Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Järjestöjen vahtikoira pitää yrityksiä silmällä

FinnWatch tarkkailee yritystoiminnan vastuullisuutta kolmannessa maailmassa.

Joonas Pörsti

Suomeen on perustettu kansainvälisten esikuvien mukainen FinnWatch-verkosto, joka tarkkailee suomalaisten yritysten toimintaa kehitysmaissa ja siirtymätalousmaissa. Verkosto saa tukea ulkoministeriöltä, ja sillä on toistaiseksi yksi työntekijä, Kehitysyhteistyön palvelukeskuksessa Kepassa aiemmin työskennellyt Eeva Simola.
    "Emme kampanjoi, vaan tutkimme ja selvitämme", Simola määrittelee verkoston toimenkuvan. "Kun saamme kiinnostavaa tietoa, luovutamme sen järjestöjen käyttöön."
    FinnWatchin ohjausryhmässä ovat mukana Kansalaisjärjestöjen vientiluottokampanja, Kepa, SAK, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Kuluttajat - Konsumenterna.

Tiikkiä Burmasta

Pohjoismaiset sisarjärjestöt SwedWatch ja NorWatch ovat tiedottaneet viime aikoina ruotsalaisten ja norjalaisten yritysten puutavarakaupasta Burmassa. NorWatchin mukaan tuonti pakkotyövoimaa käyttävästä sotilasdiktatuurista on kasvussa, vaikka Norjan hallitus ja kansainvälinen työjärjestö ILO ovat julistaneet maan pannaan.
    SwedWatchin tietojen mukaan esimerkiksi elektroniikkajätti Electrolux käytti kiellettyjä freoneja Intiassa valmistamissaan kylmäkaapeissa, kunnes verkosto puuttui asiaan. NorWatchin suurennuslasin alla ovat olleet myös norjalaisomisteisen kalateollisuuden työolot Chilessä.
    "Suomalaiset yritykset kertovat olevansa toiminnassaan erityisen vastuullisia. Raportoinnin heikkoutena on sen vapaaehtoisuus. Jokainen mittaa suorituksiaan itse", toteaa FinnWatchin ohjausryhmän jäsen, apulaisosastopäällikkö Turo Bergman SAK:sta.
    "Emme ole vakuuttuneita siitä, että vapaaehtoisilla toimilla saavutetaan ammattiyhdistysliikkeen asettamat tavoitteet toiminnan vastuullisuudesta. Näitä ovat esimerkiksi yhdistymisen vapaus, pakkotyön käytöstä pidättäytyminen ja lapsityövoiman käytön välttäminen."

Nokia selvisi hyvin

FinnWatchin taustavoimiin kuuluu myös Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja ympäristöjärjestöjä, kuten Maan ystävät. Verkosto kokoaa rekisteriä yritysten omistussuhteista maailmalla. Ajatuksena on, että eri tahot voivat kertoa toisilleen yrityksiä koskevista havainnoistaan.
    "Yrityksille tulee erilaisista kontrollijärjestelyistä tunne, että heidän toimintaansa tarkkaillaan. Se voi riittää saamaan muutoksen aikaiseksi", Bergman sanoo.
    SASK julkisti hiljattain teettämänsä raportin Nokian tehtaiden työoloista Brasilian Manauksessa. Nokia sai selvityksessä puhtaat paperit, vaikka työntekijöiden järjestäytyminen on tehtailla yhtä alkutekijöissään kuin muuallakin maassa.
    Bergmanin mukaan ammattiyhdistysliikkeen kannalta ongelmallisia maita ovat tällä hetkellä Kiina ja Vietnam, jotka ovat suomalaistenkin suosimia investointikohteita. Vapaa järjestäytyminen on näissä maissa käytännössä laitonta. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO