Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Ruotsin vihreät haluavat pois hallituksen varjosta

Kosijoita riittää, mutta sosiaalidemokraattinen sulho jakaa valtaansa kitsaasti.

Lena Björklund

Neuvottelut hallitusyhteistyöstä alkoivat Ruotsissa heti vaalien jälkeisenä päivänä. Vihreät tapasivat maanantaina sekä sosiaalidemokraatteja että kansanpuolueen edustajia. Sekä pääministeri Göran Persson että kansanpuolueen puheenjohtaja Lars Leijonborg ilmaisivat jo vaalivalvojaisissa kiinnostuksensa yhteistyöhön.
    Kansanpuolue haluaisi vihreiden liittyvän niin sanottuun porvariblokkiin. Ruotsin vihreät ovat jo vuosia tukeneet sosiaalidemokraattista hallitusta eräänlaisena varjohallituspuolueena niin kuin vasemmistopuoluekin.
    Yhteistyön tuloksiin vihreät ovat melko tyytyväisiä. Mihin tahansa kyytiin ei hypätä, varsinkaan rintamaan, johon kuuluvat kristillisdemokraatit ja maltillinen kokoomus.
    "Ne sijaitsevat poliittisesti hyvin kaukana meistä", Ruotsin vihreiden toinen puheenjohtaja Maria Wetterstrand toteaa. "Voisimme kuvitella tekevämme yhteistyötä kansanpuolueen ja keskustan kanssa. Mutta eihän se riitä koalitioksi, ne ovat liian pieniä. Jotain sosiaalidemokraattista on oltava mukana."

Hyvät tulokset, huono malli

"Me emme ole tyytyväisiä yhteistyömalliin", Wetterstrand kuvaa vihreiden suhdetta sosiaalidemokraatteihin. "Sen sijaan olemme tyytyväisiä tiettyihin saavutuksiin. Panostus ympäristötutkimukseen on kasvanut, luonnonpuistoja on enemmän ja tänä vuonna kunnissa alkoi kolmivuotinen kokeilu: työntekijä voi ottaa vuoden vapaata ja hänelle palkataan sijainen."
    Mutta valta on tiukasti sosiaalidemokraateilla. "Heillä on oma väkensä koko valtioneuvostossa ja ministeriöissä. Meillä ei ole yhtään vihreää työntekijää siinä koneistossa."
    Vihreät vaativat nyt ministerinpaikkaa. Eikö valtiosihteeri riittäisi? "Minulle se ei riittäisi", Wetterstrand sanoo. Sunnuntaina kokoontuva puoluehallitus voi päättää toisin.

Itseriittoiset demarit

Eikö varjohallituspuolueena olo ole nakertanut vihreiden profiilia? "On", Wetterstrand vastaa empimättä. "Vasemmistopuoluehan menetti lähes kolmanneksen äänestäjistään. Me saimme paremman tuloksen kuin viimeksi, mutta yhteistyömalli on syönyt voimiamme. On ollut vaikea osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun vihreänä puolueena."
    Persson on todennut, ettei vaalitulos anna valtuuksia muuhun kuin demarihallituksen perustamiseen. "Sosiaalidemokraatit ovat niin tottuneita valtaan. Nyt he olivat erityisen koppavia, kun olivat lisänneet kannatustaan", Wetterstrand sanoo.
    Vihreät ovat vaa´ankielenä 17 kansanedustajallaan vasemmiston 174 edustajan ja porvariblokin 158 edustajan välissä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO