Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Sampoa takomassa

Jyrki Räikkä

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ehdotti maanantain Helsingin Sanomissa työnantajapuolelle yhteistyötä, "työn ja pääoman uudenlaista liittoa".
Ihalainen toivoi, että työnantajajärjestöt ja ammattiliitot laativat yhdessä jokaiselle toimialalle pitkän tähtäimen elinkeinopoliittisen kasvustrategian. "Me haluaisimme olla yhdessä takomassa sampoa, emme vain jakamassa sen tuloksia", Ihalainen riimitteli.

Yhteistyö on kaunis asia, eikä konsensushakuisuuttakaan tarvitse kammoksua, ellei sen varjolla yritetä tukahduttaa yhteiskunnallisia ristiriitoja ja rakenteellisia ongelmia - tai lykätä niiden ratkaisemista määräämättömään tulevaisuuteen. Ihalaisen aloite sopii kiistojen lakaisemiseen maton alle, niin painokkaasti se vannoo kasvun nimeen. Sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullista olisi hakea hyvinvointia ja sen ylläpitoa muista lähteistä kuin tuotannon ja palkkojen itseisarvoisesta kasvattamisesta. Sampoa voisi takoa myös työn jakamisen, perhepolitiikan ja elinkeinorakenteen modernisoinnin nimeen.

Näinä aikoina liittoumia rakennettaessa on tietysti myös syytä kysyä, ketä tai mitä vastaan eri koalitiot on suunnattu. Outoa sävyä Ihalaisen ja SAK:n maanantaiseen esiinmarssiin toi järjestön apulaisjohtaja Matti Viialainen, joka esiintyi samana päivänä Lapin liiton järjestämässä seminaarissa Kemijärvellä. Viialainen vastusti Lapin alueiden lisäsuojelua, muun muassa Kemihaaran soiden liittämistä Naturaan. Hän syytti Vuotos-päätöksen tehneitä korkeimman hallinto-oikeuden tuomareita satojen ihmisten työpaikkojen viemisestä ja maalaili kauhukuvia siitä, miten Ylä-Lapin metsien hakkuiden kieltäminen kurjistaisi koko maakuntaa. Viialaisen mielestä suojelun laajentamiselle Lapissa ei ole luonnonsuojelullista pakkoa tai tieteellistä perustetta.
Kemijärvellä mekastivat muutkin ay-aktiivit. Sähköliiton neuvottelupäällikkö Martti Alakoski vaati KHO:n päätöksestä huolimatta Vuotoksen altaan rakentamista. Metalliliiton viestintäpäällikkö Matti Putkonen esitti ympäristöministeriön lakkauttamista.

SAK:ssa on voimia, jotka tekevät mielellään ympäristönsuojelusta syntipukin heikoille työllisyysnäkymille. Täytyy vain toivoa, ettei työn ja pääoman liitto käänny tuhoisille urille. Ympäristöarvoista piittaamattoman työllisyyspolitiikan saralla Hakaniemen ja Etelärannan valtaapitävillä voi olla paljonkin yhteistä. Ettei vain kävisi niin, että kasvua turvaavien elinkeinopoliittisten toimien joukkoon listattaisiin vielä kuudes ydinvoimala.

Väsytystaktiikka puree

Julkinen keskustelu Suomen turvallisuuspolitiikasta on ollut jo pitkään heikkoa, mutta nyt siinä ei ole enää mitään tolkkua. Kuvaavaa on, että keskustelun kehnoutta jatkuvasti suomiva puhemies Paavo Lipponen pitää itse päätään pensaassa, panttaa ilmiselvältä vaikuttavaa kantaansa eikä osallistu keskusteluun sisällöllisillä argumenteilla.
Turvallisuuskeskustelu on ajautunut - tai ajettu - uralle, jossa pääkysymykseksi on muodostunut se, onko Suomella kiire vai tulipalokiire ratkaista kantansa Nato-jäsenyyteen. Puolustusministeri ja pääministeri ovat antaneet asiasta ristiriitaisia lausuntoja, eikä myöskään kokoomusjohtaja Ville Itälän julkituloja ole voinut kehua johdonmukaisiksi: lauantain lehdissä Itälä patisti hallitusta välikysymyksen uhalla tekemään Nato-valintansa jo joulukuussa, maanantaina hän totesi, ettei kokoomuksella ole "tässä vaiheessa" kiirettä liittää Suomea Natoon.
Nato-jäsenyyden sisällöistä tässä aikataulukeskustelussa ei puhuta sanakaan, mikä saattaa olla keskustelun ylläpitäjien tarkoituskin. Väsytystaktiikka murtaa vastarinnan ja opettaa näkemään Nato-option ainoaksi turvallisuuspoliittisen muutoksen vaihtoehdoksi. Pian kysymys onkin vain siitä, milloin vääjäämättömäksi kohtaloksi nostettu valinta hoidetaan pois päiväjärjestyksestä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO