Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Suurituloisuus on suhteellista

Jyrki Räikkä nousee pääkirjoituksessaan (VL 5.10.) barrikadeille puolustamaan Osmo Soininvaaran mallia "suurituloisten" perheiden päivähoitomaksujen nostamisesta. Suurituloisella Soininvaara tarkoittaa kahden hengen yhteensä yli 28 000 markan bruttotuloja.
    Tein viime vuonna 12 tunnin työpäiviä - kuten useimmat ikäiseni samalla koulutustaustalla. Maksoin "hienon" progressiivisen systeemimme mukaisesti veroja noin 100 000 markkaa ja siten nettosin vain hyvin vähän enemmän kuin niin sanottu "pienituloinen".
    Maksamallani summalla elätetään aika monta "sossun vakkaria". Luulisi, että siitä riittää edes oikeus yhtä suureen päiväkotimaksuun kuin kaikilla muilla. Jäljelle jääneistä nettotuloista yritän maksaa vielä opinto-, asunto- ja autolainojen lyhennyksiä korkoineen. Kovin paljon ei jää säästöön tai ylimääräisiin hankintoihin, vaikka olen mielestäni työmäärääni ja työn vastuuseen nähden sellaisiin oikeutettu.
    En todellakaan tunne olevani suurituloinen. Jospa nämä tulomääritelmät voitaisiin jatkossa tehdä palkansaajien nettotuloista? Onko niin sanotuilla pienituloisilla oikeus vaatia, että otetaan niin sanotuilta suurituloisilta tuhkatkin pesästä?

Päivi Puntila
KTM, Espoo<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO