Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtivisiitti

 

 

Suuri ja mahtava

Vasemmistolaiset ovat muuttuneet ideologisen leimakirveen käyttäjistä sen uhreiksi.

Jani Saxell

Tämän kolumnin otsikko ei viittaa niinkään Neuvostoliiton kansallishymniin, vaan samannimiseen, tuoreempaan sävellykseen: Eppu Normaalin 1970-luvun punk-kauden tuotokseen, jossa kerrotaan suuresta ja mahtavasta kommunisminpelosta. Jättiläisvaltio meni menojaan kymmenen vuotta sitten, mutta Eppujen irvailu ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan.
    Sen osoittaa vaikkapa Stephane Courtois´n ja hänen ranskalaispainotteisen tutkijaryhmänsä marraskuussa suomeksi ilmestynyt Kommunismin musta kirja.
    Kotimaassaan 1997 ilmestynyt tiiliskivi on herättänyt valtavasti riitasointuja. Groteskeimmillaan on väitelty kommunismin uhreina kuolleiden määrästä, jonka Courtois arvioi lähenevän sataa miljoonaa – ja todisteltu aatteen voittavan kirkkaasti pahimman kilpailijansa fasismin 1900-luvun historian kauhukabinetissa. Suomessa kirja myytiin nopeasti loppuun ja puheenvuoroja on muun muassa Helsingin Sanomissa riittänyt. Kunnon kirjasodan tapaan siihen osallistuminen ei ole edellyttänyt kirjan lukemista.

Olisi ihmisyyden kieltämistä leimata kirja pelkäksi vääristelyksi ja tarkoitushakuisuudeksi, kuten tietyt tulipalonpunaiset kommentoijat ovat ehtineet maailmalla tehdä. Mutta yhtä lailla vastenmielistä on kokonaisen aatteen demonisointi ja sen uhrien käyttäminen poliittisena lyömäaseena.
    Kirja on tärkeä selvitys Stalinin, Maon ja Pol Potin uhreista. Lähihistoriaa kehitysmaiden vapautusliikkeistä Vietnamin sotaan se kuitenkin tulkitsee kuin Valitut Palat. James Bond ja Ronald Reagan voisivat nyökytellä tyytyväisinä.

Omissa lapsuudenmuistoissani suuri ja mahtava itäinen naapurimme häilyy välähdyksinä hautaan valmiista politbyroosta vastaanottamassa Punaisen torin sotilasparaatia, vakavailmeisestä uutistenlukijasta kertomassa Puolaan julistetusta poikkeustilasta tai ”rauhan ystävä” Leonid Brezhnevin poismenosta. Koulu- tv:n Näin naapurissa-sarjan mukaan meillä ei muita naapureita ollutkaan.
    Ei minusta olisi senaikaisessa mielipideilmastossa vasemmistolaista tullut. Mutta nyt kun ”hyvän naapurin” tilalla on markkinatotalitarismi ja euroehdottomuus, voin mielihyvin sanoa olevani vasemmistolainen.

Toisinajattelijan asema ei tosin edelleenkään ole hääppöinen; Neuvostoliitossa heitä odottivat mielisairaalat ja Aasiassa uudelleenkoulutusleirit. Uusi uljas Eurooppa taltuttaa vastarannankiiskensä mellakkapoliisirivistöin, oltiin sitten Prahassa tai presidentinlinnan edustalla.
    Toki pankkikokouksen ja Linnan kutsujen välillä on eronsa. Prahassa käytettiin kyynelkaasua ja vesitykkejä, Helsingissä taloudellisen ja poliittisen eliitin pippaloihin oli päästetty myös viihdeväki. Piispojen lähdettyä kyseenalaistamaan sosiaalista eriarvoisuutta ei uskonnosta ole enää oopiumiksi kansalle. Sen tehtävän ovat ottaneet bumtsibumit ja formulatähdet. Greed ja Haluatko miljonääriksi? ovat yhtä vastaansanomattomia osoittimia maan henkisestä tilasta kuin Näin naapurissa aikanaan.
    Kommunismin mustan kirjan kaltainen ”voittajien historiankirjoitus” antaa samalla epäsuorasti siunauksensa asioiden nykytilalle, kovenevalle ja kahleitaan katkovalle kapitalismille. Kriittisiä ääniä varten on varattu ideologinen leimakirves.

Muutama vuosi sitten eräs Lontoon lähistöllä opiskellut, kokoomuslainen ystäväni oli käymässä Suomessa. Hän iloitsi pikkukaupungin keskustaan asennetuista valvontakameroista. Ennen niitä paikallisille oli kuulemma kunnia-asia hakata ulkomaalaisia ja opiskelijoita.
    Kun varovasti ehdotin, että vastaava rauhoittava vaikutus olisi voinut olla vaikkapa työttömyyteen puuttumisella, oli tuomio heti valmis: ”Anarkisti! Kommunisti!”
    Ravintoloissa tapahtuvan alkoholinkäytön ja naiskauneuden ihailijoina olemme kyseisen ystävän kanssa usein samoilla linjoilla, politiikan suhteen harvemmin. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO