Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtivisiitti

 

 
Valitse sitten näistä!

Vaihtoehdottomuus luo tilaa le peneille ja haidereille - Suomessakin.

Jan Kunnas

Kansallisen rintaman Jean-Marie Le Penin pääsy Ranskan presidentinvaalien toiselle kierrokselle on asettanut maan vasemmistopuolueet omituiseen asemaan. Vasemmisto joutuu kannattamaan istuvaa porvaripresidenttiä Jacques Chiracia estääkseen äärioikeistolaisen Le Penin päätymisen presidentiksi. Le Penin menestyksen taustalla on vasemmiston hajaantuneisuus sekä alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti.
    Myös Suomessa äänestäjille on luvassa runsaasti ihmettelyn aihetta. Ensi alkuun ratkaistaan keskustapuolueen puheenjohtajavaaleissa, tuleeko seuraavan hallituksen pääministeriksi sosiaalidemokraattisen puolueen Paavo Lipponen. Mikäli Matti Vanhasesta tulisi keskustan puheenjohtaja, ainoa este Lipposen pääministeriydelle olisi enää hänen häviönsä sosiaalidemokraattien omissa puheenjohtajavaaleissa Erkki Tuomiojalle.
    Koska Lipponen on väistellyt keskinäisiä väittelyitä Tuomiojan kanssa, tiedämme heidän mahdollisista eroistaan vain sen, että Erkki on Attacin jäsen ja Paavo ei ole. Ehkä olisikin paikallaan, että myös sosiaalidemokraattien puheenjohtaja valitaan keskustapuolueen jäsenäänestyksessä. Vielä vaivattomampi keino olisi kolikon heitto.

Oulun vaalipiirissä kokoomus ja perussuomalaiset ovat solmineet vaaliliiton. Perussuomalaisia edustavan Paula Jukan mukaan vaaliliitto on sekä taktinen että ideologinen.
    Taktista puolta saatan helposti ymmärtää, mutta ideologisen ulottuvuuden löytäminen vaatii jo hieman enemmän vaivaa. Perussuomalaisten kotisivujen perusteella kaikki, mitä kokoomusjohtoinen nykyhallitus on tehnyt, on pääsääntöisesti pielessä. Mutta löytyipä lopulta se ideologinen yhtymäkohta - molemmat puolueet haluavat alentaa verotusta.

Tosin tämän yhtymäkohdan perusteella oikeastaan kaikki puolueet voisivat mennä vaaliliittoon keskenään. Vielä kustannustehokkaampaa olisi vaaliliiton yhdistäminen ruotsalaistyyppiseen listavaaliin. Tämän jälkeen voisimme luopua vaaleista kokonaan ja käyttää säästyneet rahat veronalennuksiin.
    Listavaaleissa puolueet laittavat itse ehdokkaansa etukäteen järjestykseen, ja tässä järjestyksessä ehdokkaat menevät läpi puolueen saaman äänimäärän mukaan. Näin voidaan tehokkaasti estää väärien ehdokkaiden läpimeno. Tämä seikka lienee syynä siihen, että listavaalien käyttöönottoa on ehdotettu myös Suomessa.
    Hieman enemmän päänvaivaa äänestäjille syntyy, jos ajaudutaankin kahteen vaaliliittoon. Loruliitto vakuuttaa, että veronalennukset rahoittavat itse itsensä, kuten eräskin asuntolaina. Köyhät kyykkyyn -liitto tunnustaa avoimesti, että vanhukset, sairaat ja muut työelämän ulkopuolella olevat ovat vain turha painolasti: heidän hyysäämisensä on turhaa, sillä he eivät tuota mitään. Kärjistäen tällaiset vaaliliitot ovat jo käytössä Yhdysvaltain ja Englannin kaksipuoluejärjestelmissä.

Vaihtoehdottomalta näyttävä politiikka luo tilaa le peneille ja haidereille. Hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamien palveluiden supistaminen luo sitä epävarmuutta, josta äärioikeistolaiset suuntaukset saavat käyttövoimansa. Hyvinvointivaltiota eivät todellisuudessa uhkaa maahan vyöryvät ulkomaalaiset, vaan harkitsemattomat leikkaukset, joiden seurauksena suljetaan lähikirjastot, kyläkoulut ja vanhusten avohoito-osastot. Ulkomaalaisten mukana saamme sen sijaan uutta osaamista, jota voidaan hyödyntää kiristyvillä maailmanmarkkinoilla, ja pidemmällä tähtäyksellä he voivat paikata väestömme vanhenemisen johdosta syntyvää työvoimapulaa.
    Äärioikeistolaisten puolueiden avoimeen muukalaisvastaisuuteen verrattuna nykyinen markkinavoimien edessä antautunut politiikka vaikuttaa varsin inhimilliseltä. Suurempi uhka vallitsevalle politiikalle olisi puolue, joka puolustaisi avoimesti pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa ja tunnustaisi, että sen ylläpito vaatii nykyisen verotason säilyttämistä. Se ei tietenkään sulkisi pois verojen kohdentumisen tarkistamista, esimerkiksi verotuksen painopisteen siirtämistä työn verotuksesta ympäristöveroihin. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO