Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Vieheenä Eurooppa

Jyrki Räikkä

Kun ulkoministeri Joschka Fischer puhuu, onko äänessä vihreä vai saksalainen? Kysymys nousi väistämättä mieleen, kun seurasi Fischerin esiintymisiä ja retoriikkaa hänen Suomen-vierailullaan.
    Kaksipäiväisen visiitin perusviesti ei jättänyt tulkitsemisen varaa: Suomen pitää hyväksyä Euroopan unionin tulevaisuuskonventin päätökset mukisematta. Etenkin Fischerin tiistaina Finlandia-talolla pitämä puhe sisälsi niin selvän varoituksen, että sen voi luokitella uhkaukseksi. Jos Suomi kyseenalaistaa konventin laatiman perustuslakiluonnoksen lokakuussa alkavassa hallitusten välisessä konferenssissa, maamme saa Fischerin mukaan vastata seurauksista.

Fischerin henkilökohtainen karismakaan ei peitä vaatimuksen röyhkeyttä. Tulevaisuuskonventista muodostui sen puheenjohtajan Valéry Giscard d’Estaingin johdolla farssi, joka ei lupaa hyvää unionin kehitykselle.
    Konventin työ perustui puheenjohtajiston harvainvaltaan ja valikoivaan avoimuuteen. Suomalaiset konventtiedustajat jäivät monien asioiden käsittelyssä statisteiksi, eikä se selity pelkästään edustajien heikkoudella tai heidät nimenneen hallituksen huonolla tilannearvioinnilla. Nyt Suomen pitäisi hyväksyä suoralta kädeltä muiden neuvottelema paperi. Eikä kyseessä ole mikään puolivillainen periaatejulistus, vaan Euroopan unionin perustuslaki! Jos eurooppalainen perustuslainsäädäntöjärjestys pohjaa lakien laadun kustannuksella piiskatuille aikatauluille, soraäänten tukahduttamiselle ja ennakkoon sovittujen päätöksentekomekanismien ylikävelemiselle, pienten maiden tai ylipäätään unionin väestön oikeusturvassa ei ole kehumista.

Finlandia-talon puheessaan Fischer piti EU-kansalaisten luottamuksen saavuttamisen ehtona ensinnäkin sitä, että unionista tulee nykyistä demokraattisempi ja läpinäkyvämpi. Toiseksi luottamuksen edellytykseksi Fischer nimesi unionin päätöksenteon ja toiminnan tehostamisen.
    Hyvä, kunhan järjestys on tämä. Euroopan unionin laajentuessa ja syventyessä yhteinen perustuslaki on erittäin tarpeellinen asiakirja, joka tukee eri valtioissa asuvien unionin kansalaisten oikeudellista, sosiaalista ja taloudellista yhdenvertaisuutta. Pienten valtioiden puheoikeutta ja kansalaiskeskustelua rajoittava telaketjuintegraatio ei kuitenkaan ole kunniaksi maailman vaikutusvaltaisimmalle vihreälle poliitikolle.


Viran puolesta

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam puhui taas sivu suunsa. Tällä kertaa sammakko pääsi ilmoille Nordea-pankin järjestämillä metsäpäivillä. Ilmeisesti samanhenkinen seura sai ministerin avomieliseksi.
    Lehtitietojen mukaan (HS 28.8.) Enestam kertoi, että häntä henkilökohtaisesti hirvittää metsäluonnon ennallistaminen. Hän oli saanut puistatuksia havainnoidessaan ennallistamistöiden jälkiä Espoossa - eikä missä tahansa entisessä talousmetsässä, vaan Nuuksion kansallispuistossa. ”Mutta viran puolesta täytyy kannustaa”, Enestam letkautti.

Jo aiemminkin on tullut selväksi, kuinka omistautunut Enestam on ministeriönsä hallinnonalalle. Hallituksen uskottavuus ympäristöpolitiikassa pysyy pohjalukemissa niin kauan kuin siitä vastaava ministeri istuu paikallaan vain siksi, että sellaistakin virkaa täytyy jonkun hoitaa.
    Tee ekoteko, Matti Vanhanen. Kierrätä ympäristöministeriä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO