Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Linnut osaavat väistää tuulivoimaloita

Väitteet tuulivoimaloiden aiheuttamista lintukuolemista ovat suuresti liioiteltuja.

Lena Björklund

Tuulivoiman vaarallisuus linnustolle nousee säännöllisesti esiin, kun jollekin alueelle kohoaa tuulipuisto.
    ”Silloin paikallinen ympäristöväki nostaa metelin, joka ei perustu tutkimuksiin, sillä mistään ei löydy tukea sille, että tuulivoiman läheltä löytyy paljon kuolleita lintuja”, sanoo erikoistutkija Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta. Hän selvitti ympäristöministeriölle tuulivoimaloiden linnustovaikutuksia. Selvitys on osa ministeriön mietintöä, joka koskee tuulivoiman ympäristövaikutuksia ylipäätään. Koistinen selvitti tuulivoiman vaikutuksia linnustoon keräämällä aiheesta maailmalla julkaistua tutkimustietoa. Sitä löytyi runsaasti Yhdysvalloista, koska siellä on eniten suuria tuulipuistoja. Asiaa on tutkittu myös Tanskassa.
    Yhdysvalloissa on tutkittu muitakin linnuille arvattavasti vaarallisia kohteita: sähkölinjoja, korkeita rakennuksia ja linkkimastoja. Koistisen selvitys suhteuttaakin tuulivoimaloiden vaarallisuuden muihin lintukuolemia aiheuttaviin esteisiin luonnossa.

Ohuet rakenteet vaarallisimpia

Koistisen selvitys osoittaa, että puhe tuulivoimaloiden aiheuttamista merkittävistä lintukuolemista on katteeton. Sadan tuulivoimalan puisto tappaa vuodessa keskimäärin noin kymmenen lintua, siinä missä linkki- ja gsm-mastot riistävät Suomessa hengen 100000 linnulta ja sähkölinja muodostuu 200000 linnun surmanloukuksi.
    Korkeat rakennukset tappavat eniten: 500 000 lintua vuodessa. Korkeiden rakennusten vaarallisuus johtuu ikkunoiden heijastuksista. Majakatkin surmaavat noin 5000 lintuyksilöä vuosittain.
    Lintujen laajamittainen törmääminen tuulivoimaloihin estyy siitä syystä, että linnut osaavat väistää niitä sekä päivin että öin. Se taas johtuu siitä, ettei voimaloissa ole sellaisia ohuita rakenteita, joita linnun silmä ei erota, Koistinen selvittää.
     ”Roottorit ovat suuria. Mutta sähkölinjan vaikkapa teeri huomaa ihan viime hetkellä. Ohuet pienjännitejohdot ovat linnuille kaikkein vaarallisimpia.” Linnut väistävät tuulivoimaloita taitavasti myös öisin. Tämä johtuu Koistisen mukaan siitä, että lintu erottaa roottorin äänen jo kaukaa.

Linkkimastot surmanloukkuja

Linkkimastojen vaarallisuus selittyy niiden ohuilla vaijereilla. Vaarallisuutta lisäsi erityisesti menneinä vuosina se, että linkkimastoja valaistiin.
    ”Kun linnut tulevat pimeydestä valon piiriin, ne joutuvat loukkuun ja törmäävät mastoon tai jäävät kiertämään sitä uuvuksiin saakka”, Koistinen sanoo. Hän muistuttaa, miten perhosia pyydystetään: valorysällä.
    Amerikkalaisissa tutkimuksissa kerrotaan valaistuista linkkimastoista, joiden ympäriltä yhden yön jälkeen saattoi löytyä tuhatkin kuollutta lintua. Suomessa mastojen valaisu on vähentynyt. Ylimpänä mastoissa on oltava punainen valo varoitusmerkkinä, mutta sen vaarallisuudesta linnuille ei ole yksiselitteistä tietoa.

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO