Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Väritön vaihtoehto?

Jyrki Räikkä

Poikkeustila Suomen politiikassa jatkuu, vaikka Matti Vanhanen huudettiin viime sunnuntaina Suomen Keskustan puheenjohtajaksi. Sinänsä luonteva vallansiirto ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että kevään eduskuntavaalit Anneli Jäätteenmäen johdolla voittanut ja hallitukseen noussut keskusta oli eri puolue kuin se Vanhasen luotsaama ryhmä, joka nykyisin pitää vallan kahvasta tiukasti kiinni. Vaaleista tehtiin väen väkisin pääministerivaalit, mutta kukaan muukaan nykyisen hallituksen ministereistä ei ollut kisassa mukana.
Vaikka Vanhasen valinta normalisoi keskustan sisäisen valtakuvion, Paavo Lipposen kaksoisrooli eduskunnan puhemiehenä ja hallituspuolueen puheenjohtajana on elävä muistutus vaalitaistelun repimistä haavoista. Samasta asiasta todistaa myös ylikuumentunut keskustelu siitä, mitä Jouni Backmanin Jäätteenmäen eropäivänä keskustan eduskuntaryhmälle lähettämässä lapussa luki.

Keskusta lanseerasi vaalikampanjansa yhteydessä iskulauseen "Valoisampi vaihtoehto", joka liitettiin yleensä Jäätteenmäen kuvaan. Jäätteenmäki on väistynyt, mutta puolue käyttää edelleen estoitta samaa slogania.
Matti Vanhanen myönsi ylimääräisessä puoluekokouksessa pitämässään, neuvottelun ja sovittelun nimiin vannovassa linjapuheessaan, että joku voi pitää hänen toimintatapaansa "värittömyyden ohjelmajulistuksena".
Itseironian ei pidä antaa hämätä - toki Vanhanen pragmaattisuudestaan huolimatta väriä tunnustaa. Hänen keskustalaisuudessaan on selvästi sinertävä sävy.

Keskustan ja sosiaalidemokraattien hallituskumppanuus on järkiavioliitto, jota molemminpuoliset käytännölliset hyödyt pitävät pystyssä. Vaikka pääministerin salkku on keskustalla, nimityskiistojen kaltaisissa orastavissa konfliktitilanteissa sosiaalidemokraatit ovat voineet näyttää kaapin paikan. Oppositiokautensa traumatisoima, hylkäämisen pelosta kärsivä keskusta on toistaiseksi heikompi astia, mutta ajan myötä osat saattavat vaihtua.
Kun keskusta on murtautunut ulos hallituspaitsiosta, pelitilanne näyttää sen kannalta hyvältä. Jo keskustan asema poliittisen akselin puolivälin paikkeilla tarjoaa puolueelle lupaavat lähtökohdat seuraaviin hallitusneuvotteluihin. Sinipunahallitusten paluun pelote menettää vähitellen uskottavuuttaan, jos kokoomus linnoittautuu alkusyksystä omaksumalleen, avoimesti SAK-SDP -akselin edustamaa "taantumusta" vastaan hyökkäilevälle linjalleen.
Kokoomuksen hallituksenkipeys alkaa jo lyhyen oppositiokauden jälkeen vaikuttaa siltä, että se tyytyisi porvarihallituksessa suosiolla apupuolueen rooliin. Silloin kokoomuskortti kirpoaa SDP:n käsistä ja muuttuu keskustan valtiksi. Vanhanen saattaisi varsin mielellään annostella sosiaalista omaatuntoa porvarihallituksen pääministerinä.

Vaaratonta viinanjuontia

Kokoomus tarvitsisi kiireesti päihdepoliittisen ohjelman, niin ristiriitaisia puolueen edustajien puheenvuorot olivat alkoholiverotuksen muutosta käsitelleessä eduskuntakeskustelussa.
Soraäänistä huolimatta puolueen johtavaksi ajattelijaksi profiloitui Kimmo Sasi. Hän vähätteli viinan terveyshaittoja, pani humalahakuisuuden kieltojen aiheuttaman kielletyn hedelmän maun piikkiin ja pilkkasi rajoituksiin nojaavaa "sosiaalitätien" alkoholipolitiikkaa.
Sasin puolue on - ainakin tähän saakka - kannattanut jyrkkää kieltojen ja rajoitusten linjaa huumepolitiikassa. Mikä tekee alkoholista niin erikoisen päihteen, että sen asiallinen kontrolli pitää tuomita "holhouksena"? o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO