Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Suljettu Suomi

Ulkomaalaisten simputus riittää jo.

Kolumni, Pekka Haavisto

Vihreän liikkeen alkuaikoina Ville Komsi määritteli yhden tavoitteen hyvin lyhyesti: ”Ulkomaalaispolitiikka sivistyneeksi”. Siitä on nyt kulunut 20 vuotta.
     Suomessa asuu vakituisesti melkein 100000 ulkomaalaista. Enemmistö heistä ei ole pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, vaan tänne työn, koulutuksen tai ihmissuhteiden vuoksi tulleita. Osa suunnittelee pitkää tai elinikäistä oleskelua Suomessa, osa tilapäistä. Kaikki - pohjoismaalaisia lukuunottamatta - joutuvat Suomeen jäädessään käymään läpi oleskeluluparumban, joka monilla toistuu vuosittain.

Erityisesti sääliksi käy opiskelijoita tässä pyörityksessä. Suomeen ei tulla helposti. Korkeakoulut ja ammattiin valmistavat oppilaitokset kelpaavat, kansanopistoihin tai edes lukioihin ei ole tulemista ilman vaihto-ohjelmaa. Opiskelun edellytyksenä on 5000 euron talletus, joka on vuosittain uudistettava. Se on iso raha suomalaisellekin. Vaikka asuisit suomalaisperheessä, perheen antama taloudellinen takaus ei kelpaa.
     Yleisen ohjeen mukaan ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen haetaan hakijan kotimaasta käsin. Suomen edustustoverkoston huvetessa se käy entistä vaikeammaksi. Poikkeustapauksessa voi Suomestakin yrittää hakea oleskelulupaa. 170 euron käsittelymaksun ja 5000 euron talletuksen lisäksi ulkomaalaispoliisi haluaa nähdä paluulipun kotimaahan. Lippu menee tietenkin hukkaan, jos oleskelulupa myönnetään. Aikamoinen lisäkustannus.

Luulin ennen, että Suomesta käännytetään vain pahantekijöitä tai niitä, joille täällä ei myönnetä turvapaikkaa. Nyt tiedän, että rajavartijan kengänkuvan persuksiinsa voi saada esimerkiksi lukio-opiskelija, koska lukio-opinnot eivät riitä Suomessa oleskelun perusteeksi. Tieto siitä, mihin sisäministeriön ohjeeseen tulkinta perustuu, piti erikseen lunastaa 60 eurolla. ”Kopiointikustannuksia”, sanottiin sisäministeriössä.
     Käännytyksen käytännöllisen puolen Helsinki-Vantaa -lentoasemalla suorittanut harvasanainen rajavartiomies sopisi hyvin Kaurismäki elokuvaan: ”Täss on taas yks depo.” Depo tarkoittaa tietenkin deported, karkotettu.

Lupien käsittelyajan pituus on kaikkien tiedossa. Yleensä varaudutaan puolen tai jopa vuoden mittaiseen odotteluun. Tänä aikana monet tietenkin haluaisivat matkustaa - käydä kotimaassaan tai mennä vaikka kavereidensa kanssa Tallinnan tai Tukholman risteilylle. Silloin on saatava ulkomaalaisvirastoon jätetty oma passi lainaksi.
     Aina se ei kuitenkaan onnistu. Tuntemassani tapauksessa ulkomaalaisviraston virkamies vaati oleskelulupahakemuksen peruuttamista ehtona passin takaisin saamiselle. Jos olet menossa tärkeään sukutapahtumaan tai vaikka äitisi hautajaisiin, sinut pannaan ikävän valintatilanteen eteen.

Jos olet tullut Suomeen opiskelijana, sellaisena sinun odotetaan täältä myös poistuvan. Tulee hallinnollisia vaikeuksia, jos hairahdut täällä seurustelemaan, muuttamaan yhteen tai perustamaan perheen. Lomakkeessa ei ole sitä varten saraketta.
     Sivistynyt ulkomaalaispolitiikka voisi olla vaikka sellaista, että kun valtion etu ei muuta vaadi, eikä kenenkään turvallisuus ole uhattuna, ihmisten joilla on työhön, koulutukseen tai perhesuhteisiin liittyvä, todistettava side Suomeen, annettaisiin tänne tulla ja täällä elää. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO