Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
PC pelottaa

Virustehtailijoiden vastarinta ampuu kohteensa ohi.

Hullut päivät, Juri Nummelin

Tein normaaleja töitäni ja selasin Internetin elokuvahakusivua. Pop up -mainokset, joista ei ollut päästä eroon, olivat pientä verrattuna siihen kauhuun, jota sain yhtäkkiä kokea.
Näytön täytti värikäs ilmoitus: "Your system is infected!" Paniikin rajoillakin tajusin, että tämä ei ollut mikään todellinen hälytys, vaan "ainoastaan" virustorjuntasysteemin mainos. Käytin vanhaa kunnon ctrl+alt+del -yhdistelmää ja ruutu hävisi näytöltä. Pääsin jatkamaan töitäni, joskin sydän hakkasi niin kovaa, että oli pakko pitää tauko. Kyseessä olikin valevaroitus, mainos. Se oli kuitenkin yhtä kiusallinen kuin mikä tahansa virusviesti tai roskaposti. Olisin saattanut hyvinkin joutua jonnekin mainossivujen loppumattomaan ryteikköön.
Tällainen mainonta vetoaa ihmisten alimpiin vaistoihin, pelkoon ja epätoivoon. Se on yhtä alhaista kuin roskapostit ja virusviestit, niistä sentään pääsee eroon painamalla delete-näppäintä.

Ystäväni oli sanonut, että viruksia tehtailevat tyypit pitäisi ripustaa munista roikkumaan. Rangaistus ei liene aivan länsimaisen nykykäytännön mukainen, mutta huomasin käyttäväni samaa lausetta, kun sähköposti jonain päivänä ei toiminut lainkaan. Lehden lukeminen avarsi: netti oli täynnä matoja, jotka koneelle pesiydyttyään lähettivät tuhansittain roskapostiviestejä.
Jotkut puhuvat hakkerietiikasta - hakkerointi olisi tämän mukaan tietokonemonopoleihin kohdistettua vastarintaa. Ei ole kuitenkaan kovin eettistä lähetellä viruksia tai koodailla sivuja, jotka ajavat Internetin käyttäjät paniikin partaalle. Jotkut vertaavat virusten koodailijoita 1700-luvun industrialismin vastustajiin, luddiitteihin, jotka hajottivat kehruu-Jennyjä ja muita viheliäisen suurteollisuuden edelläkävijöitä.
Pötypuhetta. Luddiittien hajottamat koneet olivat osa tuotantovoimia ja ne omisti suurpääoma. Työntekijät eivät itse omistaneet ja huoltaneet kehruukoneita. Tietokoneet ovat sen sijaan samaan aikaan osa ihmisten vapaa-aikaa, työtä ja kodinhoitoa. Luddiitit eivät tietääkseni murtautuneet ihmisten koteihin ja hajottaneet näiden omaisuutta.

Viruskoodailijoiden väitetään toimivan Microsoftin monopolia vastaan. Jotkut madot tosiaan aktivoituvat vain PC-koneissa. Viruskoodailijat syyllistävätkin näin ihmisiä siitä, että he haluavat päästä helpolla ja ostavat koneen, joka on halpa ja kohtalaisen helposti asennettavissa - eli nykymaailmassa Microsoftin valmistaman tuotteen. Seuraavatko nettiluddiitit siis 1970-luvun eurooppalaisen terrorismin logiikkaa: ihmisiä aiotaan kiusata niin paljon, että he nousevat itse kapinaan?
Ehkä tietokoneen käyttöä joutuukin pelkäämään niin kauan kuin Microsoft on vallassa. Ei sekään oikein kivalta tunnu.

o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO