Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Presidenttipeli odottaa vihreää nappulaa

Viime vaalien kokemukset olivat myönteisiä, mutta päätöksiä ehdokkaasta ei haluta vielä tehdä.


Anna Tommola

Tämänhetkisen ilmapiirin perusteella voisi ennakoida, että seuraavaan presidenttikilpaan saattaa osallistua myös vihreä ehdokas.
Presidentti Tarja Halosen poikkeuksellisesta suosiosta huolimatta valtaosa suomalaisista haluaa tälle vastaehdokkaan vuoden 2006 vaaleihin, Helsingin Sanomien Suomen Gallupilla teettämä tutkimus kertoo. Vihreiden kannattajista 63 prosenttia katsoi, että vihreidenkin pitäisi asettaa oma ehdokas.
"Pieneenkin otokseen perustuvasta taustatiedosta seuraa fiilis, että tämä keskustelu pitää vihreissä käydä", puoluesihteeri Ari Heikkinen toteaa. Hän pitää keskustelua silti ennenaikaisena; ensin tulevat europarlamentti- ja kunnallisvaalit.
Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara toteaa, ettei ehdokkaasta "haittaakaan olisi". Myös hänestä keskustelu on etuajassa. Tärkeää olisi tietää, jatkaako Halonen.
"Mutta jo senkin takia, että saadaan kunnon vaali eikä ainoa vastaehdokas ole Tony Halme, olisi hyvä olla riittävä määrä ehdokkaita", Soininvaara puntaroi. "Ja tekeehän se mahdolliseksi keskustelun ulkopolitiikkaan ja presidentin toimivaltaan liittyvistä kysymyksistä."
Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Satu Hassi arvelee, että olisi kiusallista, jollei vakavasti otettava presidentti saisi vastaansa muita varteenotettavia ehdokkaita.

Uskottavuutta politiikalle

Ari Heikkinen arvioi, että vuoden 2000 presidentinvaalien myönteisten kokemusten perusteella omaan ehdokkaaseen kannattaisi panostaa. Heidi Hautalan kampanjaan oltiin erittäin tyytyväisiä.
"Vihreille tärkeät teemat tulivat sen kautta tyylikkäästi esiin, ja Heidi teki itsestään valtiomiestason poliitikon suomalaisten silmissä", Heikkinen ylistää. Oman ehdokkaan avulla vihreät voivat kohentaa uskottavuuttaan riippumatta lopullisesta menestyksestä.

Katse jo vuodessa 2012

"Vaalijärjestelmän vuoksi ihmiset haluavat tietenkin varmistaa, että toiselle kierrokselle tulee valituksi vähintään se toiseksi paras. On vahinko, ettei meillä ole käytössä siirtoäänimenetelmää", Heikkinen pahoittelee. Istuva presidentti saattaisi siis joka tapauksessa menestyä myös vihreiden kannattajien keskuudessa. Halonen on tuonut julkisuuteen monia vihreille tärkeitä teemoja.
"Tämä enteilee sitä, että ihmiset ovat valmiita äänestämään muitakin kuin perinteisiä, jyrätyyppisiä isojen puolueiden nokkahahmoja", Heikkinen huomauttaa.
Hassi pitää mahdollisena, että hyvän ehdokkaan esillä pitäminen heijastuisi seuraaviinkin vaaleihin asti, vaikka Halonen vielä ensi kerralla olisikin todennäköinen jatkaja.

Kandidaatit kainoina

Heikkinen uskoo vihreistä löytyvän useitakin päteviä presidenttiehdokkaita. Soininvaara arvioi, että potentiaalisia olisi puolisen tusinaa.
Katseiden keskiössä on nytkin Hautala. Haastattelukierroksella nousevat lisäksi esiin Euroopan vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, europarlamentaarikko Matti Wuori sekä kansanedustajat Osmo Soininvaara, Satu Hassi ja Tuija Brax.
"Katsotaan 20 vuoden päästä uudelleen", Brax nauraa. "Kiitän luottamuksesta, mutta minusta ehdokkaan pitää olla kokenut."
"Lähinnä olen ajatellut, että kun meillä on ennestään hyvä ehdokas, niin jos Heidi on kiinnostunut, tukisin häntä", Hassi puolestaan sanoo.
Hautala ei ole valmis kommentoimaan aikeitaan. Hänestä vihreillä on aikaa käydä periaatekeskustelua vielä jonkin aikaa ja pohtia, kannattaako oma ehdokas asettaa.
Yllättynyt Soininvaara ei sulje ehdokkuutta suoralta kädeltä pois, mutta toteaa, ettei koe sen olevan "ominta toiminta-aluettaan". "Kuten sanottu, on ennenaikaista ottaa mitään kantaa. En ole asiaa miettinyt."

Oikeuskansleri ei spekuloi

Matti Wuori pitäytyy etiketissä. "Kun tästä aiheesta puhutaan, ei saa sanoa ei, vaan täytyy sanoa jotain sellaista kuin että ei voi poissulkea", Wuori myhäilee. Sinänsä tilanteessa, jossa kaikkien näyttää olevan vaikea löytää vastaehdokkaita, pienellä puolueella olisi hänestä hyvä mahdollisuus ravistella konsensusta, tuoda todellisia vaihtoehtoja ja politiikan katvealueita julkisuuteen.
"Vihreiden äänestäjien enemmistö on naisia, ja varmasti näkyvä vihreä naisehdokas on löydettävissä", Haavisto kommentoi. Hänestä vihreiden kannattaa tässä vaiheessa ajatella vaaleja siltä kannalta, että oma ehdokas asetetaan.
Aktiivipoliitikkojen ulkopuolelta nimilistalle nousee oikeuskansleri Paavo Nikula. Yli puoluerajojen arvostettua Nikulaa tarjotaan jopa porvarileirin yhteisehdokkaaksi. Kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite viime vuonna visioi Suomea vuonna 2012, Nikula oli presidenttinä.
Nikula kuitenkin ilmoittaa suoraan, ettei virkansakaan vuoksi voi olla ehdokasspekulaatiossa mukana. "Olen itse ajatellut, että minun vaalini on käyty", hän toteaa.

Perusteet puntarissa

Presidenttikisan perusteet saavat osakseen myös epäilyä. Helsingin vihreiden toiminnanjohtaja Olli Aalto ei kannata resurssien tärväämistä televisionäkyvyyteen, kun käsillä on kahdet tärkeämmät vaalit.
"Eurovaalit ja kunnallisvaalit edistävät suoraan vihreiden tavoitteita: saadaan läpi ihmisiä, jotka ajavat asioitamme. Presidentinvaalit ovat jäänne, joka pitää yllä politiikan henkilökeskeisyyttä", Aalto sanoo.
Aalto kokee osan vihreistä viimeksi pelanneen kaksilla korteilla: kehuttiin omaa ehdokasta, mutta heti ensimmäisen kierroksen ratkettua iloittiin, kun päästiin äänestämään Halosta. Rehellisempää olisi ollut asettua suoraan tämän taakse. "Kun kuitenkin odotetaan, että kentällä lähdetään yhtenä miehenä tekemään raskasta kampanjaa."
Tuija Brax katsoo, että Halosen onnistumista olennaisissa turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä päästään arvioimaan vasta lähivuosina. Omalle ehdokkaalle on perusteita, jos oikeasti ollaan sitä mieltä, että presidentti pitää vaihtaa. "Ei riitä, että halutaan näkyä ilmaiseksi."

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO