Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Virallistan suhteeni

Tänään on hyvä päivä liittyä puolueeseen.

Irina Krohn

Tänään on hyvä päivä liittyä puolueeseen. Tämän kuun alusta tuli vihdoin voimaan laki parisuhteen rekisteröinnistä. Naistenpäivänä 8.3. ihmiset, jotka ovat tähän saakka olleet virallisesti toisilleen ventovieraita, saavat mahdollisuuden turvata toisilleen parisuhteen oikeudet ja velvollisuudet. Täydet vanhemmuuden oikeudet jäävät vielä saamatta.
    Juhlahuumassa minuunkin on iskenyt virallistamisvimma. Olen päättänyt virallistaa suhteeni vihreään liikkeeseen. Naistenpäivästä lähtien maksan puolueen jäsenmaksua Vihreiden Naisten kautta.
    Kymmenen vuotta olen toiminut vihreänä luottamushenkilönä, mutta silti en ole tuntenut tarvetta olla puolueen virallinen jäsen. Vihreiden Naisten puheenjohtajana toimiessanikin korostin aina sitä, että vihreän liikkeen juuret ovat yhä vahvasti kansalaisliikkeissä ja että myös sitoutumattomat, mutta vihreästi ajattelevat, ovat olennainen osa laajaa vihreätä liikettä.

Vähän aikaa sitten olin mukana Vihreiden Naisten järjestämässä saunaillassa. Puheenjohtaja Jaana Nuottasen ja pääsihteeri Elina Hatakan johdolla pohdittiin ja ideoitiin vihreätä tulevaisuutta. Keskustelun kuluessa kuvani siitä, että ainakin Vihreille Naisille Vihreä liitto on jo vuosia ollut yleispuolue, vain vahvistui.
    Ympäristöasiat ja globaali oikeudenmukaisuus ovat itsestään selvä perusta. Sen ohella työn ja perheen yhteensovittaminen, sosiaalipolitiikka, sivistyspolitiikka ja liikennepolitiikka ovat saaneet meidät toimimaan.

Hämmästyneenä olen seurannut median keskustelua siitä, kuinka vasta nykyisen puheenjohtajan aikana vihreät ovat alkaneet muuttua yleispuolueeksi. Muistini mukaan jo monet edeltävät naispuheenjohtajat ovat pitäneet laaja-alaisesti samoja teemoja esillä. Ehkäpä puolueella on toimittajien mielestä muita tavoitteita kuin toimittajan omat mielikuvat vasta sitten, kun joku mies ne artikuloi.
    Äänestäjäkunta, joka on valinnut eduskuntaryhmäämme yhdeksän naista yhdestätoista edustajasta, on jo vaaleissa tiennyt, että ympäristöasioiden lisäksi tässä maassa on muutakin parantamisen varaa.

Toinen kiintoisa piirre nykyisessä tilanteessa, jossa muut puolueet tosissaan pelkäävät vihreiden gallupkannatusta, on median herkeämätön halu löytää eripuran aineksia. Jostain naftaliinista etsitään ”vanhoja partoja”, jotka näkevät nykytilanteen arvotyhjiönä.
    Ei kaikki muutos ole arvotyhjiötä. On totta, että nykyisen puheenjohtajan suusta on tullut joitakin sammakoita, mutta jos ihminen on sellainen ääneenajattelija kuin Osmo Soininvaara, on selvä, että myös mokia sattuu.
    En silti näe, että vanha itsestään selvästi oli hyvää ja nykyinen hallituspuolueena toimiminen taas olisi huonoa ja vähemmän tuloksellista. Olin itse 15-vuotiaana Koijärvellä, sitten seurasin viisitoista vuotta liikkeen toimintaa sivusta. Nyt kun Vihreä liitto täyttää viisitoista vuotta, tuntui sopivalta hetkeltä liittyä jäseneksi. Haluan varmistaa, että ympäristöliike voi olla myös puolue, jolla on yleisiä yhteiskunnallisia tavoitteita. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO