Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Vapaaehtoistoimintaa työajalla

Ruotsalaisyhtiö osallistaa henkilöstöään yhteiskunta-vastuuseen Suomessa.

Martti Rantanen

Monet yritykset haluavat nykyisin rakentaa pitkäaikaista yhteistyötä erilaisten järjestöjen ja laitosten kanssa sen sijaan, että vain lahjoittasivat rahaa hyvään tarkoitukseen. Esimerkiksi ruotsalainen vakuutusyhtiö Skandia perusti Suomeen noin puolitoista vuotta sitten oman osaston lapsi- ja nuorisotyön tukemiseksi.
Ideoita elämää varten -hanke toimii projektikoordinaattori Eeva Ervamaan mukaan hengenluojana ja yrityskuvan rakentajana. Muodikkaan yhteiskuntavastuun yhtenä ajatuksena on, että mitä paremmin nuoriso saadaan pidettyä pois kaduilta, sitä vähemmän vakuutusyhtiöllä on korvattavaa. Ruotsissa vastaava projekti käynnistyi jo noin 15 vuotta sitten, ja sitä hoitaa pysyvä osasto. Nyt toiminta on laajentunut myös muihin Pohjoismaihin.

Auttava puhelin tai katupartio

"Ruotsissa Skandian henkilöstö saa kahden tunnin ajan kuukaudessa osallistua työajalla vapaaehtoistyöhön. Työ voi olla vaikkapa opastamista läksyjen teossa tai osallistumista auttavaan puhelimeen. Skandia maksaa koulutuksen ja järjestää katupartioita vanhemmille ja muille vapaaehtoisille", Ervamaa kertoo.
"Suomessa tällaista lähettilästoimintaa ollaan käynnistämässä", hän paljastaa. Skandia on tähän mennessä ehtinyt käynnistää ensiaputaitojen opetusta forssalaisessa koulussa, suunnitella perhekeskustoimintaa Espoon kaupungin kanssa ja tukea vantaalaista Icehearts-jääkiekkojoukkuetta. Joukkue on tarkoitettu lapsille, jotka eivät muuten pystyisi lajia harrastamaan.

SPR:lle lisää jäseniä

Suomen Punainen Risti aloitti viime vuonna yhteistyön Tapiola-ryhmän kanssa ja tänä vuonna S-ryhmän ja Yhtyneiden Kuvalehtien kanssa.
"Monivuotiset ja vastavuoroisuuteen perustuvat sopimukset ovat meille suhteellisen uutta. Esimerkiksi S-ryhmä osallistuu jäsenhankintaan. Me huolehdimme ensiapukoulutuksesta, jonka kehittämisestä S-ryhmä on kiinnostunut", SPR:n järjestöjohtaja Gunvor Kronman kuvailee.
SPR:llä on noin 100000 jäsentä. S-ryhmän tavoitteena on kerätä ainakin 20 000 jäsentä lisää.
Helsingin Osuuskauppa osallistuu Paljon väliä -nuorisoprojektiin, jolla muun muassa pyritään ehkäisemään koulukiusaamista. HOK tukee myös turvallisuuspäivien järjestämistä Uudenmaan kouluissa.
Henkilöstöjohtaja Antero Leväsen mukaan HOK on irrottanut yhteistoimintaan pari henkilöä viestintäyksiköstään.
"Nuoret ja lapset ovat meille keskeisiä. Halusimme yhteistyölle toiminnallisen muodon pelkän hyväntekeväisyyden sijasta. Tänä vuonna toteutamme yhteisiä luentoja 25 koulussa. Nyt on tunne, että tehdään jotain", Levänen kuvaa.

Viestintäyksiköt työrukkasina

Yhteistyöhankkeita hoitavat tavallisesti yritysten viestintäosastot. Esimerkiksi Valio-konsernin viestintä etsii vuosittain systemaattisesti uusia yhteistyökumppaneita.
"Olemme aina olleet mukana yhteistyössä antamalla kannatusrahoja ja julkaisemalla kannatusilmoituksia" viestintäpäällikkö Satu Säilä kertoo. "Nyt olemme yhteishankkeessa esimerkiksi Unicefin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa. Valikoimme vuosittain joululahjarahojen kohteen, osalllistumme koulujen alkamiskampanjaan ja järjestämme Valio-viestin. Mukana ovat muun muassa Koululiikuntaliitto ja Hiihtoliitto", Säilä sanoo.
"Otamme huomioon myös sosiaaliset kohteet. Emme kuitenkaan mielellämme kerro hankkeista."
Viestintäpäällikkö Leena Miettinen kertoo, että Paulig-ryhmän viestintäyksikkö on mukana lähiökahvilatyössä ja tekee yhteistyötä sotaveteraaniliiton kanssa.

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO