Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Rakkaus ylitti Pohjanlahden

Maria Wetterstrand ja Ville Niinistö aikovat mennä naimisiin.


Lena Björklund

Ruotsin ja Suomen vihreiden nuoret toivot ovat löytäneet toisensa. Ruotsin vihreiden eli Miljöpartiet-puolueen toinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand, 30, ja Vihreän liiton hallituksen jäsen Ville Niinistö, 27, ovat menneet kihloihin. Kihlat merkitsevät parille myös avioliittolupausta, vaikka häiden ajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.
Pari tutustui toisiinsa helmikuussa Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa, kun Niinistö ryhtyi Wetterstrandin tulkiksi. Kokouksen jälkeen yhteyttä pidettiin sähköpostilla ja tekstiviesteillä.
"Yhteydenpidosta tuli sen verran aktiivista, että aika pian ruvettiin seurustelemaan, viimeistään huhtikuussa", Niinistö muistelee tapahtumien kulkua.

Kaksi herkkää tahtoihmistä

Niinistö oli ehdolla viime kevään eduskuntavaaleissa. Hän sai Varsinais-Suomesta 3400 ääntä ja tuli listalla kakkoseksi, mutta vihreät eivät saaneet vaalipiiristä odottamaansa toista edustajapaikkaa.
Ihmissuhteen kannalta oli varmaan parempi, ettei Niinistöstä tullut kansanedustajaa. Wetterstrandilla on jatkuva kiire, sillä hän hoitaa puheenjohtajan tehtäviensä ohella myös kansanedustajan työtä Ruotsin valtiopäivillä.
Wetterstrandin ja Niinistön seurustelu pääsi käynnistymään vaalien jälkeen. Yhteydenpidon halun syvemmät syyt Niinistö löytää siitä, että molemmat ovat sekä vahvoja että herkkiä. "Meillä lähti heti elämänkatsomuksellinen olotila hyvin yhteen, meillä on samanlainen arvopohja."
Niinistön mielestä on vaikea löytää tasa-arvoista ja tasapainoista ihmissuhdetta. Hän on voimakastahtoinen, muttei halua dominoida. Siinä auttaa, jos toisellakin on voimakas tahto.

Potkurikoneella lätäkön yli

Wetterstrand - jota luonnehditaan Miljöpartietin kotisivuilla Ruotsin Sigourney Weaveriksi - on toiminut Ruotsin vihreissä 15-vuotiaasta saakka. Hän on Ruotsissa julkista riistaa, joten Turussa olo on ollut hänelle vapauttava kokemus. "On tavattoman rentouttavaa, kun kukaan ei tunne."
Pari on yhdessä kaikki viikonloput, joko Suomessa tai Ruotsissa. "Pieni lätäkkö välissä", Niinistö kuittaa välimatkan. "Käytetään suhteellisen ympäristöystävällisiä potkurikoneita, ei ruotsinlaivoja."
Ja kun tavataan, yhdessäoloa ei rasiteta muulla. "Tykkään siitä, että kun ollaan yhdessä, ollaan oikeasti yhdessä. Muulloin tehdään töitä", Niinistö sanoo.
"Maria haluaa olla enemmän lunkisti kotona. Minä haluan koko ajan tehdä jotain, rentoudun niin", kuvaa Niinistö. "Ville on vähän rauhattomampi, minä voin olla ihan vain rauhassa pari tuntia pidempään kuin hän", Wetterstrand vahvistaa.
Paljossa Niinistö ja Wetterstrand ovat samanlaisia. "On hirveän hyvä asia, ettei kumpikaan dramatisoi matkustelua", Wetterstrand sanoo.
Ongelmaa ei synny myöskään asuinpaikasta. "Asua voi useammassa paikassa.
Nyt minun on asuttava Ruotsissa, mutta olisi mukava asua Suomessa." Pari on hankkimassa yhteistä asuntoa Tukholmasta. Siellä on tarkoitus asua työn ja politiikan suomien mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi Wetterstrandilla on asunto kotipaikkakunnallaan Eskilstunassa ja Niinistöllä Turussa.
"Muutama vuosi näin, mutta jossain vaiheessa valmistaudumme muuttamaan joko Ruotsiin tai Suomeen tai muualle", Niinistö toteaa.

Ihmeellinen Suomi

Wetterstrandille on ollut iso kokemus tutustua suomalaiseen yhteiskuntaan. "Olen kateellinen sille tilanteelle, mikä Suomessa vallitsee, Suomi on Ruotsia dynaamisempi. Ruotsissa sosialidemokraatit pitävät tiukasti kiinni vallankahvasta, eikä siihen ole helppoa suhtautua. Silti siihen on suhtauduttava ja oltava yhteistyössä heidän kanssaan. Jos haluaa, että jotain tapahtuu."
Toinen kateuden aihe on syntynyt suomalaisten vihreiden kokouksissa. "Tuntuu siltä, että kaikki ihan oikeasti kuuntelevat toinen toisiaan."
Ruotsalaisten vihreiden kokouksissa on kiihkeämpi meininki. "Maria on ihastunut suomalaisten hitaaseen puhumiseen ja siihen, ettei kokouksissa huudeta. Mutta Ruotsissa vihreiden erityispiirre on heidän rohkea ideologisuutensa. Sosialidemokraatit ovat poistaneet puolueideologian tekemällä sosialidemokratiasta valtioideologian. Vihreät vastaavat Ruotsissa ideologisesta keskustelusta", Niinistö toteaa.

Eri mieltä Euroopan unionista

Ruotsin vihreät haluavat, että Ruotsi irtautuisi Euroopan unionista. Euroopan valuuttaunionille he sanovat yksiselitteisesti ei. Jos kihlautuneet haluavat väen väkisin riidellä, EU-politiikka sopii tähän tarkoitukseen Niinistön mukaan hyvin. Tähänkin Niinistö löytää kuitenkin myönteisen näkökulman.
"On rikkaus, että voidaan olla perustellusti eri mieltä. Siinä oppii näkemään toisenkin näkökulman, kun on sama arvopohja."

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO