Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Puhdas ruoka kiinnosti pääkaupunkiseudulla

Luomumessut vetivät Jäähalliin 6000 kävijää.

Joonas Pörsti

Helsingin Jäähallin kaukalo muuttui viime viikonloppuna luomuruokaa ja vihreää elämäntapaa tarjoavaksi toriksi. Ensimmäistä kertaa pääkaupungissa järjestetyt luomumessut houkuttelivat vajaat 6000 kävijää, joista noin 900 oli koululaisia.
    
    Pääosassa messuilla oli ruoka. Ruokakesko tarjosi suuresta soppatykistä messuvieraille kasvishernekeittoa. Pientuottajat myivät kojuistaan kasviksia, jauhoja, lihatuotteita ja juustoja.
    "Asumme Nummi-Pusulassa, ja tulimme messuille, koska emme pääse kotipaikkakunnalla kaikkien luomutuotteiden ääreen. Täällä voimme ostaa varastot täyteen", kertoivat pienen Oliver-poikansa kanssa paikalle saapuneet parikymppiset Salla ja Elias Nurmi.
    Luomutuotteiden korkeammat hinnat eivät perhettä haitanneet. Nurmet maistelivat ostosten lomassa luomujäätelöä ja kehuivat tuotteiden makua ja terveellisyyttä.
    "Oliverin silmät punoittivat, kun söimme tavallisia mansikoita. Siirryttyämme luomuun reaktiot loppuivat", Salla-äiti sanoi.

Pihamaalla oikeita kilejä

Näytteilleasettajia messuilla oli kaikkiaan parisataa. Jäähallin pihalla lapset saivat tutustua maaseudun eläimiin: lampaisiin, poneihin ja kaneihin. Sisällä aikuiset maistelivat luomuviinejä Australian aboriginaalien didgeridoo-soittimen säestyksellä.
    Hallissa kymmenet käsityöläiset ja vaatesuunnittelijat esittelivät kestävän elämäntavan mukaisia ratkaisujaan ympäristöjärjestöjen ja Marttojen rinnalla.
    "Suomalaiset arvostavat ympäristöarvot hyvin korkealle, mutta eivät tunnista arjestaan keinoja toteuttaa niitä. Messujen idea on näyttää, miten paljon tähän on mahdollisuuksia", kertoo tapahtuman pääjärjestäjän Vihreän Langan toimitusjohtaja Karri Sunnarborg.
    Luomumessuilla on pitkät perinteet Mikkelissä ja Lahdessa, jossa Luomu-Lahti keräsi viime vuonna ennätykselliset 18 000 kävijää.

Kesko kouluttaa työntekijöitään

Ruokakesko on järjestänyt parin vuoden aikana tuhansille työntekijöilleen kolmen ja puolen tunnin ympäristökoulutuksen, joka sisältää perusasiat luomuruoasta, jätteiden lajittelusta ja ilmastonmuutoksesta.
    "Monet ovat havahtuneet siihen, että voivat itse vaikuttaa ympäristön tilaan, eikä vain joku George W. Bush", kertoi Ruokakeskon ympäristösuunnittelija Saila Grav. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO