Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Pallo piilossa

Politiikka ei ole kuollut - vielä.

Kolumni, Matti Wuori

Toisen maailmansodan raunioille rakennettu maailmanjärjestys on romuttumassa. Natosta, Euroopan unionista ja muista kylmän sodan kantavista rakenteista on tulossa mustia aukkoja, joiden tulevaisuutta kukaan ei tohdi ennustaa.
    Euroopan talous köhii pahoin. Suomi on jo pitkään ollut taantumassa, josta ei ole kohteliasta puhua. Pakottavat ongelmat vaatisivat pikaista huomiota ja railakkaita ratkaisuja. Työttömyys on yhä silmiinpistävän korkea. Suomea uhkaa lisäksi väestöräjähdyksen vastakohta, väestösuutari, jonka purkamiseksi olisi kiireen vilkkaa luotava järkevä strategia. Se merkitsee muun ohella ulkomaalais- ja maahanmuuttopolitiikan täysremonttia. Myös päihdepolitiikka on joutumassa kriisiin.
    Vaaliteemoiksi olisi tarjolla todella järeitä kohtalonkysymyksiä kasapäin. Niistä ei kuitenkaan väitellä tai juuri jupistakaan.

Sodan ja rauhan kysymyksissä on pidetty mahdollisimman matalaa profiilia, ja turvallisuuspolitiikka on valtionhoitajapuolueen mahtikäskyllä rajattu kokonaan vaalikeskustelun ulkopuolelle.
    Kampanjat ovat kuin samasta puusta veistettyjä. Ikävistä asioista ei haluta puhua. Monimutkaisiin ongelmiin ei viitsitä perehtyä tai niihin tarjotaan halpahintaisia lääkkeitä. Politiikkaa vaivaa sekä populismi että sopulismi: kaikki ryntäävät yhtenä laumana samaan suuntaan. Ehdokkaat kaluavat samoja, usein tyhjänpäiväisiä näennäiskysymyksiä. Poikkeavia kannanottoja kammoksutaan, varsinkin jos valittavana on vain epämiellyttäviä vaihtoehtoja.

Tosiasiassa pallo on vain osaksi hukassa, osaksi se on pantu piiloon. Ainakin jokainen politiikan ammattilainen tietää, että vaalien jälkeen on tehtävä kipeitä ratkaisuja, eivätkä ne eivät siedä viivytystä. Työmarkkinoita tullaan muuttamaan ”joustavammiksi”, mutta sitä ei sovi sanoa ay-väelle ääneen. EU-politiikan eväät ovat lopussa. Härkäpäinen usko komissiovetoisen linjan autuuteen on osoittautunut epärealistiseksi, eikä perustuslakikonventin työtä ole otettu vakavasti. Kotimaahan tarjolla on poppakonsteja. Hirttäytyminen veronalennuksiin on niistä hölmöin.

Vivahde-eroja näkyy sentään vaikkapa maahanmuutto- ja sosiaalipolitiikassa. Suomalaiset vastineet Jean-Marie Le Penille löytyvät kokoomuksen riveistä, minkä ansiosta rasististen ääriliikkeiden nousu käy meillä toistaiseksi tarpeettomaksi. Kiitos siitä, Bogomoloff, Zyskowicz ja muut.
    Hymyn kare nousee huulille, kun suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja ja pitkäaikainen pääministeri vetoaa helsinkiläisiin, jotta valtio kohtelisi pääkaupunkiseutua oikeudenmukaisesti!

Pohjanoteerauksiin kuuluu se, että joukko kollegoitani eli Euroopan parlamentin jäseniä on ehdolla eduskuntaan ilman aikomustakaan ottaa tehtävää vastaan vaalien jälkeen. Tällaiset vale-ehdokkaat jäytävät luottamusta edustukselliseen demokratiaan ja ovat vielä kiusallisempia kuin huonoon maineeseen joutunut tapa nimittää aktiivipoliitikkoja niin sanottuihin pakastevirkoihin.
    Perinteinen politiikka ei ehkä vielä ole kuollut, mutta eivät sitä kuolleet sielut elvytäkään. Heidi Hautala on tässä ainoa kunniallinen poikkeus. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO