Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Demokratian vaarat

Jyrki Räikkä

Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin surmanneet puukoniskut haavoittivat myös suomalaista yhteiskuntaa. Häikäilemätön teko on saanut poliitikot ja tiedotusvälineet pohtimaan, pitääkö päättäjät eristää muista kansalaisista nykyistä tiukemmin. Puheenvuoroista on kuultanut läpi myös huoli siitä, että poliittisten vaihtoehtojen voimakas vastakkainasettelu tai poliitikkojen jatkuva arvostelu vaarantaa päättäjien fyysisen koskemattomuuden.
Viranomaisten pitää tarjota tavanomaista parempaa suojelua niille ihmisille, joihin kohdistuu selvä väkivallan uhka. Tällaisen tarveharkintaisen suojelun tarpeessa voivat olla huippupoliitikkojen lisäksi esimerkiksi perheväkivallan uhrit.
Turvallisuus ei koskaan ole aukotonta. Hetken mielijohteesta tai mielenhäiriöstä kumpuavaa väkivaltaa on vaikea ennakoida. Ennalta suunnitellun väkivallan varalta on taas sitä vaikeampi suojautua, mitä harkitumpia ja laskelmoidumpia vahingoittamisaikeet ovat.

Hätävarjelun liioitteluksi turvallisuustekijöiden korostaminen muodostuu viimeistään silloin, jos sen varjolla avulla ryhdytään hillitsemään avointa keskustelua tai ilmaisunvapautta. Haukku ei tee haavaa. Päättäjien pitää kestää rajuakin arvostelua myös silloin, kun he pitävät kritiikkiä epäoikeudenmukaisena. Asiallinen keskustelu muuttuu mahdottomaksi, jos konsensuksesta poikkeavien mielipiteiden esittäminen tulkitaan väkivaltaan yllyttämiseksi.
Tukahdutettu keskusteluilmapiiri on omiaan ruokimaan ääriryhmiä ja -ilmiöitä. Väkivallan kasvualusta rehottaa entistä valtoimempana, jos turvallisuusuhkiin reagoidaan pelkästään rajoituksia tiukentamalla ja kansalaisten liikkumatilaa kaventamalla.

Suoran demokratian on jopa väitetty madaltavan poliittisen väkivallan kynnystä. Lindhin näkyvä esilläolo julkisuudessa kansaa jakavan Emu-äänestyksen alla epäilemättä altisti hänet aggressioille, mutta se johtui politiikkaan yleisesti pesiytyneestä henkilökeskeisestä kampanjoinnista. Kansanäänestysten tarkoituksena on korostaa päätöksenalaista asiaa eikä poliitikkojen henkilöä.
Villeimmissä kommenteissa on yhdistetty turkistarhaiskujen kaltainen ilkivaltarikollisuus ministerimurhaan ja varoiteltu tällä perusteella kansalaisaktivismista. Rikoksista on rangaistava, mutta on melko mautonta tahria rauhanomaisia mielenosoituksia tai julkista, ilki- ja väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta perusoikeuksien puolustajana tunnetun ministerin vereen.

Jakajan kierros

Kansalaisjärjestöt ovat juhlineet Cancúnin WTO-kokouksen epäonnistumista kehitysmaiden moraalisena voittona. Voiton loistokkuutta himmentää se, että maailmankaupan pelisääntöneuvotteluissa moraalin kurssi näyttää olevan jyrkässä laskussa. Mikäli rikkaat teollisuusmaat ymmärtävät kehitysmaiden Cancúnissa muodostaman G21-ryhmän haasteen sodanjulistuksena, kehitysmaat jäävät joukkovoimastaan huolimatta pahasti alakynteen.
Yhdysvallat antoi heti neuvottelujen kariuduttua ymmärtää, että se pyrkii seuraavaksi kahdenvälisiin ja alueellisiin kauppajärjestelyihin. Niissä köyhät maat on helpompi panna polvilleen. Euroopan unioni valaa ainakin virallisesti uskoa WTO-kierroksen elinkelpoisuuteen, vaikka unionin tempoileva neuvottelutaktiikka oli osasyy Cancúnin kokouksen lässähtämiseen. WTO-neuvottelujen tulevaisuus riippuu nyt paljolti siitä, malttaako EU pidättäytyä vahvemman oikeuden käytöstä, joustaa neuvottelutavoitteistaan ja houkutella myös Yhdysvaltoja takaisin yhteiseen pöytään. Se olisi kaikkien osapuolten etujen mukainen ratkaisu. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO