Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Keskustan pitää hylätä Ahon oikeistosuuntaus

Maalaisliitto/keskustapuolue on historian alkuvaiheista lähtien ollut ennen muuta laiminlyödyn maalaisväestön yhteenliittymä, ja se oli ollut sen pääfunktio. Mitään ideologiaa sillä ei ollut, sen johto oli vanhoillista ja suurin osa kannattajia. Alkio oli liberaali, keskustalainen, ja puolue pyrki sillä ratsastamaan. Joukossa oli radikaalejakin, malliksi. Presidentti Urho Kekkonen muisteli aikoinaan liittyneensä puolueeseen sen suomalaisuuskannan houkuttelemana ja olettaen, että puolue oli liberaali. Muutakaan vaihtoehtoa kun ei hän löytänyt edistyspuolueen linjan muututtua Heikki Ritavuoren kuoleman jälkeen eräänlaiseksi ”sekahedelmäsopaksi”.
    Muutos Maalaisliiton linjassa oli tapahtunut vasta sotavuosien jälkeen. Silloin puolueeseen liittyi radikaaleja nuoria, lähinnä Kekkosen takia. Silloin näytti puolueelle avautuvan tie sivistyneistöön, keskustaan. He pettyivät. Vuoden 1972 vaalien jälkeen Keskustapuolue palasi vanhoilleen Johannes Virolaisen johdolla. Maalaisliitosta poiketen Kepu liittoutui MTK:n kanssa tiiviisti, niistä tuli ”siamilaiset kaksoset, jotka eivät pääse toisistaan irti”. Kepu havitteli nuoren kaupunkilaissivistyneistön valloittamista puolelleen. Moisista aineksista koostuvan yhtälön ratkaiseminen ei tule onnistumaan, ennusti presidentti Kekkonen 70-luvulla.
    Paavo Väyrynen yritti 70- ja 80-luvulla uudistaa puoluetta osittain onnistuen. Esko Ahon tullessa johtoon alkoi puolue uudelleen oikeistolaistua. 1990-luvun puolivälissä hommassa alkoi jo haista suoranainen John Wayne -tyyppinen oikeistolainen henki. Ahon presidenttikampanja karkasikin johdon käsistä hurmahenkisten ei-keskustalaisten haltuun. Helmikuussa 2000 Suomen Keskusta oli hylättynä ja toivottoman yksin.
    Keskustalla on paikkansa suomalaisessa poliittisessa kentässä. Sen on kuitenkin irrottauduttava MTK:n liiallisesta vaikutusvallasta mutta kuitenkin tuettava peruskannattajakuntaansa. Sillä on vihreiden jälkeen nuorekkain kannattajakunta, eteenkin Pohjois-Suomessa. Sen on ajettava johdonmukaisesti ja uskottavasti niiden kansanryhmien etua, jotka eivät ole tupopöydässä. Sen on ajettava köyhän asiaa ja tehtävä selkeä pesäero nykyiseen kokoomukseen. Sen poliittinen vastustaja on SDP:n oikeistojohdon ja kokoomuksen koalitio, jonka henkinen oppi tulee USA:sta ja joka perustuu uskolle: ”tuloerojen kasvu lisää tuotantoa ja hyvinvointia.”
    Suosittelen keskustalle siirtymistä uudistusmieliseen suuntaan ja yhteistyön hakemista vihreiden, SDP:n ja Vasemmistoliiton suunnalta. Varsinkin vihreillä olisi sellaisia vanhasta savupiippu-Suomesta poikkeavia näkemyksiä, joihin keskusta voisi yhtyä. Pintailmiöt homoineen ja suojelumetsineen eivät ole olennaisia esteitä yhteistyölle.
    Keskusta voisi linjanmuutoksella pysäyttää vasemmistopuolueiden oikeistoa myötäilevän suuntauksen. Tämä olisi kansallisesti onnistunutta politiikkaa. Tämä merkitsisi myös puolueen puheenjohtajan (lopullista) vaihtamista, sillä Aho on tunnetusti puolueen oikeistosiipeen lukeutuva.

Ralf Sjöman (kesk.)
Kuopio
Seksuaalinen erilaisuus on luonnonmukaista

Nea Kontio paheksui koeputkihedelmöitystä sen luonnonvastaisuuden takia (VL 19.1.) sekä lesbo- ja homopareja kasvattajina. Mielipiteessä on hieman hurskastelun makua. Kärpäsestä ei kannattaisi tehdä härkästä.
    Luonnonmukaisuus on melko suhteellinen käsite. Keinohedelmöitys on toki luonnonvastaista, mutta sitä ovat myös ehkäisykeinot, sekä hyvin monet lääketieteen menetelmät. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin yksilön auttaminen.
    Lapsen kannalta on tuskin kovin valtavaa merkitystä sillä ovatko häntä hoivaavat kaksi aikuista samaa vai eri sukupuolta. Ongelmat johtuvat usein ”normaalien” suvaitsemattomuudesta ja ennakkoluuloista. Seksuaalisesti poikkeavien parjaaminen on enimmäkseen vähempilahjaisten keino kohottaa itsetuntoaan.
    Monin verroin suurempi ongelma maailmassa ovat heitteille jätetyt lapset, kuin samaa sukupuolta olevat vanhemmat. Eivät toisen sukupuolen mallia saa sen paremmin lukemattomat yksinhuoltajien lapsetkaan.
    Seksuaalinen erilaisuus täytynee hyväksyä luonnonmukaiseksi, koska se on synnynnäistä eikä ihminen ole sitä pystynyt muuksi manipuloimaan. En itsekään purematta niele kaikkia vihreiden ehdotelmia, mutta luotan Osmo Soininvaaran harkintakykyyn näissäkin asioissa.

Ismo Saloranta
Lieto<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO