Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Vaalirahaa viikatemieheltä

Saksan hallituksen on pyristeltävä irti tupakkariippuvuudestaan.

Heidi Hautala

1990-luvun alkupuolella olin seuraamassa Saksan vihreiden puoluekokousta Leipzigissa. Olin aika hämilläni, kun kokouspäivä päättyi tupakkateollisuuden kustantamaan vastaanottoon.
    Samaan aikaan kaduilla oli suuria kylttejä, jossa itäsaksalaisia kutsuttiin tutustumaan läntiseen houkuttelevaan elämäntapaan. "Test the West!" kuului tupakkamerkin houkutus.

Tänä syksynä yritetään taas saada aikaan Euroopan unionin laajuista tupakkamainontakieltoa. Ensimmäinen yritys, johon kului kymmenen vuotta, kuivui EY-tuomioistuimeen. Tuomioistuin katsoi, ettei unionilla ole toimivaltaa harmonisoida jäsenmaiden tupakkamainontaa kansanterveyteen vedoten. Vaikka tuomioistuin näki tupakkamainontakiellon tehokkaana keinona vähentää tupakkaan kuolevien määrää, kansallisia rajoituksia voidaan tuomioistuimen näkemyksen mukaan yhdenmukaistaa vain siinä tapauksessa, että niiden kirjavuus haittaa sisämarkkinoita.
    Tähän mennessä Euroopan unioni on saanut läpi vain televisiota koskevan tupakkamainontakiellon. Televisiolähetyksiä on vaikea pysäyttää valtiorajoille.
    Komission uudessa yrityksessä lähtökohtana on edellisen tuomion pelko. Komissio ei edes yritä kieltää epäsuoraa tupakkamainontaa tuhkakupeissa, saappaissa tai elämäntapamainoksissa.

Saksa on ottanut tehtäväkseen puolustaa tupakkateollisuutta ja siitä riippuvaista mainosalaa ja lehtitaloja. Edellinen mainontakielto kaatui nimenomaan Saksan kanteeseen. Muutama viikko sitten Saksa tyrmäsi unionin terveysministerien aikeet ajaa terveysjärjestö WHO:ssa maailmanlaajuista tupakkamainontakieltoa.
    Samaan aikaan saksalaiset edustajat onnistuivat perusteellisesti vesittämään Euroopan parlamentin oikeus- ja sisämarkkina-asioiden valiokunnan mietinnön. Mainontakielto rajoitetaan lehdissä ja radiossa minimiin, koska baijerilainen sanomalehti tai paikallisradiolähetys ei muka leviä muihin maihin.

Saksan johtama tupakkarintama väittää tukevansa "läheisyysperiaatetta": Bryssel pitäköön näppinsä erossa jäsenmaiden kansanterveyspolitiikasta. Samaan aikaan tupakkateollisuus vaikertaa, että kansallisetkin kiellot asettavat yritykset eriarvoiseen asemaan ja häiritsevät rajat ylittävää yritystoimintaa. Tupakkarintaman mukaan kansalaisten valinnanvapaus ja jopa sananvapaus on uhattuna.

Kansanterveysjärjestöt tietävät kaikkien saksalaisten puolueiden saavan rahaa tupakkateollisuudelta. Saksan vihreiden on aika jättää tämä kuolemaa kylvävä yhteistyökumppani. Jos Saksan vihreät eivät kyseenalaista hallituksensa linjaa, punavihreän yhteistyön merkkipaaluihin luetaan vastakin EU-kansalaisten odotettavissa olevan eliniän merkittävä lyhentäminen.
    Mainontakiellolla voitaisiin vähentää tupakan uhrien määrää seitsemällä prosentilla, vuodessa noin 40000 hengellä.

Eurooppalainen kansanterveyslobby on arvioinut synkästi, että saksalaisten vesittämänä tuleva "tupakkamainontakielto" saattaa saman tien tehdä selvää kansallisistakin kielloista. Sen sijaan, että direktiivi määräisi mainontakiellon minimitason, se voidaan tulkita tupakkamainonnan rajoittamisen katoksi. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO