Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Suomen ydinvoimalahanke kuohuttaa Saksassa

Siemens hakee osalle ydinvoimalaa Saksan valtion vientitakuita.

Joonas Pörsti, Kaarina Järventaus

Siemens-yhtiö on anonut Saksan hallitukselta vientitakuita Suomen viidennen ydinvoimalan turbiinien rakentamisen taloudellisten riskien takeeksi, kertoo saksalaisen Die Tageszeitungin verkkolehti. Lehden mukaan Saksan liittohallitus on halukas antamaan pyydetyt takeet. Tällä viikolla kolmetoista asiasta suuttunutta ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöä on yhdessä lähettänyt sille vastalausekirjeen.
    Ajatus pöyristyttää järjestöjä ainakin kahdesta syystä. Takuita on yleensä myönnetty vain viennille kehitysmaihin, ei vakavaraisiin länsimaihin.
    Toiseksi Saksassa on voimassa punavihreän hallituksen 2001 tekemä linjaus, jonka mukaan vientitakuita ei myönnetä ydinvoimateknologiaan. Järjestöjen mielestä Siemens yrittää kiertää päätöstä anomalla tukea pelkästään turbiineille.
    ”Liittohallitus ei ota vakavasti tätä päätöstä rajata ydinvoimateknologia pois vientitakuista”, sanoi Urgewald-järjestön Regine Richter saksalaislehdelle. ”Muuten se olisi torjunut Siemensin hakemuksen suoralta kädeltä.”

TVO harkitsee tarjousta

Viidennen ydinvoimalan rakentamista valmistelee Suomessa Teollisuuden Voima. Hankkeen johtaja Martin Landtman kertoo, että tietyt toimittajat haluavat tarjota vientiluottoja osana ydinvoimalapakettia.
    ”He katsovat, että tarjous paranee meidän kannaltamme finanssiteknisesti, jos mukaan liitetään vientiluottoja”, Landtman sanoo.
    Vientiluotto tarkoittaa, että voimalan ostaja - tässä tapauksessa TVO - voisi saada edullisesti Saksan valtion vientiluottolaitoksen takaamaa lainaa hankkeen rahoitukseen.
    ”Emme ole ottaneet vielä kantaa, tulemmeko käyttämään vientiluottoa”, Landtman sanoo. ”Valmistelemme kokonaisrahoitusta kaiken aikaa, ja se menee erittäin mukavasti. Vientiluotto on yksi optio muiden joukossa.”
    Landtmanin mukaan vientiluotto ei ole välttämättä kokonaiskannattavuuden kannalta paras ratkaisu. Lainaa saa tällä hetkellä edullisesti myös vapailta markkinoilta.
    Landtman ei halua kommentoida tarjouksia yksityiskohtaisesti, koska tarjouskilpailu on edelleen meneillään. Hankkeesta kilpailevat venäläinen Atomstroiexport, yhdysvaltalainen General Electric ja ranskalais-saksalainen yhteisyritys Framatome, johon Siemens kuuluu.
    TVO valitsee voimalatoimittajan vuoden loppuun mennessä.

Ovi auki ydinvoimaviennille

Saksalaiset ympäristö- ja kehitysyhteistyöjärjestöt pelkäävät, että hallituksen päätös antaaa vientitakuita suomalaisvoimalan osiin avaisi päätösten putken, jossa vientitakuut annetaan yhdelletoista muulle odottelevalle ydinvoimavientiprojektille muun muassa Brasiliaan ja Kiinaan.
    Vuonna 2000 vastaavat takuut annettiin ydinvoimalavientiin Kiinaan, mikä herätti laajaa vastustusta kansalaisjärjestöissä.
    ”Kotimaassa liittohallitus lupaa luopua ydinvoimasta - mutta ulkomailla se ei selvästikään pidä sitä yhtään hullumpana”, kirjoittaa Die Tageszeitungin toimittaja Katharina Koufen kommentissaan.

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO