Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Politiikan kuuma kesä pehmittää pään

Niemeläinen

Lomat ovat sitten pulkassa. Kesä on hurahtanut vetelehtimisen merkeissä - mitä nyt pistäydyin pikimmiltään Hauholla Muurikki-tädin 60-vuotispäivillä ja sielläkin pääasiassa siksi, että täti tapaa tarjota erinomaisen mehevää paakkua, hämäläistä perinneruokaa.

Mutta asiaan. Politiikan kesä on ollut ennätysmäisen vaisu. Ilkimys saattaisi sanoa, että tämä on jälleen yksi merkki politiikan kliinisestä kuolemasta: jos isoimmat otsikot saadaan aikaan puolustusministerin maakuntamatkailusta puolustusvoimien helikopterilla, taso ei päätä huippaa.

Sisältöpuolella laaduntarkkailu näyttää tyystin repsahtaneen. Totta kai vastavalitun puoluesihteerin pitää yrittää faksata STT:lle kannanottoja kaikista mahdollisista muurahaispesässä istumisen piirinmestaruuskisoista, mutta Heikki A. Ollilan törähdys kaksipuoluejärjestelmään siirtymisestä vei kirkkaasti potin.
    Tuore oppositiopuolue Vihreä liittokin älähti hereille kesäkoomastaan, kun Ollilan mielestä koko puolue pitäisi lakkauttaa "tarpeettomana". Ollila teki tahtomattaan vihreille palveluksen - vihreät ovat likimain hävinneet näkyvistä oppositiopäätöksensä jälkeen.
    Politiikan yleisen uskottavuuden nimissä Ollilan olisi pitänyt ryhtyä tuumasta toimeen ja esittää kokoomuksen liittämistä isompaan puolueeseen, vaikkapa Suomen keskustaan.

Mistä puheen ollen: eipä ole pääoppositiopuolue saanut julki minkään valtakunnan vaihtoehtoa nykyiselle sinipunalle (ent. sateenkaari). Tuleva pääministerikandidaatti in spe Anneli Jäätteenmäki tyytyy pelkästään haukkumaan istuvaa hallitusta - omista esityksistä ei näytä olevan niin väliksi.
    Toisaalta resepti on toiminut ennenkin. Muistelen elävästi, kuinka Esko Aho voitti suvereenisti vuoden 1991 vaalit pelkällä retoriikalla.
    Slogan oli yksinkertainen: "Vaihtoehto on - Keskusta." Silakkamainos oli nerokas veto, mutta kuka aikalaisista muistaa ensimmäistäkään konkreettista ehdotusta? Puheenjohtaja Jäätteenmäki näyttää kaivaneen silloisen kampanjalibreton esiin hyvissä ajoin.

Kompastuskiveksi saattaa osoittautua Paavo Lipponen, jonka bullshit detector on yhä tarkassa vireessä. Jäätteenmäen lausunto hallituksen työllisyyspolitiikan epäonnistumisesta oli onnetonta tunarointia. Kun maahan on syntynyt uusia työpaikkoja, ne eivät ole hallituksen ansiota, vaan "yrittäjien". Hallitus itse ei kuulemma ole luonut kuin muutamia työpaikkoja "hallintoon".
    Huh hellettä! Ilmeisesti pääministeri Jäätteenmäki aikoisi perustaa työpaikkoja aivan omin käsin. Kansakunta odottaa ihmettä henkeään pamppaillen.

Vihreät sen sijaan ovat kokonaan toisenlaisen ongelman äärellä. Vihreiden poliittinen kulttuuri ei salli älyllistä epärehellisyyttä eikä katteetonta populismia. Kun rima on korkealla, aika saattaa kulua loppuun ennen kuin seiväs on ehtinyt lähellekään kuoppaa.
    Elleivät sitten vihreätkin satsaa vaalikampanjaansa sen varaan, että oppositioasema sinänsä tuottaa riittävästi hallitukseen syystä tai toisesta kyllästyneiden kansalaisten ääniä. Vasemmistoliitolla onkin epäilemättä tärkeimmän ruumiinosansa ympärillä ns. kylmä rinki.

Onneksi Vasemmistoliiton puoluesihteeri Aulis Ruuth reagoi jämäkästi Ollilan avaukseen: "Ei Neuvostoliiton hajoaminen tarkoita sitä, että sosialismi ja marxilaisuus olisivat kadonneet minnekään." Kerrankin joku esittää kuluttajaystävällisen aatteellisen tuoteselosteen. Olisi tuiki tervetullutta, jos Vasemmistoliitto heiluttaisi reilusti marxilaisuuden repaleista lippua vaalien lähestyessä. Joutuisivat sosialidemokraatitkin kertomaan kansalle, mitä se "sosiali" nykymaailmassa tarkoittaa. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO