Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Fischer ajaa vahvaa europuolustusta

Saksan ulkoministeriä kiinnostavat muutkin kuin pehmeät arvot.

Kaarina Järventaus

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ei ole tyytyväinen Euroopan nykyiseen painoarvoon kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa.
    Joukkoja Euroopan eri maista toimii kriisinhallinnan ja rauhanturvaamisen tehtävissä eri puolilla maailmaa, mutta Euroopan unionia siellä ei juurikaan näy.
    ”Kun katsoo YK:n mandaatilla tehtävää rauhanturvatoimintaa Kabulissa, monet EU:n jäsenmaat tekevät loistavaa työtä. Kosovossa näkee saman, samoin Bosnia-Hertsegovinassa”, Fischer sanoi yhdessä ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kanssa sunnuntaina pitämässään lehdistötilaisuudessa.
    ”Jos yhdistämme voimavaramme, jos meillä on yhteinen strategia ja yhteinen tahto, Euroopan rooli on suurempi”, Fischer sanoi. Fischerin mielestä tavoitetta edistäisi EU:n yhteinen ulkoministeri - ja hän on itse tarjoutunut hoitamaan virkaa.

Rahanmeno ei huolena

Fischer halusi kumota epäilykset siitä, että yhteisen puolustuksen rakentaminen imisi varoja esimerkiksi sosiaaliturvalta. ”Minun näkemykseni mukan kyse ei ole resursseista, vaan siitä, toimimmeko yhdessä eurooppalaisina.”
    Rauhanturva- ja kriisinhallintajoukkoja on jo nyt monella EU-maalla. ”Nykyisin toimimme kansallisella tasolla. Saksalla on yli 8000 sotilasta maan rajojen ulkopuolella. Suomikin on jo pitkään ollut mukana rauhanturvatyössä.”
    EU:n nimissä on kriisinhallintajoukkoja ollut vasta kahdessa vaatimattomassa operaatiossa Kongossa ja Makedoniassa.
    Fischerin ajatus on, että voimien yhdistäminen pikemminkin säästäisi varoja, kuvaa Fischerin maanantaina tavannut Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara. Saksassa arvioidaan maailmantilanteen vaativan joka tapauksessa panostusta puolustukseen.
    ”Hän myös tuntui suosittelevan kuulumista Natoon”, Soininvaara kertoo. Vihreän liiton edustajien ja Fischerin tapaamisessa puhuttiin Soininvaaran mukaan myös siitä, että yleiseen asevelvollisuuteen perustuva armeija on ” aikansa elänyt niin Suomessa kuin Saksassakin”.
    Nykyajan vaatimukset edellyttäisivät nopean iskun joukkoja. Niiden hankkiminen tulisi yksittäisille maille kalliimmaksi kuin yhdessä toimiminen.

Yhteistyö petti Irak-linjauksissa

Juuri Fischer ajoi Saksassa läpi saksalaisten joukkojen lähettämisen Kosovon operaatioon 1999. Päätös herätti raivoisaa vastustusta rauhanliikkeissä ja vihreiden vasemmistosiivessä.
    Irakin sotatoimia Fischer taas piti epäviisaina - syistä, jotka nyt näkyvät päivittäin uutisissa - ja oli valmis sietämään välien kiristymisen Yhdysvaltoihin tämän takia. Tämä varmisti liittokansleri Gerhard Schröderin johtaman punavihreän hallituspohjan uudelleenvalinnan vaaleissa vuosi sitten.
    Fischer myöntää, että eri EU-maiden toiminta Irakin kriisissä ei ole ollut hyvää mainosta uudelle yhteistyölle. ”Sitä ei hyödytä kiistää: yhteinen ulkopolitiikka ei toiminut Irakin kriisin osalta”, hän sanoi ulkoministeriön 85-vuotisjuhlissa maanantaina.
    ”Jos jotain olisi pitänyt tehdä eri lailla, niin tämä: syyskuun 11. päivän jälkeen EU-osapuolien olisi pitänyt heti keskustella aiheesta, sopia yhteisistä kannoista ja aloittaa siltä pohjalta dialogi Yhdysvaltojen kanssa.”

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO