Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Vihan valta

Terrori ei ratkaise Tshetshenian ongelmia. Ei edes valtioterrori.

Jyrki Räikkä

Suomen ulkopoliittinen johto kommentoi viikonvaihteessa poikkeuksellisen pidäkkeettömästi moskovalaisen Dubrovka-teatterin kaappauksen lopettamista. Presidentti Tarja Halonen, pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja jakoivat kukin tahoillaan tunnustusta Venäjän viranomaisille ja presidentti Vladimir Putinille. Vasta myöhemmin kävi ilmi, että lähes kaikki panttivangit kuolivat tainnutuskaasuun, jota venäläiset erikoisjoukot käyttivät teatterin valtausrynnäkössä.
    Tapahtuneen pahoittelu ja osanotto suruun oli paikallaan, mutta venäläisviranomaisten toiminnan varaukseton siunaaminen tuntuu kummalliselta. Hätiköityjä ja huonosti harkittuja lausuntoja selittää tietysti venäläisviranomaisten levittämä puuteellinen ja harhaanjohtava tieto. On kuitenkin oireellista, että suomalaispäättäjien lähdekritiikki pettää juuri käsiteltäessä terrorismin torjuntakeinoja.

Tshetsheenikapinallisten panttivankisieppaus oli tietenkin yksiselitteisesti tuomittava, häikäilemätön ja kaikki terrorismin tunnusmerkit täyttävä rikos. Teon poliittiset motiivit eivät lievennä sen törkeyttä.
    Saarroksiin jättäytyneet kaapparit olivat lähteneet itsemurhatehtävään, eikä kaappauksen selvittäminen ihmisuhreitta ollut kovin realistinen vaihtoehto. Kaapparitkin tiesivät, ettei Tshethsenian sodan turvin valtaan noussut Putin ole valmis miehitystä koskeviin myönnytyksiin.
    Näyttää kuitenkin siltä, että kaappauksen päättämisessä "Venäjän kunnian" varjeleminen oli turvallisuusviranomaisille siviiliuhrien määrän minimoimista tärkeämpi tavoite. Tainnutuskaasun tappavuudesta ei ollut etukäteen hankittu tarkkaa tietoa tai sitten siitä ei piitattu. Joka tapauksessa piittaamattomuudesta kertoo kaasun koostumuksen salailu. Sen tähden loukkaantuneille ei voitu tarjota tehokkainta mahdollista hoitoa. Epäilys siitä, että käytetty aine rikkoo kemiallisten aineiden kieltosopimusta, on jäänyt leijumaan ilmaan.

Kiusallisten yksityiskohtien paljastuttuakin Putin on saanut kovalle linjalleen tukea muun muassa George W. Bushilta ja Tony Blairilta. Sattumalta Yhdysvallat ja Britannia suunnittelevat terrorismin vastaista sotaretkeä Irakiin siitä huolimatta, että hyökkäys vaatii todennäköisesti paljon siviiliuhreja. Yhteiseen asiaan vedoten Putin voi länsivaltojen häiritsemättä kiihdyttää sotaa Tshetsheniassa ja Ingushiassa.
    Amnesty International julkisti tiistaina laajan Venäjä-raportin, jossa kiinnitetään paljon huomiota Tshetshenian ihmisoikeusloukkauksiin. Raportti kertoo venäläisjoukkojen siviiliväestöön kohdistamasta mielivallasta, muun muassa laittomista teloituksista, "katoamisista", raiskauksista ja kidutuksesta. Venäläisten kannalta on raskauttavaa se, että oikeusjärjestelmä ja viranomaiset katsovat sotilaiden rikoksia läpi sormien. Tshetsheenisiviileille kanteiden nostaminen turvallisuusjoukkoja vastaan on raskaan byrokratian vuoksi hankalaa. Jo pelkkä koston pelko saa monet luopumaan aikeesta.

Mielipidetiedustelut kertovat, että uhrien ja omaisten kylmästä kohtelusta huolimatta Putin sai teatterikaappauksen hoidosta venäläisiltä luottamuslauseen. Tshetshenian raakuuksien lopettamiseksikaan ei ole syntynyt laajaa kansanliikettä. Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ei kuitenkaan ole gallupeille alisteinen velvoite.
    Suomi on tottunut vaikenemaan itänaapurin ihmisoikeusongelmista. Mutta kun venäläiselle ystävälle ollaan valmiita antamaan tunnustusta löysin perustein, eikö joskus olisi rakentavan kritiikin aika? o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO