Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Reilun kaupan norsu vaihtuu ihmishahmoon

Uudella tunnuksella haetaan selkeyttä merkkiviidakkoon.

Anna Tommola

Reilun kaupan tuotteille on luotu uusi, maailmanlaajuinen tunnus. Tähän saakka eri maissa on ollut käytössä kaikkiaan seitsemän erilaista merkkiä.
     "Markkinoiden kansainvälistyessä tarvitaan selkeyttä", reilun kaupan kansainvälisen kattojärjestön FLO:n pääsihteeri Luuk Zonneveld sanoo.
    Suomalainen norsutunnus väistyy tuotteista sitä mukaa kun esimerkiksi kahvipaahtimot uusivat pakkausmateriaalinsa. Kauppojen hyllyille uusi tunnus ehtinee aikaisintaan ensi vuoden syksyllä.
    Reilun kaupan edistämisyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Kosonen sanoo muutoksen merkitsevän rahanmenoa ja kovaa työtä. Uusi merkki on tehtävä tunnetuksi norsun jo iskostuttua kuluttajien mieliin.
    "Mutta ei reilu kauppa norsusta ole kiinni, vaan periaatteista", Kosonen vakuuttaa.

Vakaata kasvua maailmalla

Reilu kauppa kasvaa maailmalla 10-30 prosentin vuosivauhtia. Britanniassa kasvu on kuluvana vuonna ollut jopa 40-50 prosentin luokkaa. Zonneveldin mukaan menestys kertoo siitä, että reilut tuotteet on saatu suurten marketketjujen silmissä pois marginaalista.
    "Yhdysvalloissa ensimmäiset viisi vuotta olivat vaikeita, koska reilu kauppa liitettiin radikaaleihin liikkeisiin. Nyt olemme saaneet kauppiaat vakuutetuiksi siitä, ettei tämä ole mitään ’kommunistista’", Zonneveld naurahtaa. Hän kertoo myös Chiquitan kaltaisten monikansallisten yritysten alkaneen luoda keskusteluyhteyksiä reiluun kauppaan.

Norsupalkinto Tampereelle

Tämänvuotinen Reilun kaupan norsupalkinto annettiin keskiviikkona tamperelaiselle Leinolan koululle sekä sen opettajien ja oppilaiden Tuko Salama - Afrikan Helmi -yhdistykselle, joka on tehnyt Afrikan kulttuuria tunnetuksi ja toteuttanut virastokampanjan reilun kahvin lisäämiseksi. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO