Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Jokaiselle jotakin?

Yleinen veroale vetää umpimähkäisyydessään vertoja lamavuosien juustohöylälinjalle.

Jyrki Räikkä

Valtiovarainministeriön keskiviikkona julkistama talousarvioehdotus on perin juonikkaasti laadittu, vaalivuoden budjetti. Kaikkiin tuloluokkiin yltävine veronkevennyksineen valtiovarainministeri Sauli Niinistön esitys tuntuu sairausvakuutusmaksujen korotuksen jälkeenkin antavan kaikille palkansaajille jotakin, etenkin kun tässä vaiheessa on vaikea arvioida, miten esimerkiksi kunnallisveron ja kuntien yhteisövero-osuuden leikkaukset heijastuvat kansalaisten arkeen. Aiempina vuosina tunteita nostattanut kiistakysymys työttömyysturvan porrastamisesta on myös toistaiseksi lakaistu maton alle, eikä vaikeasti kompensoitavaan alkoholiverotukseenkaan haluttu vielä tässä vaiheessa kajota.
    Jokainen hallituspuolue saattaa kalastella ääniä ensisijaisilta kohderyhmiltään korostamalla yksipuolisesti jotain näiden budjettilinjausten erityispiirrettä. Tosin Vasemmistoliitto taisi jo paljastaa bluffin omalta osaltaan toisen valtiovarainministerin Suvi-Anne Siimeksen happamien kommenttien myötä.

Vaalivuoden kuvioihin sopii myös se, että veronalennuksia rahoitetaan velkarahalla. Vaikka 130 miljoonan euron lisälaina on budjettiehdotuksen 35,6 miljardin euron loppusummaan nähden pienehkö, on tämäkin laina joskus maksettava korkoineen takaisin. Olennaista on, miten tuottavasti lainarahaa käytetään kansantalouden ja esimerkiksi työllisyyden hyväksi.
    Kun työttömyysaste on edelleen korkea ja taustalla väijyy pelko sen uudesta noususta, Niinistö markkinoi esitystään nimenomaan työllisyysbudjettina. Eri asia on, kuinka tehokkaasti valtiovarainministeriön esittämä resepti työttömyyden tautia taltuttaa.

On sinänsä tervettä keventää työn verotusta ja siirtää verotuksen painopistettä kulutukseen, kuten valtiovarainministeriön esityksessä energiaveroihin. Mutta jos nimenomaan työllisyyttä halutaan kohentaa, kevennysvara pitäisi keskittää ensi sijassa matalapalkka-aloille. Vaikka Niinistön veroehdotus lupaa pienituloisille prosentuaalisesti hieman keskimääräistä suurempaa veroasteen alenemaa, erot ovat varsin vähäisiä. Kun alennukset realisoidaan euroiksi, potti valuu parempiosaisille. Ostovoiman yleisen kasvun vaikutus työllisyyteen on niin epäsuora ja epävarma, ettei Niinistön esityksestä ole matalapalkkaisten alojen täsmätyöllistäjäksi eikä kannustinloukkujen purkajaksi.
    Valtiovarainministeriön täyslaidallisessa palaa paljon ruutia, mutta suuri osa ammuksista menee ohi maalin, jos tähtäimessä on työttömyys. Luultavasti valtiovarainministeriössä on kuitenkin sen verran kansantaloudellista asiantuntemusta, ettei keskityksen harhautuminen johdu erehdyksessä väärin lasketuista koordinaateista.
    Vaikka talousarvioehdotusta esitellään kotimaisille palkansaajille työllisyyden nimissä, sen varsinainen kohdeyleisö kulkee muilla markkinoilla. Valtiovarainministeriön kirstunvartijat ovat kuunnelleet vieraille maille lähtöä väläytelleiden yritysjohtajien puheita herkällä korvalla, ja yleinen veronalennus onkin tulkittava ennen kaikkea Suomen siirroksi kansainvälisessä verokilpailussa.

Budjettiesityksen häviäjiä ovat pitkäaikaistyöttömät, joille ei hyvitettäisi sairausvakuutusmaksun korotusta lainkaan. Ministeriö uskoo yhä lujasti siihen, että keppi sopii erityisen hyvin kannustimeksi niille, jotka ovat yhteiskunnassa muutenkin heikoimmilla.
    Syrjäytyneet ovat tietysti sekä huonoja veronmaksajia että laiskoja äänestäjiä. Mutta ellei Niinistön esitystä työttömien verotuksen kiristämisestä muuteta lähestyvien vaalien vuoksi, tehtäköön se edes inhimillisyyden nimissä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO