Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Luomutiet erkanivat

Esa Härmälän mukaan luomutuotanto voi jopa uhata Euroopan maataloutta.

Elina Teerijoki

Luomuruoka ja sen yhteys elintarviketurvallisuuteen puhuttivat Turussa kokoontunutta Vihreän liiton valtuuskuntaa sunnuntaina. Kansanedustaja Merikukka Forsius puhui voimakkaasti luomutuotannon lisäämisen puolesta. Hänen mukaansa media ei juuri edistä luomun asiaa.
    ”Tuntuu, että vain negatiivinen informaatio pääsee läpi”, Forsius sanoi. Hän viittasi syksyisiin tutkimustuloksiin rukiintuotannon ympäristökuormituksesta.
    Euroopan unionissa Forsius arvelee maatalouspolitiikan kurssin lähiaikoina kääntyvän ruokaturvallisuuden vuoksi. Luomueläinten jälkeläisillä ei esimerkiksi ole tavattu pelättyä BSE-tautia.
    Forsius toivoo, että vuonna 2010 Suomen peltopinta-alasta olisi 25 prosenttia luomuviljelyssä. ”Taloudellisen houkuttimen on oltava selvä. Myös MTK:n on panostettava luomuun palkkaamalla organisaatioonsa luomuväkeä.”

Luomu syö kilpailukykyä?
Forsiuksen haasteeseen oli vastaamassa MTK:n puheenjohtaja Esa Härmälä, joka syytti vihreitä hallituspolitiikan valtavirran mukana menemisestä maatalousasioissa.
    ”Vihreät ovat olleet hallitusvastuussa kuusi vuotta. Hallituksen päätökset ovat myös teidän päätöksiänne.”
    Härmälä suhtautui luomutuotannon mahdollisuuksiin selvästi Forsiusta skeptisemmin. Hän muistutti, ettei maatalouspolitiikassa voi tehdä nopeita käänteitä jo investointien vaatiman ajan ja rahan vuoksi. Luomulla ei Härmälän mielestä ole maailmantalouden mittakaavassa taloudellistakaan kilpailukykyä.
    ”Jos Euroopan unionissa siirrytään kovin kattavasti luomuun, on vaarana, että eurooppalainen maatalous jää pieneksi, paikalliseksi suoramyyntiin ja erikoistuotteisiin keskittyneeksi alaksi”, Härmälä arvioi. Tämän seurauksena EU-maiden kilpailukyky muuhun maailmaan heikkenisi.

Hullu lehmä tulee Tallinnasta
Härmälän mukaan luomu ei takaa ruokaturvallisuutta, vaan on muistettava, että esimerkiksi salmonellariski on suurempi luomumunissa kuin tehotuotetuissa kananmunissa. Mahdollinen ruokakriisikin tulee Suomeen Härmälän mukaan ihan muualta kuin maatiloilta; todennäköisesti harmaan tuonnin kautta.
    ”Jos Suomessa puhkeaisi vakava elintarvikekriisi, lähtisin etsimään syytä Tallinnan lautalta”, Härmälä sanoi.

Rypsillä BSE-torjuntaan?
Maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Jaana Husu-Kallio totesi, että huolimatta BSE-kauhusta ruokaturvallisuuden suurin riski on yhä mikrobiologisissa tekijöissä. Kuntien elintarvikevalvonnassa on työvoimavajausta. ”Tässä luomu ei ole riittävä ratkaisu”, Husu-Kallio muistutti.
    Kansanedustaja Erkki Pulliainen totesi, että EU-jäsenyys ostettiin Suomelle lupaamalla halpaa ruokaa. Neuvotteluja johtivat tuolloin keskusta ja MTK:n omat edustajat. Seurauksista on väännetty kättä koko 1990-luvun ajan.
    BSE-tautia Pulliainen piti rehuteollisuuden töppäyksenä, jollaisten välttämiseksi on etsittävä tarkkaan korvaava vaihtoehto. Hän kannatti proteiinilähteeksi kotimaista rypsiä, jonka tuotanto ei kuitenkaan tällä hetkellä riitä ”edes alkuun”. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO