyksistä vastaavat lääkärit, joiden päätöksiin poliitikot eivät voi ministerin mukaan vaikuttaa millään tavalla. Toki Mönkäre tietää, että lääkärien tietoisuudella talouden realiteeteista on vaikutusta siihen, millaista hoitoa he potilaille määräävät. Yhtä selvää on, että potilaan varallisuus vaikuttaa siihen, kuinka hyvää hoitoa hän voi itselleen hankkia.

Psykiatrit ovat keskenään kiivaasti erimielisiä yksilöterapian tehokkuudesta ja terapiamuodon vaatimasta intensiivisyydestä, eikä kiistaan luultavasti saada lähiaikoina ratkaisua. Terapiatukien leikkausten takana ovat kuitenkin selkeästi taloudelliset syyt, eivät lääketieteelliset perusteet. Erityisen falskiksi ja vastuuttomaksi päätöksen tukipolitiikan äkkinäisestä kurssinmuutoksesta tekee se, että se iskee kohdennetusti alle 16-vuotiaisiin lapsiin. Leikkauslistalle joutuu myös 16-25-vuotiaiden nuorten yksilöterapia. Tämänikäisiä terapian tarpeessa olevia nuoria tuskin lohduttaa se, ettei heille myönnettyjä tukia lopetettu kokonaan, tukiehtoja vain heikennettiin ratkaisevasti.
Lasten ja nuorten pahoinvointia ei juurita suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta pelkästään terapiaistuntojen avulla. Olisi toivottavaa, että ongelmaan voitaisiin puuttua muutenkin kuin lääketieteen keinoin, mieluiten ennaltaehkäisevästi. Ensisijaista olisi luoda yhteiskuntaan välittämisen ilmapiiriä. Potilaiden ahdistuksella arvaamattomasti leikittelevä tukipolitiikka ei edistä tätä tavoitetta.

Pohjoistuuli puhaltaa

Hallituksen aluekeskuspolitiikassa ei ole kovin monta liikkuvaa osaa, jos alue- ja kuntaministeri Hannes Manninen pääsee sen suunnittelijaksi. Manninen vaati maanantaina Helsingin Sanomien haastattelussa Oulun nostamista Suomen "kakkospääkaupungiksi". Oululla pitäisi Mannisen mukaan olla esikoisoikeus sellaisiin alueellistamispäätöksiin, joissa pääkaupunkiseudulla sijaitsevalle yksikölle etsitään toista tukikohtaa muualta Suomesta.
Torniolaisen Mannisen ehdotus on omituinen kotiinpäinveto, jonka takaa kuuluu siltarumpupolitiikan kuminaa. Koko maata hyödyttävän aluekehityksen kanssa Mannisen aloitteella ei ole paljonkaan tekemistä. On vaikea nähdä, kuinka Oulun suosiminen muiden aluekeskusten kustannuksella kohentaisi esimeriksi Itä-Suomen kaupunkien asemaa. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO