Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Valvontaa vai vakoilua?

Nokian uutuutta tarjotaan käyttöön, joka voi rikkoa yksityisyyden suojaa.

Vesa Sisättö

Nokia toi kuukausi sitten markkinoille valvontakameran, jonka voi ohjelmoida ottamaan kuvan esimerkiksi tiettyinä aikoina tai sen havaitessa liikettä. Nokia Observation Cameran käyttäjä voi myös soittaa kameraan ja pyytää sitä lähettämään kuvan viestissä määriteltyyn matkapuhelimeen tai sähköpostiosoitteeseen. Lisäksi kamera voi lähettää ääntä paikalta.
    Nokian tiedotteen mukaan valvontakameraa voidaan käyttää omaisuuden valvontaan tai sen avulla voidaan ”tarjota asiakkaille visuaalista tietoa, kuten tilannekuvia golfkentältä”. Valvontakameroiden käytöllä on kuitenkin rajoituksensa. New Scientist -lehden uutisen (17.5.) mukaan jotkut ihmisoikeusjärjestöt ovat jo huolestuneet Nokian uuden tuotteen vaikutuksista yksityisyyden suojaan. Britanniassa valvontakameroiden käyttäjien on rekisteröidyttävä.

Tarpeeton tiedonkeruu kiellettyä

Suomessa valvontakameran käyttäjille ei ole rekisteriä. Henkilötietolaissa kielletään tarpeeton tietojen keruu. Joissakin tapauksissa kyseeseen voi tulla myös rikoslain 24. luku, jossa kielletään salakatselu ja -kuuntelu.
    Nokian nettisivuilla mainostetaan kameralle käyttötapaa, jossa asiakkaat voisivat saada ravintolaan asennetusta kamerasta kuvan tarkistaakseen, onko salissa tilaa.
    ”Nokia Observation Camera on ensisijaisesti tarkoitettu yksityisten ihmisten käyttöön, jotta he voivat valvoa omaisuuttaan, esimerkiksi kesämökkiä. Mainituissa ravintola- tai golfkenttäesimerkeissä olemme tutkineet, että kuvan tarkkuus ei riitä ihmisten tunnistamiseen”, kertoo viestintäpäällikkö Marianne Holmlund Nokia Mobile Phonesista.
    ”Laitteen ostaja on ensisijaisessa vastuussa lainmukaisesta käytöstä. Emme ole laittaneet nettisivuillemme tarkkoja kieltoja salakatselusta, koska olemme arvelleet, että ne saattaisivat suorastaan antaa jollekin idean laittomasta käytöstä. Olemme opastaneet jälleenmyyjiämme laillisuusasioissa.”
    Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mielipide on tiukka. ”Jos on olemassa pienikin mahdollisuus, että henkilö tunnistetaan tällaisesta ravintolasta otetusta kuvasta, henkilötietolakia on sovellettava. Varmasti tällaisella laitteella on hyviäkin käyttötarkoituksia, mutta väärinkäytettynä sillä voidaan kiistatta loukata oikeuksia.”
    ”Tietävätkö yritykset velvollisuutensa ja oikeutensa, jotka liittyvät laitteen käyttöön. Osaavatko myyjät neuvoa heitä?”

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO