Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Veroale ei vakuuta

Jyrki Räikkä

Hallituksen lisäbudjettiesitys löi äänestäjät ällikällä. Vaalikeskusteluissa keskusta ja sosiaalidemokraatit puhuivat selkeästi palvelujen puolesta ylimalkaisia veronalennuksia vastaan, mutta oltuaan reilun kuukauden yhteisessä hallituksessa kumpikin puolue pyörsi pyhät puheensa. Ironista kyllä, lehdistössä lisäbudjetti on kerännyt vuolaasti kiitosta ”rohkeasta” vaalilupausten pettämisestä.
    Nykyisessä suhdannetilanteessa kansalaisille kannattaa pumpata lisää ostovoimaa, mutta hallituksen sihti on pahasti pielessä. Vaikka pelastusrenkaita viskotaan periaatteessa myös pienituloisille ulapalta kuuluvien avunhuutojen suuntaan, ensi sijassa Jäätteenmäen hengenpelastustiimi elvyttää rannalla lekottelevia hyvätuloisia.
    Kohdentamaton veroale merkitsee käytännössä tulonsiirtoa valtiolta varakkaille. Nämä rahat tuskin palaavat kansantalouteen, sillä ne karkaavat helposti Suomen rajojen ulkopuolelle ylellisyyskulutuksen tai esimerkiksi kaukomatkailun kautta.

Pääministeri lupasi pienituloisille enemmän huomiota ensi vuonna - tähän on tietenkin tehtävä se varaus, ettei hänen hallitustaan ehkä tuolloin enää ole olemassa. Veroteknisistä syistä kohdennetun veroalennuksen tekeminen kesken vuoden ei muka ollut mahdollista.
    Väitteen asettaa outoon valoon vihreiden tiistaina tekemä rinnakkaislakialoite. Siinä pieni- ja keskituloisten veroalelle on esitetty malli, joka vielä kompensoisi kunnille verotulojen menetykset täysimääräisesti. Jos yksi oppositiopuolue kykenee esittämään toteuttamiskelpoisen mallin, kuinka hallitus, jolla on käytössään koko valtionhallinnon valmistelukoneisto, ei siihen halutessaan pystyisi?

Poliittisesta tahdosta ja näkemyksestä - tai niiden puutteesta - kaikki oikeastaan kiikastaakin. On sinänsä merkillistä, että punamultahallitus ryhtyy ensi töikseen toteuttamaan oikeistolaisempaa veropolitiikkaa kuin kahdeksan vuotta hallinnut sinipunakoalitio.
    Kädenojennus kokoomukselle tarjoaa kummallekin hallituspuolueelle pelivaraa myös siinä tapauksessa, että hallitusyhteistyö kariutuu kesken hallituskauden. Näistä asemista sekä keskustan että sosiaalidemokraattien on helppo vaihtaa kumppania, jos puolueiden jännitteinen liitto ei kestä syksyn budjettineuvotteluja. Ikävä vain, että pienituloiset joutuvat tällaisen taktisen kyräilyn maksumiehiksi.


Vanha hiili janottaa

Energiateollisuus luottaa siihen, että poliittinen muisti on korkeintaan vuoden mittainen. Viime lauantaina tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun eduskunta myönsi periaateluvan viidennelle ydinreaktorille. Maanantaina Energia-alan Keskusliiton toimialajohtaja Harry Viheriävaara kaivoi naftaliinista argumentit, joita ydinvoimalobby käytti viime keväänä. Nyt ne valjastettiin hiilivankkurien eteen.
    Hiili on Viheriävaaran mielestä korvaamaton vaihtoehto epävarmalle vesivoimalle. Hän vakuutti, että ympäristöinvestointien ansiosta kivihiili on ”mahdollisimman puhdas”, edullinen, helposti varastoitava ja luotettava vaihtoehto, jonka valta-asema ei horju.

Hiilen ylistyslaulu liittyy tietenkin energiateollisuuden huoleen siitä, että Kioton sopimuksen velvoitteet ja päästökauppa kaventavat hiilivoiman elintilaa. Myös lisäydinvoimapäätöstä perusteltiin sillä, että hiilivoiman käyttöä voidaan sen ansiosta selvästi vähentää.
    Lupauksesta on syytä pitää kiinni. Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen on todennut selvästi, että hallitus aikoo rajoittaa hiilivoiman käyttöä. Hyvä niin, kunhan päästökauppadirektiivin varjolla vanhakantaiselle energiateollisuudelle ei ryhdytä valmistelemaan ”luopumiskorvauksiksi” ristittyjä piilotukia. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO