Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Elämää oppositiossa

Poliittinen nykytilanne houkuttelee historiallisiin rinnastuksiin.

Visiitti, Pauli Välimäki

Anneli Jäätteenmäen hallitus ei ehtinyt nauttia perinteistä median kuherruskuukautta. Siitä se saa syyttää vain itseään. SDP:n puheenjohtajan jääminen hallituksen ulkopuolelle ja asettuminen tosiasiassa oppositioon erityisesti EU-politiikassa, hallitusohjelman ympäripyöreys, menolisäysten salaaminen, Irak-vuodon surkuhupaisat käänteet ja hallituksen epäselvä linja EU:n puolustuspolitiikassa ovat antaneet oppositiolle ja medialle aseita enemmän kuin poliittisen sodan tässä vaiheessa olisi tarvittukaan.
    Oletetaan nyt kuitenkin hyväntahtoisesti, että hallitus saa rivinsä suoraksi, paperinsa järjestykseen ja politiikkansa elämään ainakin yhtä kauan kuin Urho Kekkosen toinen hallitus vuonna 1951, eli 246 päivää. Vai olisiko hallitus sittenkin yhtä pitkäikäinen kuin Kekkosen ensimmäinen hallitus, joka istui 306 päivää?

Historiallisilla rinnastuksilla on mukava leikkiä. Jäätteenmäen hallituksessa on ulkoministerinä demarien Erkki Tuomioja. Kekkosen ensimmäisessä hallituksessa vuonna 1950 apulaisulkoministerinä oli hänen isänsä Sakari Tuomioja, Kekkosen vankka tukimies. Erkki Tuomioja taitaa olla Jäätteenmäen harvoja vankkoja tukijoita demareissa.
    Kun Kekkosesta tuli pääministeri, edellinen pääministeri, sosiaalidemokraatti K.A.Fagerholm, siirtyi eduskunnan puhemieheksi. Kun Jäätteenmäestä tuli pääministeri, Paavo Lipponen siirtyi eduskunnan puhemieheksi.

SDP yritti vimmatusti kaataa Kekkosen vähemmistöhallituksen ja onnistuikin siinä. Kun vuonna 1951 muodostettiin Maalaisliiton ja SDP:n enemmistöhallitus, eli Kekkonen II, yrittivät oikeistodemarit kaataa myös sen. Maassa käytiin suuntataistelua paitsi talouspolitiikasta, myös ulkopolitiikasta. Tannerilaiset asevelisosialistit olisivat halunneet länsimielisempää ulkopolitiikkaa. Paavo Lipponen nosti taannoin juuri Väinö Tannerin Suomen nykyisen ulkopolitiikan edelläkävijäksi.
    Demarien motiivina Kekkosen hallitusten kampittamiseen oli myös UKK:n kuningastien katkaiseminen. Kuitenkin vuoden 1956 presidentinvaaleissa Kekkonen voitti Fagerholmin yhdellä ratkaisevalla äänellä. Jos nykyinen hallitus istuu koko vaalikauden, Anneli Jäätteenmäki käy pääministerin roolissa presidentinvaalitaistoon vuonna 2006. Elleivät demarit katkaise hänen kuningatartietään.
    No, lopetetaan rinnastukset ennen kuin ne menevät liian pitkälle.

Oppositiopoliitikkona en jäisi kieli poskella odottamaan hallituksen kaatumista. Valta vaihtuu varmasti vain vaalivoiton kautta. Vihreät valitsivat itse opposition. Tarvitaan vielä toinen vaalivoitto, jotta muut valitsevat vihreät hallituskumppaneiksi.
    Vihreän politiikan esityslistaa on lavennettava, politiikan tekotapaa uudistettava, puolue avattava vihreiden kannattajille. On skandaali, että puolueessa, jota viime vaaleissa kannatti 223 564 äänestäjää, on vain pari tuhatta jäsentä. Jos olisin Aimo Kairamo, väittäisin, että Vihreä liitto on Suomen elitistisin ja kansasta vieraantunein puolue.
    Ja silti vihreät ovat vuosi vuodelta se poliittinen liike, jota ihmiset pitävät vähiten vastenmielisenä, jota useimmin harkitaan voitavan äänestää. Vihreydessä on yhä, seitsemän vuoden hallitusjargonin jälkeenkin, poliittista viehätysvoimaa. Mutta silti sen suuren vaalivoiton hukkaaminen osoitti, että kone yskii.

Vihreän liiton politiikkaa on leimannut hallitusyhteistyö, sen esityslistat ja kompromissit. Sinä aikana vihreisiin on tullut uusia sukupolvia. Vanha ympäristö- ja vaihtoehtopuolueen perinne ei ohjelmaksi enää riitä.
    Epäselvyys vihreiden EU-, hyvinvointi- tai huumepolitiikasta on oireellista. Heterogeenisuus puolueen sisällä on kasvanut.
    Vihreä vaihtoehto on taas päivitettävä. Tehdään se kutsumalla kannattajamme avoimiin arvofoorumeihin. Verkostoajan politiikkaa ei tehdä puoluehallituksen nimeämissä työryhmissä, vaan kansalaiskeskustelussa kaikilla postmodernin tietoyhteiskunnan foorumeilla.
    Mikä on Suomen linja vuodesta 2007 eteenpäin? Mikä on oman kuntani linja vuodesta 2005 eteenpäin? Se on tehtävä.

o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO