Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Turvapaikanhakijoille suljettu vastaanottokeskus

Säilöönotetut turvapaikanhakijat siirretään vankilasta erilliseen yksikköön.

Mari Lehto

Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, hänet majoitetaan vastaanottokeskukseen, joita on eri puolilla Suomea.
    Tilanne on kuitenkin toinen, jos hakijan henkilöllisyys tai matkareitti ovat epäselviä. Tällöin hänet otetaan säilöön, joka Suomessa tarkoittaa vankilaa.
    Esimerkiksi Helsingissä säilöönotettuja pidetään ensin Pasilan poliisiputkassa ja myöhemmin Katajanokan lääninvankilassa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ohjeiden mukaan turvapaikanhakijoita ei tulisi säilyttää samoissa tiloissa rikoksentekijöiden kanssa. Suomen käytäntöä onkin arvosteltu.
    Työministeriön maahanmuuttotiimin erikoissuunnittelija Veikko Pyykkönen sanoo, että epäkohta on tiedostettu jo pari vuotta, ja hanke suljetun säilöönottoyksikön avaamiseksi on loppusuoralla. "Kaikki on periaatteessa valmiina, vain konkreettinen kiinteistö puuttuu."

Uusi laki astuu voimaan

Säilöönotto voi kestää joistakin päivistä jopa kuukausiin, sen jatkamisesta päätetään käräjäoikeudessa kahden viikon välein. Säilöönottoaikana poliisi selvittää hakijan henkilöllisyyttä ja matkareittiä. Myös kielteisen päätöksen saanut turvapaikanhakija voidaan ottaa säilöön maastapoistamisen yhteydessä.
    "Käytäntö perustuu ulkomaalaislakiin. Nykyisessä muodossaan siinä on kuitenkin ristiriita. Kysehän ei missään tapauksessa ole rikollisista. Uusi laki erillisestä suljetusta yksiköstä astuu voimaan 1. maaliskuuta, joten keskus pyritään avaamaan mahdollisimman pian", Pyykkönen selvittää.

Poistuminen kielletty

Suljetusta yksiköstä pyritään tekemään tavallista vastaanottokeskusta muistuttava tila, jonka henkilökunta koostuu muun muassa ohjaajista ja sosiaalityöntekijöistä. Pyykkönen korostaa, että rinnastusta vankilaan halutaan välttää, vaikka poistuminen yksiköstä ei olekaan mahdollista.
    "Henkilökunnan tehtävänä on toimia niin, että ihmiset pystyvät hillitsemään itsensä eikä karkausyritysten tapaisia lieveilmiöitä synny. Tämä on erittäin haastava hanke juuri siksi, että kyseessä on suljettu tila. Uskomme, että oikealla henkilökuntarakenteella pystymme vastaamaan näihin haasteisiin."

Osotettu uudistus

Myös Pakolaisneuvonta ry:n toiminnanjohtaja Liisa Murto toivottaa muutoksen tervetulleeksi.
    "Meillä tätä odotetaan kuin kuuta nousevaa. On tapauksia, joissa pakolaiset ovat joutuneet kidutetuksi vankilassa kotimaassaan ja kun he tulevat Suomeen, heidät laitetaan viikoiksi putkaan. Kyseessä on kyllä aikamoinen epäkohta." o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO