Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Valheiden verkossa
Päämininisterin maineen voi puhdistaa vain hän itse.

Jyrki Räikkä

Silmukka Anneli Jäätteenmäen hallituksen ympärillä kiristyy jatkuvasti. Vaikka Irakgateksi nimetyssä jupakassa on esiintynyt myös ajojahdin piirteitä ja sitä kuuluisaa loiskiehuntaakin, pääministeri on omakätisesti maalannut itsensä nurkkaan.
    Jos avoimuuden ja läpinäkyvyyden nimeen vannova pääministeri jää jatkuvasti kiinni tosiasioiden vääristelystä tai suoranaisesta valehtelusta, hän menettää uskottavuutensa kaikissa virkatoimissaan. Harvoin poliittista pääomaa on pantu sileäksi näin lyhyessä ajassa.
    Osaselitys Jäätteenmäen kummalliseen esiintymiseen on varmasti se, että hän menee median edessä ja ankaran arvostelun kohteena helposti ”lukkoon”, ryhtyy vaistonvaraisesti kieltämään syytöksiä tai keksimään hätävalheita. Teflonpoliitikkojen aikakaudella on tavallaan lohdullista, että pääministerilläkin on näkyviä inhimillisiä heikkouksia, mutta paniikkireaktioihin johtavan jännittämisen ei pitäisi haitata kohtuuttomasti asiallista viranhoitoa. Jo kansallisen edun vuoksi pääministeriltä pitää edellyttää jonkinlaista paineensietokykyä.

Irak-vuodon ympärillä vellovassa keskustelussa sekoitetaan - osin tarkoitushakuisesti - kaksi asiaa. Suomen Yhdysvaltain-politiikan kyseenalaistaminen Irakin sodan valmisteluvaiheessa oli Jäätteenmäeltä alun perin täysin aiheellinen ja taktisestikin viisas veto. Sen ansiosta keskusta voitti vaalit, pääsi hallitukseen ja sai pääministerin paikan.
    Kokonaan toinen kysymys on Jäätteenmäen omaan toimintaan ja sanomisiin perustuva epäily siitä, että hän käytti vaaliaseen hiomiseen ulkoasiainhallinnon salaisia asiakirjoja. Tämä olisi ollut perusteltavissa, mikäli Jäätteenmäki olisi vedonnut asian merkittävyyteen, läpinäkyvyyden tarpeeseen ja kansalaisten tiedonsaantioikeuteen. Mutta kun Jäätteenmäki jatkuvasti kasautuvasta näytöstä huolimatta kieltää pitäneensä tällaisia papereita hallussaan, vilpillisiltä vaikuttavat lausunnot murentavat vaalivoiton tuomaa hyötyä pala palalta.

Jäätteenmäen uskottavuutta ei paranna se, että hän kieltää allekirjoittaneensa tai edes nähneensä keskustan maaliskuisen työvaliokunnan kokouksen keskustelupöytäkirjoja, joissa kuitenkin komeilee hänen puumerkkinsä. Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia on vahvistanut tuon Ilta-Sanomille vuodetun pöytäkirjan - jossa Jäätteenmäki puhuu hallussaan olevista salaista asiakirjoista - aitouden.
    Muun muassa tästä keskustan sisäisestä vuodosta ja ex-puheenjohtaja Esko Ahon lausunnoista päätellen puolueessa kytee katkeroituneiden miesten kapina, jonka tavoitteena on Jäätteenmäen syrjäyttäminen. Vaikka jatkuvasti syvenevä uskottavuuskriisi alkaa vaatia Jäätteenmäen eroa, pääministerin mukana kaatuisi koko hallitus, eikä tilaisuuttaan kärkkyvillä kellokkailla olisi aitoa kansan valtakirjaa Jäätteenmäen jättämän hallitustyhjiön täyttämiseen entiseltä pohjalta. Ei sitä tosin olisi sinipunahallituksellakaan.

Jos vuodot koituvat Jäätteenmäen kohtaloksi, uusi hallitusratkaisu on täysin avoin. Viime kevään eduskuntavaaleja hallitsi liiankin selvästi Jäätteenmäen ja Paavo Lipposen väliseksi kisaksi leimautunut pääministerikamppailu, jossa kandidaattien persoona painoi vähintään yhtä paljon kuin heidän puolueensa.
    Vaikka Jäätteenmäki joutuisi väistymään paikaltaan, se ei automaattisesti tee vaalien kaksintaistelun hävinneestä Lipposesta pääministerin tittelin perijää - eikä sekään ole varmaa, että uusi hallitus olisi nykyistä parempi. Hallitusneuvottelut pitäisi käydä niin puhtaalta pöydältä kuin sotkuisessa tilanteessa olisi mahdollista. Parhaan selvyyden asetelmiin toisivat uudet eduskuntavaalit, mutta niiden järjestäminen heti edellisten perään olisi akuutissa hallituspulassa kovin hidas ja kaikin puolin kuluttava prosessi. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO