Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Isänmaallisia tekoja

Jyrki Räikkä

Hallituksen viime viikolla esittelemästä yritysverouudistuksesta on noussut odotetun kaltainen kalabaliikki. Yrittäjien kuoro huutaa itselleen suurempia helpotuksia, ja ennakkoon uudistuksen niskoille ylimitoitettuja odotuksia lastannut hallitus puolustautuu poterossaan.
Vaikka hallituksella on ollut uudistusta valmistellessaan käytössään verokantojen paaluttamisen parasta insinööritaitoa valtiovarainministeriöstä ja yliopistomaailmasta, monimutkaisen rakennelman lujuuslaskelmissa jokin näyttää menneen pahasti pieleen. Sinänsä oikeansuuntaisia painotuksia sisältävään uudistukseen on jäänyt porsaanreikiä, jotka tarjoavat yrittäjille uusia mahdollisuuksia verovelvollisuuden kiertämiseen. Hallitus antaa keinottelijoille avaimet käteen, mutta se ei tee verokeinottelusta moraalisesti hyväksyttävää, saati kannustamisen arvoista.

Elinkeinoelämän kritiikin kohteeksi on joutunut erityisesti yli 90000 euron yrittäjäosingoille kaavailtu vero, jota elinkeinoelämä nimittää mielellään "kateusveroksi". Tavallisen palkansaajan, saati työttömän, voi olla vaikea ymmärtää yrittäjäaktivistien kiivailua. Pörssiin listautumattomien yritysten omistajien osingot ovat 90000 euroon saakka verovapaita ja vasta tuon summan yli kertyvistä osinkotuloista peritään pääomavero, joka jää osinkotulon osittaisen verovapauden vuoksi 19,6 prosenttiin. Jos osingot nousevat yli yhdeksään prosenttiin yrityksen nettovarallisuudesta, osingot verotetaan ansiotuloina, mutta 30 prosenttia näistäkin tuloista pysyy verottajan ulottumattomissa.

Yrittäjäpuolen näkyvä närkästys on tulonjakoperusteiden muutosvaiheeseen kuuluvaa tavanomaista teatteria, jonka tavoitteena on oman edun maksimoiminen. Varsin ikävän sävyn on kuitenkin saanut se yrittäjien verokampanja, jonka keulakuvaksi on hakeutunut Jari Sarasvuo. Omien sanojensa mukaan "isänmaallisessa talkoohengessä" toimiva Sarasvuo lietsoo verokapinaa, joka yllyttää yrityksiä käyttämään kaikin keinoin järjestelmän heikkouksia hyväksi, ja lupaa järjestää verokeinottelua harkitseville maailmanluokan konsulttiapua. Itse hän on ilmoittanut lopettavansa verojen maksamisen vuonna 2005.
Pääomalla ei ole isänmaata, mutta useimmat yrittäjät tuntevat ainakin lukkarinrakkautta kotivaltiotaan kohtaan. Sarasvuo markkinoi käsitystä, jonka mukaan yrittäjät voivat tuohtumuksen varjolla ja kokemaansa vääryyteen vedoten hyvällä omallatunnolla siirtää taseensa ulkomaille, tyhjentää kassan ja realisoida omaisuutensa työllisyysvaikutuksista piittaamatta. Ja kun Sarasvuo puhuu lämpimästi verojen välttämisestä, syyttää valtiota "varkaudesta" ja "laittoman tilan luomisesta", hän raivaa - toivottavasti tahtomattaan - tilaa myös harmaan talouden hiljaiselle hyväksymiselle.

Historian havinaa

Hallitus teettää selvityksen toisen maailmansodan aikaisista ulkomaalaisten luovutuskäytännöistä, joiden seurauksena ilmeisesti tuhannet ihmiset joutuivat natsi-Saksan salaisen poliisin käsiin. Selvityspäätös on tehty ennen kaikkea Elina Sanan tutkimuksesta nousseen kohun tyynnyttelemiseksi.
Poliittisesta tarkoitushakuisuudestaan huolimatta selvitys on tarpeellista menneisyydenhallintaa, joka toivottavasti johtaa myös asian laajempaan tieteelliseen tutkimukseen.
Kunpa Stasi-asiantuntijaryhmän perustamisen tyrmännyt hallitus suhtautuisi herkästi myös siihen selvitystyöhön, joka on likempänä omaa aikaamme.
Luovutukset Neuvostoliittoon muodostavat oman tärkeän tutkimuskokonaisuutensa, suomettumisen kauden tiedusteluverkoston toiminta omansa. Valtiovallan pitäisi rohkaista sekä kansalaisia että tutkijoita käymään läpi myös sellaista lähihistoriaa, jonka uhrit ja osalliset ovat vielä elävien kirjoissa. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO