Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Irakin sota ei estä Patriaa valloittamasta Amerikkaa

71 prosenttia suomalaisista haluaisi kieltää aseviennin liittouman maihin.

Antti Kivimäki

Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin ei ole hetkauttanut Lipposen hallituksen Patrialle myöntämää asevientilupaa. ”Toteutuessaan sarjatuotanto voisi alkaa aikaisintaan vuonna 2008, joten sillä ei ole nykyisen sodan kanssa mitään tekemistä”, esittelijä Marita Väänänen puolustusministeriöstä perustelee.
    71 prosenttia suomalaisista haluaisi kieltää aseviennin Irakin sotaan osallistuviin maihin, selviää Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.
    Valtioneuvosto myönsi 20. helmikuuta Patria Hägglunds Oy:lle luvan Amos-kranaatinheitintorniin liittyvän teknologialisenssin myymiseksi Yhdysvaltoihin.
    Tasan kuukauden päästä päätöksestä Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Irakiin.
    Patrian toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi sanoo, ettei Irakin sodalla ja AMOS-projektilla ole mitään tekemistä keskenään.Tällä hetkellä Patrialla on vasta lupa lisenssillään osallistua tarjouskilpailuun.
    Aseteknologiavienti alkaa vasta, mikäli Patria voittaa tarjouskilpailun. Jos näin käy, prototyyppi saataisiin valmiiksi vuonna 2006, seuraava vuosi käytettäisiin testaukseen ja sarjatuotanto pääsisi alkamaan vuonna 2008. Jorma Wiitakorpi korostaa, että Patria toimii aseviennissä Suomen eduskunnan ohjeiden mukaisesti.

Irak pannassa, Yhdysvallat ei

Suomessa ei ole lakia tai pykälää, joka yksiselitteisesti kieltäisi aseviennin sotaa käyviin maihin. Sen sijaan laissa todetaan, että vientilupaa tai välityslupaa ei myönnetä, ”jos se vaarantaa Suomen turvallisuutta tai on Suomen omaksuman ulkopoliittisen linjan vastainen”. Tämä onkin jo määrittelykysymys, ja määrittelyssä valtioneuvosto pyrkii ottamaan huomioon YK:n, Euroopan unionin ja turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin suositukset. EU:n käytännesääntöjen mukaan harkinnassa on huomioitava ihmisoikeudet, mahdolliset aseelliset konfliktit, rauha ja turvallisuus.
    ”Suomi ei julista yksipuolisia maakohtaisia asevientikieltoja”, Väänänen toteaa. Irakiin aseiden vieminen ei tulisi kyseeseen, koska maa on YK:n ja EU:n asevientikiellossa. Yhdysvaltojen viennille järjestöt eivät ole vastaavaa kieltoa laatineet.

Asevientiä ennen Amostakin

Amos-kauppa ei ole yksittäistapaus. Suomella on jo perinnettä aseviennistä liittoutuman maihin. Esimerkiksi vuonna 2001 Suomesta vietiin Yhdysvaltoihin tarkkuuskivääreitä, patruunoita, luoteja ja suojavarusteita, vuonna 1997 sotilasruutia. Lienee lähes mahdotonta selvittää, käytetäänkö näitä aseita tällä hetkellä Irakin sodassa.
    Suomen Rauhanliiton tiedottaja Sanna Rummakko ei purematta niele perustelua, että Patrian teknologialla singottaisiin kranaatteja vasta vuonna 2008. ”Tämä voi olla totta, mutta kyse on periaatteesta ja siitä, millaista poliittista viestiä Suomi toiminnallaan antaa.”
    Suomen on Rummakon mukaan helppo olla kyseenalaistamatta vientiä Yhdysvaltoihin, kun muut toimivat samoin. ”Ruotsi tuomitsi Yhdysvaltojen hyökkäyksen jyrkemmin kuin Suomi, mutta pääministeri Göran Persson ilmoitti heti perään, ettei asevientiä aiota lopettaa.”
    Kansanedustaja Ulla Anttila (vihr.) harmittelee, ettei lupapäätöstä pitkitetty ja katsottu, miten kriisitilanne etenee. ”Nyt luvan peruminen on hankalaa, sillä Patria saattaisi nostaa valtiota vastaan kanteen.” o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO