Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Sharon ymmärtää vain voimatoimia

Israelin armeijan hyökkäyksiin on puututtava ennen kuin sota muuttuu etniseksi puhdistukseksi.

Joonas Pörsti

Euroopan parlamentin keskiviikkoinen kehotus jäädyttää kauppasuhteet Israelin kanssa on ensimmäinen konkreettinen aloite kaksi viikkoa sitten voimistuneiden väkivaltaisuuksien taltuttamiseksi Lähi-idässä. Israelin pääministeri Ariel Sharon on osoittanut, ettei hän kuuntele kansainvälisen yhteisön vaatimuksia palestiinalaisalueiden miehityksen lopettamisesta. Jos Yhdysvaltojen ulkoministerin Colin Powellin vierailu Israeliin ei tuota neuvottelutulosta, Euroopan unionin on vastattava Sharonin hallituksen sortopolitiikkaan kauppapakotteilla.
    Sharon on ottanut päämääräkseen terrorisminvastaisessa taistelussa Palestiinan itsehallinnon nujertamisen. Vuonna 2000 alkaneen palestiinalaisten kansannousun aikana on käynyt selväksi, ettei Sharonin politiikalla ole tulevaisuutta. Vaikka Israelin armeija onnistuisi katkaisemaan laajalla operaatiollaan palestiinalaisterrorismin aallon, Sharonin tavoittelemaa kansallista turvallisuutta sillä ei saavuteta.

Sharonin mukaan terrorisminvastaisessa taistelussa on kysymys Israelin olemassaolosta. Väite ankkuroituu Israelin sotaisaan historiaan. Israel kävi vuosina 1956-1973 kolme sotaa sitä uhkaavia ympäröiviä arabivaltioita vastaan ja miehitti vuosina 1982-2000 Etelä-Libanonia tehdäkseen lopun palestiinalaisia tukevien sissiliikkeiden hyökkäyksistä.
    Historian lehti on kuitenkin kääntynyt. Egypti, Jordania ja Syyria eivät ole vuosiin uhanneet Israelia aseellisesti. Lähi-idän väkivaltaisuuksista on tullut yhä enemmän Israelin sisäinen konflikti, jota pitää yllä juutalaisväestön pyrkimys vahvistaa asemiaan erityisesti Jordanin Länsirannan vallatuilla alueilla palestiinalaisväestön kustannuksella.
    Sharonin puheilta putoaa pohja, kun vertaa juutalaisten ja palestiinalaisten elinoloja. Israel on vaurastunut läntisten liittolaistensa tuella muutamassa vuosikymmenessä rikkaaksi teollisuusmaaksi. Palestiinalaisista valtaosa elää köyhyydessä toisen luokan kansalaisina.
    Kuluneiden kahden viikon aikana Israelin armeija on pitänyt Länsirannan asukkaita vankeina kodeissaan. Ilman ruokaa ja lääkkeitä jääneet palestiinalaiset ovat seuranneet voimattomina, kuinka miehitysjoukot tuhoavat kaupunkeja ja kyliä, raastavat väkeä kodeistaan ja hävittävät alueen itsehallinnon kannalta tärkeitä televisio- ja radioasemia.

Lähi-idän rauha edellyttää, että Israel vetäytyy miehittämiltään alueilta ja suostuu itsenäisen Palestiinan valtion luomiseen. Saudi-Arabian tekemä rauhanaloite on saanut laajaa kannatusta länsimaissa. Nyt tarvitaan riittävän voimakkaita pakotteita, jotka osoittavat Israelille, että sen valitsema väkivallan tie on väärä.
    Vuosikymmeniä jatkuneiden sotatoimien ei saisi antaa sumentaa uskoa rauhan mahdollisuuteen. Mieleen tulee Etelä-Afrikan rotusortopolitiikka, joka päättyi ulkomaiden poliittisen ja taloudellisen painostuksen vaikutuksesta 1990-luvun alussa. Vaikka Lähi-idän konflikti on monin verroin monimutkaisempi kuin valkoisten harjoittaman rotuerottelun seuraukset Etelä-Afrikassa, umpikuja on yhtäläinen. Siitä päästään eteenpäin vain määrätietoisilla kansainvälisillä toimenpiteillä.
    Euroopan unionin osuus Israelin ulkomaankaupasta on noin kolmannes. EU:n ja Israelin välisen vapaakauppasopimuksen jäädyttämisellä olisi tuntuvat vaikutukset Israelin talouteen. Rinnalle tarvitaan tietenkin myös Israelin tärkeimmän taloudellisen tukijan ja sotilaallisen liittolaisen Yhdysvaltojen pakotteita. Öljyn hinta on noussut konfliktin kärjistyttyä lähes kolmanneksella, joten Lähi-idän rauhoittamisen pitäisi olla myös Yhdysvaltojen etujen mukaista. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO