Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Kehitysavun nostoon selkeä vuositahti

Vihreät nostaisivat kehitysavun YK:n suositustasolle vuoteen 2011 mennessä.

Anna Tommola

Vihreä liitto pitää tärkeänä, että nykyinen hallitus laatii selkeän aikataulun Suomen kehitysyhteistyön nostamiseksi Yhdistyneiden kansakuntien suosittamalle tasolle eli 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
    Kehitysyhteistyön kasvattaminen tulisi vihreiden mielestä aloittaa jo seuraavassa budjetissa niin, että kehitysyhteistyöhön käytettäisiin ensi vuonna vähintään 0,4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Ulla Anttila (vihr.) pitää sopivana määräaikana YK:n suositustason saavuttamiseen kahta hallituskautta.
    "Tätä nopeampaan tahtiin varoja olisikin vaikeampi nostaa, etenkin jos myös bruttokansantuote kasvaa nopeasti. On tärkeää, että varat tulevat käytetyiksi mielekkäällä tavalla", Anttila huomauttaa.
    Eduskunta vaati ponnessaan viime vuonna, että Suomi laatii aikataulun kehitysyhteistyömäärärahojen nostamiselle. Hallitus selvittää asiaa parhaillaan.
    Talouspoliittinen ministerivaliokunta keskusteli aikataulusta viime viikolla. Seuraavan kerran ohjelmaa käsitellään parin viikon kuluttua. Sitä ovat valmistelleet ministerit Satu Hassi (vihr.), Erkki Tuomioja (sd.), Jan-Erik Enestam (r.) ja Kimmo Sasi (kok.).

Kymmenen vuotta riittäisi

Ulkoministeriössä on laskettu keskustelun pohjaksi useita aikatauluvaihtoehtoja. Nopeimmissa tavoitetaso saavutettaisiin alle kymmenessä vuodessa, pessimistisimmissä aikaa kuluisi jopa 30 vuotta. Vaikka neuvotteluissa nyt löytyisi koko hallitukselle sopiva linja, ohjelman toteuttaminen jää joka tapauksessa pääosin seuraaville hallituksille. Vihreä liitto toivoo, että tavoitteeseen voidaan sitoutua yli puoluerajojen ja että tulevat hallitukset ottavat sen huomioon.
    Kehitysyhteistyövarojen nostaminen sisältyy nykyiseen hallitusohjelmaan, mutta konkreettisia suunnitelmia on saatu odottaa.
    Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) lupasi tammikuun lopulla maailman talousfoorumissa New Yorkissa ensimmäistä kertaa konkreettisesti, että Suomi nostaa kehitysavun bkt-osuutta.

Ei nojaa talousnäkymiin

Talouden odotettua hitaampi kasvu on vaikuttanut keskusteluilmapiiriin. Etenkin valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) on suhtautunut epäillen siihen, miten paljon rahahanoja voidaan avata.
    Ulla Anttila muistuttaa, että jos talous kasvaa hitaasti, myöskään kehitysyhteistyövarat eivät kasva rahallisesti kovin paljon. "Tämä on sen verran paljon laajempi oikeudenmukaisuuskysymys, ettei se voi olla kiinni talousnäkymistä. On kyse myös arvovalinnoista", Anttila tähdentää. Vaikka myös maailmankaupan pelisääntöjen muuttaminen on kehitysmaiden kannalta olennaista, kehitysyhteistyö on eräs välttämättömistä tekijöistä, joilla hillitään köyhien maiden köyhtymistä.
    Vihreän liiton mukaan teollisuusmaiden kehitysavun kaksinkertaistamisen tulisi halvemmaksi kuin maksaa äärimmäisen köyhyyden seurauksia, kuten terrorismin, kehitysmaiden sisäisten sotien ja huumekaupan kustannuksia.
    EU-komissio kehotti viime viikon keskiviikon tiedonannossa jäsenmaita lisäämään merkittävästi apuaan kehitysmaille.
    Ensisijaisesti hoputus kohdistuu maihin, joiden kehitysapu on vielä reippaasti EU-maiden keskitason alapuolella. Vuoden 2000 kehitysyhteistyömaksatusten perusteella Suomikin jäi keskiarvon alapuolelle eli 0,31 prosenttiin bkt:sta. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO