Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Susipuhelin auttaa väistämään petoja

Päivystävä puhelin kertoo susien liikkeistä.


Anne Seppänen, Kuhmo

Metsään menijä voi nyt osassa Suomea tiedustella erityisestä puhelinpalvelusta, liikkuuko alueella susia. Syyskuun puolivälissä on käynnistynyt pantasusien liikkeistä kertova susipuhelinpalvelu.
Puhelimessa annetaan tietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pannoittamien susien liikkeistä pääasiassa Kuhmon, Sotkamon, Rautavaaran, Sonkajärven, Juuan ja Nurmeksen alueilla. Näiden lisäksi kerrotaan Raahen seudulla asustavan nuoren pantasuden liikkeistä. Susien kaulapannassa on GPS-satelliittipaikannin.

Koiraa ei hyvä kohdata

Päätarkoitus on on auttaa koiran kanssa metsästäviä välttymään suden kohtaamiselta. Suden ja koiran kohdatessa koiralle voi käydä huonosti. "Muutkin luonnossa liikkujat saavat toki soittaa", lupaa hankesihteeri Sanna Pulkkinen. Palvelu pyrkii näin edistämään ihmisen ja suden rauhanomaista rinnakkaiseloa.
Puhelimeen soittaminen pienentää suden kohtaamisen riskiä, mutta ei poista sitä kokonaan. Tietoa on tarjolla vain pantasusien liikkeistä, eivätkä kaikki sudet liiku laumoissa, joissa pantasusia on mukana.
Tiedot eivät myöskään ole aivan reaaliaikaisia. Koska sudet voivat kulkea lyhyessä ajassa melkoisia matkoja, tieto vanhenee nopeasti.
Entä jos joku haluaa saada tietoja ampuakseen susia? "Me emme kerro aivan tarkkoja paikkoja", Pulkkinen sanoo. Suden jäljittäminen sulan maan aikana on vaikeaa.

Ensi päivinä yli sata soittoa

Ensimmäisen vajaan viikon aikana puhelimeen tuli yli sata kyselyä. Lisäksi ihmiset ovat ilmoittaneet susihavainnoistaan. Puhelinpalvelu on kokeilu, joka jatkuu tällä erää lokakuun loppuun. Kokeilu on osa Kuhmossa toimiva EU-rahoitteista hanketta, jonka tavoitteena on luoda korpikaupunkiin valtakunnallinen suurpetotietokeskus.
"Suomesta puuttuu tiedontuottaja, josta yhdestä paikasta saisi suurpedoista tutkittua tietoa ja uutisia", kertoo Pulkkinen.
Hankkeen toteuttavat Metsähallitus ja Kuhmon kaupunki. Lisäksi taustalta löytyy muun muassa metsästäjä- ja luonnonsuojelujärjestöjä.
Susipuhelimen numero on 040-5151788, ja se päivystää aamuisin ja iltaisin.

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO