Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtivisiitti

 

 

Punaisen lihan
kiusaukset

Hullun lehmän tauti puskee
italialaista ruokakulttuuria nurin.

Lena Björklund

Lokakuussa Italia ryhtyi esimerkillisen ripeästi toimiin niin sanotun hullun lehmän taudin torjumiseksi – maa lisäsi kieltoja, tutkimuksia ja tarkastuksia. Näinä päivinä Italia näyttää uudestaan esimerkkiä: ensimmäisen tartunnan saaneen naudan löydyttyä viime viikolla selvisi myös, että niin Pohjois- kuin Etelä-italiassa valmistetaan ja myydään edelleen kiellettyä luujauhoa, ja sitä myös ostetaan maatiloille.
    Lokakuusta lähtien on ollut mahdotonta katsella tv-uutislähetystä, joissa ei olisi kerrottu myös hullusta lehmästä. Miten se on vaikuttanut lehmäparkojen omanarvontuntoon, sitä ei tiedä kukaan, mutta kansa on kuohuksissaan: punaisen lihan myynti on laskenut tähän päivään mennessä jo 70 prosenttia.
    Arvostetut ravintolat ovat jo laittaneet vihannesruokia aivoherkkujensa tilalle. Palermossa yli 160 vuotta toiminut tuhtien erikoisleipien kulttiravintola poistaa listoiltaan pernaherkun.

Hallituksen terveysministeri, erittäin suorapuheinen Umberto Veronesi, 75, totesi jo lokakuussa, ettei lihansyönti pidennä ihmisen elinikää. ”Ei ole pahitteeksi, että syötte vähemmän pihvejä”, hän totesi kuivasti. Viikonvaihteessa Veronesi lupasi, että Italia kieltää myös kuuluisa toscanalaisen bisteccan, luullisen pihvin myynnin.
    Suvereenin ja kokeneen Veronesin rinnalla nelikymppinen maatalouspolitiikasta vastaava vihreä ministeri Alfonso Pecoraro Scania (vihr.) on vaikuttanut hiukan liian kesyltä. Viime viikolla hän meni tokaisemaan, että olisi syytä panna jäitä hattuun sen pohtimisessa, mikä kaikki voi olla ihmiselle vaarallista ravintoa. Täällä kun on pohdittu myös maidon terveellisyyttä.
    Lehdet julkaisevat neuvojaan siitä, mitä ihmisten tulisi syödä. Suomalaisesta ravinto- ja ympäristökeskustelun näkökulmasta käsittämätöntä oli se, että arvovaltainen torinolaislehti La Stampa kannusti kuluttajia syömään kalanviljelytuotteita. Perustelu oli, etteivät kalojen aivot voi vaikuttaa nautojen aivojen tavoin: ”Ei ole olemassa hullua taimenta.”

On alkanut poliittinen taistelu siitä, mitä sille lombardialaiselle karjalle, jonka parista ensimmäinen tartuntatapaus löytyi, olisi tehtävä. Yleinen mielipide on, että on seurattava taannoista Britannian esimerkkiä ja tuhottava koko karja.
    Britanniassahan tuhottiin lopulta neljä miljoonaa eläinparkaa. Täällä kyse on vasta sadasta, korkeintaan tuhannesta, uusien epäilysten vahvistuessa. Vihreät korostavat sitä vaaraa mikä mahdollisesti sairaiden eläinten hautaamisesta aiheutuu maaperälle. Veronesi taas haluaisi säilyttää ensimmäisen satapäisen karjan elävänä tutkimuksia varten. Hänen mielestään ei vielä tiedetä tarpeeksi, miten tartunta luujauhoista eläimeen siirtyy.

Aihe on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Teurastajat pitivät kolmen päivän ”lakon”: he teurastivat ainoastaan alle 30 kuukauden ikäisiä nautoja.
    Ruokakeskustelu jatkuu myös geenimuunnelluista elintarvikkeista, joissa vihreät ja Veronesi ovat aivan eri linjoilla. Jälkimmäinen pitää taistelua geenimuunneltuja tuotteita vastaan ”taantumuksellisena typeryytenä” ja sanoo lisäksi, että kloonaus voi pelastaa ihmiselämiä.
    Kaikki tämä tapahtuu maassa, jossa kuluttajat tuntuvat olevan suomalaisia paljon tarkempia ja tyytyvän kaupassa vain ehdottomasti hyvälaatuisiin tuotteisiin. Maassa, joka ei ole ”valioistunut”, vaan jossa yhä elää kunniakas meijeriverkosto. Esimerkiksi täällä Friulissa, äärimmäisessä Koillis-Italiassa, on kokonainen verkosto meijereitä, jotka valmistavat kaikkea juustoista jogurtteihin. Eikä laadussa todellakaan ole valittamista. o

Vihreän Langan toimittaja Lena Björklund on opintovapaalla Udinen yliopistossa.

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO