Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Suomi jälkeen ydinvoimaäänestyksen

Niemeläinen

Katselin maanantai-iltana Tervoa ja Päivärintaa, jotka grillasivat vieraitaan ydinvoiman lisärakentamisesta. Miksi ohjelma muuten lähetetään niin sikamaisen myöhään? Siinä nähdään nykyään television kiinnostavimmat - tai ainakin vähiten tylsät - poliittiset keskustelut.
    Olin huomaavinani uuden poliittisen tähden syttyvän. Keskustelussa oli mukana kokoomuksen Marjukka Karttunen, jonka muistan aiemmin pelkästään siitä, että hänen iltapukunsa varastettiin ennen itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Karttunen ilmoitti kirkkaasti ja selkeästi vastustavansa viidettä ydinvoimalaa ja perusteli kantansa asiallisesti - sekä kertoi myös, että häntä oli painostettu näkemyksensä vuoksi.
    Tällaista puhetta on poliitikoilta kaivattu sen kiertelyn ja kaartelun sijaan, jota kansalaiset useimmiten saavat kestää. Karttusella on tätä menoa edessään loistava tulevaisuus.

Sain sen käsityksen, että myös keskustan Liisa Hyssälä ja kokoomuksen Pirjo-Riitta Antvuori olivat tuomiojalaisella linjalla, vaikkeivät kantaansa suoraan paljastaneetkaan. Jos vielä pitävät paikkansa huhut, joiden mukaan kristillisdemokraateista kahdeksan olisi lisäydinvoimaa vastaan, äänestystulos alkaa olla plakkarissa.
    Tämä olisi Suomelle lottovoitto. Ydinvoiman lisärakentaminen veisi tätä huipputeknologian ihmemaata monta pykälää taaksepäin.
    Ydinvoimatekniikka on tuontitavaraa, ja ydinvoiman varaan jättäytyminen pysäyttäisi tehokkaasti energiatekniikan tuotekehityksen Suomessa. Mitkään kosmeettiset risu- ja hakepaketit eivät tätä miksikään muuttaisi. Olen kovasti ihmetellyt, miten sujuvasti tämä näkökulma on ohitettu tähänastisessa keskustelussa.

Helsingin Sanomat näyttää jo painaneen paniikkinappulaa päätellen maanantain pääkirjoituksesta, jossa jälleen kerran leimattiin lisäydinvoiman vastustajat tunteellisiksi hörhöiksi.
    Hesarin linja onkin ollut suorastaan koomisen johdonmukainen: parin viikon takainen ydinvoiman vastainen mielenosoitus uutisoitiin mahdollisimman vaatimattomasti, ja otsikkona oli tietysti "Ydinvoimaa vastustettiin tunteella" Tällainen tunteen ja järjen vastakkainasettelu näyttää jälleen kostautuvan.
    Merkillistä on se, että erityisesti SAK:n ydinvoimalobbari Matti Viialaisen harrastama Venäjän kortilla pelottelu ei ole tunteenomaista, vaan erinomaisen järkevää.

Oheistuotteena Vihreä liittokin pääsisi pälkähästä, jos äänestys kääntyisi ei-puolen voittoon. Kyllä-puolen voitto ja sitä seuraava ratkaisu hallituksessa jatkamisesta tai oppositioon siirtymisestä pakottaisivat vihreät pohtimaan puolueensa tulevaisuutta pitemmälläkin putkella.
    Kummassakin vaihtoehdossa on iso riski. Ennen vaaleja pitäisi ehtiä rakentaa vakuuttava oppositiopolitiikka seitsemän hallitusvuoden jälkeen, ja hallitukseen jääminen vieraannuttaisi varmasti osan vihreistä aktiiveista.
    Mutta eduskunta näyttää armahtavan vihreät tältä tuskalta - ainakin vähäksi aikaa.

Vielä kerran: Suomi nouskoon energiatekniikan huippumaaksi! Horjuvat kansanedustajat, tuntekaa vastuunne!

Kirjoittaja on vihreitä sympatisoiva veteraanivaikuttaja joka kirjoittaa asemansa vuoksi nimimerkillä. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO