Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 

Lylyn lyömät

Huippu-urheilu tarpoo moraalisessa umpihangessa.

Jyrki Räikkä

Suomalaisen maastohiihdon – ja ehkä laajemminkin kilpaurheilun – tuomiopäivä koitti keskiviikkona, kun Maailman antidopingneuvosto Wada julkisti neljän Lahden MM-kisojen yllätystestissä kiinni jääneen urheilijan nimet. Kun kaikki kuusi kisoissa dopingista kärähtänyttä olivat suomalaisia, ja narahtaneiden joukossa ovat miesten hiihdon viime vuosikymmenten suurimmat ikonit Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi ja Jari Isometsä, usko suomalaisurheilijoiden puhtauteen romahti täysin. Suomalaisen hiihdon moraalinen haaksirikko ei jäänyt pelkäksi uransa ehtoopuolelle ennättäneiden karpaasien lankeemukseksi, sillä yllätystestissä dopingvalvojien haaviin tarttui myös kaksi nuorta naishiihtäjää.
    Arvoitukseksi jää, kuinka monta kiellettyjä ainetta käyttänyttä urheilijaa livahti testistä kuin koira veräjästä. Päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön vakuutteluihin viime paljastusten jälkeisestä täydellisestä avoimuudesta ja rehellisyydestä on vaikea uskoa, kun tähänkin asti hiihtoliiton omerta on murtunut vasta sitten, kun urheilijat ovat jääneet vilpistä kiinni – ja sen jälkeenkin jaossa on ollut vain puolitotuuksia tai suoranaisia valheita. Tarkoitushakuiselta vähättelyltä haiskahtaa myös Kyrön väite, jonka mukaan doping oli laajan ja järjestelmällisen toiminnan sijaan vain ”harrastelijoiden puuhastelua”: aiemmin suomalaisten käyttämiin verenohennuslääkkeisiin palattiin niiden kieltämisen jälkeen muka vasta muutama viikko ennen kisoja.

Hiihtoliiton kemiallisen valmennuksen jäljet ovat niin pelottavat, etteivät vertaukset DDR:n totalitaariseen urheilujärjestelmään tunnu lainkaan kohtuuttomilta. Nähtäväksi jää, murtuuko vaitiololupausten verkosto niin, että vilpillistä valmistautumista voidaan jäljittää syvemmälle lajin historiaan. Tapauksen selvittämisessä kannattaisikin ehkä hakea mallia DDR:n sijaan Etelä-Afrikasta: urheilun totuuskomissio voisi tarjota myös anteeksiantoa niille, jotka kertovat menneisyydestään kaiken, mitään salaamatta.
    Toistaiseksi suomalaisen maastohiihdon olisi viisasta pysyä poissa kansainvälisiltä kilpakentiltä. Edes osallistumisen vuoden kuluttua pidettäviin Salt Lake Cityn talviolympialaisiin ei pitäisi olla itsestään selvää, jos pyykinpesu on tuossa vaiheessa vielä kesken.

Sekä valmentajat että kärähtäneet urheilijat tuntuvat olevan enemmän pahoillaan siitä, että jäivät dopingtesteissä kiinni, kuin siitä, että olivat dopingiin turvautuneet. Paljon kertoi myös Kyrön keskiviikkona Hiihtoliiton tiedotustilaisuudessa pitämä puheenvuoro, jossa hän ensi töikseen puolustautui sillä, että dopingiin turvautuneet ovat rikkoneet urheilun sääntöjä, vaan eivät lakia. Syyksi kiellettyjen aineiden käyttöön riitti usko siihen, ettei niistä jää dopingtesteissä kiinni.
    Kun urheilun moraali on näin kaltevalla pinnalla, eettisten rajojen asettamista ei voida jättää vain urheilijoiden omaan harkintaan: doping on selvästi lailla kiellettävä. Torstaina hallituksen käsittelyssä ollut lakiesitys, jonka mukaan rikoslaissa rangaistavaksi määrättäisiin vakavaa terveydellistä haittaa aiheuttavien dopingaineiden levittäminen ja maahantuonti, olisi askel oikeaan suuntaan, mutta ei välttämättä vielä riittävä irtiotto rankaisemattomuuden kulttuurista.
    Dopinglaki suojelisi ennen kaikkea voimailulajien harrastajia eikä tepsisi niinkään huippu-urheilijoihin, joiden vippaskonstit muuttuvat dopingkontrollin tiukentuessa yhä hienostuneemmiksi. Esimerkiksi suomalaisten hiihtäjien dopingkäryt aiheuttaneiden plasmavolyymin lisääjien väärinkäyttöön ei lakimuutoksella voitaisi puuttua millään tavalla. Olisiko sitten mahdollista sanktioida sellaiset hoitotoimenpiteet, jotka tähtäävät sairauden hoidon sijaan vain ja ainoastaan suorituskyvyn parantamiseen? Rajankäynti olisi vaikeaa, mutta kansainvälisten dopingsäännösten nojalla kuitenkin mahdollista. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO