Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Kullervo huutaa
miesten puolesta

"Naisasialiikkeen puhti on poissa, mutta miehet ovat vasta aloittamassa", uhoaa miesaktivismin tulenkantajaksi ryhtynyt kustantaja.

Sami Kero

Miehet tekevät Suomessa noin neljä kertaa enemmän itsemurhia kuin naiset. Runoilija, kustannustoimittaja ja miesaktivisti Jarmo Lindholm syyttää miesten pahoinvoinnista aristoteelista perinnettä. Miehelle on paukutettu päähän jo yli 2000 vuotta, että hän on voimakas heikon naisen rinnalla. Ajattelumallille ei ole syntynyt vastavoimaa; mieskuvan vallankumous odottaa vielä tekijöitään.
    Syy miehen pahoinvointiin on kilpailua ja voimakkuutta korostava rooli sekä vaihtoehtoisten mallien puute. Vauvaa hoivaavalle miehelle ei ole olemassa omaa kertomusta.
    ”Miehen koko elinkaari on kirjoitettava uudelleen. Miehelle on annettava sekä oikeus että velvollisuus kasvaa”, Lindholm julistaa.

Sanoista tekoihin
Jyväskyläläinen Lindholm perusti alkuvuodesta kustannusosakeyhtiö Kullervon, joka yrittää antaa uudistuvalle miehelle äänen. Kustantamon neljä esikoisrunokirjaa ovat jo kaupoissa.
    Jarmo Herkmanin Valon mykkä karnevaali, Tuomas Juseliuksen Ohi mennen, Suvi Patjaksen Ovi ja Lindholmin oma teos Juuri näin voi kuolla eivät aja miesasiaa yhtä selvästi kuin myöhemmin julkaistava proosa. Kullervo etsii koko ajan proosatekstejä, joista huokuisi voimakas miesnäkökulma.
    Runoilijajoukon ainoa nainen, Suvi Patjas, on mielellään mukana miesasiaa painottavan kustantamon toiminnassa.
    ”Miesaktivismi on ihan hyvä juttu. Ehkä naiset ovat tosiaan olleet niin aggressiivisia, että miehet ovat jääneet jalkoihin. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan tahdo kummemmin kannattaa sen paremmin mies- kuin naisliikettä. Ihmisliike kuulostaisi paremmalta”, Patjas pohtii.
    Mutta Lindholm odottaa ihan oikeasti miesten vallankumousta.
    ”Naisasialiikkeen puhti on poissa, mutta miehet ovat vasta aloittamassa. Sadan vuoden kuluttua miesasialiike on saanut yhtä paljon aikaan kuin naisasialiike viimeisen sadan vuoden aikana. Koska liikkeellä on niin paljon sisältöä, se tulee vaikuttamaan.”

Miestutkimus kunniaan
Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi viime vuonna tutkija Jouni Kempen toimittaman vihkosen Miesnäkökulmia tasa-arvoon. Kempen mukaan nykyistä miehen asemaa kotona voi verrata naisen alistettuun rooliin yhteiskunnassa. Miesaktivismin tavoitteena on antaa miehelle äänioikeus perheessä.
    Lindholm on erityisen huolissaan miehen oikeusturvasta suhteessa lapsiinsa. YK:n ihmisoikeusjulistuksen 24. artiklassa sanotaan, että ”äideillä ja lapsilla on oikeus erityiseen huoltoon ja apuun”. Miehestä ja lapsesta julistus ei kerro halaistua sanaa.
    ”Käytännössä isältä ja lapselta puuttuu yhteiskunnassa ihmisoikeuksien suoja”, Lindholm rajaa.
    Runoilijan mukaan on pöyristyttävää, että yhdessäkään Suomen yliopistossa ei vielä ole itsenäistä, pysyvää ja uutta luovaa miestutkimuksen yksikköä. Hänen mielestään miestutkimus ansaitsisi oman laitoksen.

Tunteet uuteen valoon
Kustannustoimittamisen lisäksi Lindholm vetää Miessakit ry:n Jyväskylän ryhmää. Ryhmässä miehet pohdiskelevat sukupuolten välistä vuorovaikutusta ja kysyvät toisiltaan: ”Miksi nainen sanoo minulle näin?” Miesaktivismi ei kuitenkaan näe miestä ja naista missään tapauksessa kamppailevina rotuina, vaan päin vastoin yrittää saada nämä tulemaan toimeen yhdessä.
    Tuore kustannustoimittaja puhuu yhtenään kasvusta. Silti hän ei painota, että miehen tulisi heti kasvaa ulos vanhoista roolimalleista – se voi olla liian hankalaa. Tärkeintä olisi löytää uusia näkökulmia tunteisiinsa.

Feministin poika
Lindholm syntyi 60-luvulla. Hänen äitinsä oli feministi, joka teki uraa yrittäjänä. Pikku-Jarmolla ei ollut sen paremmin läsnäolevaa äitiä kuin läheistä isää. Lindholm myöntää, että kokemukset sekä omassa lapsuudessa että myöhemmin kahden lapsen isänä ovat muokanneet häntä miesaktivistiksi. Samalla hän painottaa, että uudismies ottaa lapsen huomioon ja pitää koti-isyyttä arvossaan.
    ”Samaa virhettä ei kannata tehdä kahta kertaa”, miesasiamies toteaa.
    Feministit polttivat aikoinaan rintaliivejä, mutta mitä poltetaan roviolla, joka viestii miesten vapautumista vanhoista kahleista?
    ”Hyvä kysymys”, Lindholm kiittää ja miettii hetken.
    ”Ehkä ajokortteja. Juttelin erään miehen kanssa, jonka autossa on V6-moottori. Kaverin mukaan ajokortti antaa luvan tehdä sellaista, mikä pitäisi kyseenalaistaa.” o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO