Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Nuoret äänestivät 34 vihreää eduskuntaan

Nuorisovaaleissa kärkeen nousi miesvoittoinen joukko. Ääniä keräsivät julkkikset ja maahanmuuttajat.

Anna Tommola

Vihreät ehdokkaat menestyivät hyvin eduskuntavaalien edellä järjestetyissä nuorisovaaleissa. Vihreä liitto sai kaikkiaan 13,8 prosenttia äänistä, mikä antoi puolueelle 34 paikkaa eduskunnassa.
    Vaalit voitti keskusta, joka sai yli viidenneksen äänistä ja 46 kansanedustajan paikkaa. Vihreiden kanssa samaan paikkamäärään ylsi kokoomus, jonka ääniosuus oli vajaan prosenttiyksikön suurempi. Vuoden 1999 nuorisovaaleihin nähden vihreiden asema oli selvästi vahvistunut; kokoomus taas menetti aiemman kärkisijansa.
    ”Oikeiden vaalien jälkeen näillä tuloksilla oltaisiin mielenkiintoisessa tilanteessa. Odottelisimme keskustan yhteydenottoa ja neuvotteluja hallitusyhteistyöstä”, Vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen myhäilee.

Riukulehto korjasi potin

14-17-vuotiaiden valtakunnallisia nuorisovaaleja koordinoi Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi. Vaaleihin ilmoittautui lähes 600 oppilaitosta, joissa opiskeli yli 90000 oppilasta. Äänestysprosentti oli 52,8. Koulut ilmoittautuivat vaaleihin oman aktiivisuutensa perusteella, ja alueelliset erot näkyvät tuloksissa.
    Vaasan vaalipiirissä äänestettiin kaikkein vilkkaimmin. Vihreiden koko maan ääniharava olikin ähtäriläinen Sulevi Riukulehto.
    Nykyisistä vihreistä kansanedustajista jatkajiksi äänestettiin Osmo Soininvaara, Anni Sinnemäki, Kirsi Ojansuu, Merikukka Forsius ja Janina Andersson, loput valituiksi tulleet olivat tuoreita nimiä.
    Vihreitä edustajia tuli kaikista muista piireistä paitsi Etelä-Savosta. Helsingistä ja Uudeltamaalta valittiin kummastakin kuusi kansanedustajaa. Pirkanmaaltakin vihreitä valittiin peräti viisi.
    Pirkanmaan listan varttuneimman ehdokkaan, Kai Krohnin, suursuosiota nuorten keskuudessa selittää osaltaan tämän ehdokasnumero. Kuinka ollakaan, nuoret olivat päättäneet järjestelmällisesti äänestää eri piirien ehdokkaista eduskuntaan kaikki ne, joille oli sattunut numeroksi 69. ”Tämä kertoo kyllä siitä, missä kohtaa se kieli on ollut äänestyskopissa”, Ari Heikkinen hymähtää.
    Varsinais-Suomesta vihreitä valittiin kolme, Pohjois-Savosta, Oulusta, Hämeestä, Kymestä ja Vaasasta kaksi. Yhden vihreän edustajan saivat Keski-Suomi, Pori, Pohjois-Karjala ja Lappi.
    Esimerkiksi äänimagneeteiksi toivotut Heidi Hautala ja Tarja Cronberg saivat eduskuntapaikat.

Viikinki on huono vitsi

Vaikka Vihreä liitto menestyi puolueena hyvin, aivan kärkijoukossa vihreitä ei näy. Valtakunnan ääniharavana ennen Ville Itälää (kok.) komeilee perussuomalaisten Tony ”Viikinki” Halme.
    ”Tämä menee toivottavasti vitsin piikkiin. Ehdokkaan puheissa on ollut sellaista rasistista poljentoa, etten mielelläni näkisi häntä eduskunnassa ikinä”, Heikkinen huokaa.
    Hän on huolissaan myös siitä, että äärioikeistolaisiksi luettavat pienpuolueet, SNKY ja SKS, saivat kumpikin kaksi edustajaa. ”Huono juttu vitsinäkin. Ikävä kyllä taustalla on varmasti myös aitoa kytevää rasismia. Jos näyttääkin siltä, että vihreiden sanoma puree nuoriin, niin valitettavasti puree tällainenkin.”
    Muutenkin julkkisehdokkaita on ollut ilmeisen helppo äänestää. ”Näistä saisi aikamoisen bändin kasaan”, Heikkinen päivittelee.
    Nuoret olisivat nostaneet Arkadianmäelle esimerkiksi Mikko Alatalon, Jani ”Wallu” Valpion, Tapani Kansan sekä Ilkka ”Frederik” Sysimetsän. Vihreistä Riukulehdon jälkeen eniten ääniä sai pohjoissavolainen luomuviljelijä ja rockmies Antti Hämäläinen, joka tv-mainoksessaan kekkaloi ilkosillaan ja kampanjoi myös vaalilevyn voimin.

Miehet jyräsivät

Tasa-arvo ei näyttäisi enää liiemmin etenevän nousevan polven päästessä uurnille. Nuorten valitsemista kansanedustajista vain 66 oli naisia, kun vuoden 1999 oikeissa vaaleissa eduskuntaan pääsi 74 naista. Naisten osuus jäisi 33 prosenttiin.
    Ääniharavien joukossa naisten edustus oli vielä heikompi. Kymmenen eniten ääniä saaneiden joukossa naisia ei ollut ainuttakaan, kolmenkymmenen kärkeenkin heitä ylsi vain kolme.
    Sen sijaan maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita nuorison valitsemaan eduskuntaan nousi kahdeksan, joista kolme vihreiden listoilta.
    ”Tämä joukko toisi aivan varmasti väriä eduskuntaan. On positiivista, että nuoret osoittavat ennakkoluulottomuutta”, Ari Heikkinen iloitsee. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO