Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Juhannuspommi tikittää

Jyrki Räikkä

Irak-muistion vuotajan henkilöllisyys tuli ilmi parahiksi juhannusviikolla, kun eduskunta ja monet muutkin poliittista järjestelmää ylläpitävät tahot valmistautuvat jäämään kesälomalle. Lisäksi viikonvaihteessa järjestettävä Thessalonikin EU-huippukokous vaatii - ja ansaitsee - poliittisen eliitin huomion. Luultavasti jupakan kärjistymisen osuminen näin onnettomaan ajankohtaan on sattumaa, mutta nykyisessä poliittisen suhmuroinnin ilmapiirissä siitäkään ei voi olla varma.
    Pääministeri Anneli Jäätteenmäen on turha kuvitella, että luottamuspulasta päästäisiin lomia edeltävällä löylytyksellä, jonka jälkeen asia hautautuisi rantahiekkaan. Vaikka uusia hallitusneuvotteluja ei ole merkitty kenenkään kalenteriin, velvollisuudentuntoiset poliitikot kyllä selviäisivät urakasta kesähelteilläkin. Ja jos asia jätetään muhimaan mätäkuun yli, se lehahtaa syksyllä silmiin ja sieraimiin entistäkin voimakkaampana.

Se, että vuotajaksi paljastui presidentin neuvonantaja Martti Manninen, herättää uusia kysymyksiä. Oliko kysymys yksittäisestä vuodosta vai järjestelmällisestä informoinnista? Jäätteenmäkihän sanoi vaalien alla Irak-vuotoa koskevassa televisiohaastattelussa, että oppositiojohtajana hänellä on ”mahdollisuus saada erinäisiä asiakirjoja”.
    Kysymys saattoi olla jälleen onnettomasta sanavalinnasta, mutta tuskin kuitenkaan väärästä todistuksesta. Onko siis olemassa järjestelmällinen salassapidettävien dokumenttien vuoto- tai jakelumekanismi? Jos on, kuka sitä ylläpitää, keitä sen jakeluun kuuluu ja millä mandaatilla jakelun piiriin kuuluvat on valittu? Onko mekanismilla jonkin poliittisen instituution epävirallinen siunaus, vai onko se puhtaasti epämääräisten puolueklikkien yksityisyritteliäisyyteen perustuva viritelmä? Nämä ovat läpinäkyvyyden, avoimuuden ja kansanvallan kannalta oleellisia asioita, joihin pitäisi saada julkinen selitys mahdollisimman nopeasti.

Vaikka Jäätteenmäki taistelee paikastaan kynsin hampain, hänellä tuskin on edellytyksiä jatkaa tehtävässään. Tämän tosiasian kieltäminen kielii jo sinänsä huonosta poliittisesta arvostelukyvystä.
    Jos ja kun Jäätteenmäki joutuu eroamaan, edessä ovat uudet hallitusneuvottelut. Kassansa kevään kampanjassa tyhjiin ammentaneet puolueet tuskin innostuvat järjestämään uusia vaaleja, joten uutta hallitusta muodostettaessa ei ole käytössä muutaman kuukauden ikäistä vaalitulosta luotettavampaa kannatusmittaria. Tältä pohjalta lähdettäessä keskustalla ja sosiaalidemokraateilla olisi edelleen vankka neuvotteluasema, mutta muita hallituspuolueita katsastettaessa ainakin vaalituloksen perusteella käsittämätön RKP:n erikoisasema pitäisi murtaa.


Ulkomaalaiset huutolaisina

Punamultahallitus on uskollisesti toteuttanut kokoomuksen veropolitiikkaa, eikä se jää jälkeen pakolaispolitiikassakaan. Sisäministeri Kari Rajamäki on ulkomaalaislain esittelijänä astellut mukisematta edeltäjänsä Ville Itälän tallaamaa polkua. Sinipunasynergiasta kertoo paljon se, että sosiaalidemokraatit nielivät hallituksessa toistamiseen alun perin kokoomuksen vaalikampanjan tarpeisiin kyhätyn lakipaketin.
    Rajamäki on tosin ilmaissut, ettei lakiesitys ole sellaisenaan valmis - ministeri lähtee siitä, että eduskunta muokkaa esityksen mieleiseensä asuun. Asian paremman valmistelun estää hänen mielestään kiire, kun uusi laki pitäisi saattaa voimaan ennen vappuna 2004 tapahtuvaa EU-laajenemista.
    Selitys on heikko. Esimerkiksi pakolais- ja ihmisoikeusjärjestöjen kritiikki olisi pitänyt ottaa huomioon jo lakiesitystä laadittaessa. Rajamäen luulisi viimeistään viime vaalikaudella oppineen, että huonolla valmistelulla syntyy huonoja lakeja. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO