Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Ydinvoimala kestää pienkoneen törmäyksen

Ydinturvallisuutta on tiukennettu ympäri maailmaa USA:n terrori-iskujen seurauksena. Iskun seuraukset voisivat olla kohtalokkaita.

Anna-Kaisa Pitkänen

Yhdysvallat ja koko läntinen maailma lisäsivät ydinvoimaloiden turvatoimia tiistaina tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Yhdysvaltain ydinvoimaviranomaiset antoivat tiistai-iltapäivänä uusien terroristi-iskujen pelossa ohjeet maan ydinvoimaloiden ja ydinpolttoaineita käyttävien yksiköiden turvajärjestelyjen tehostamisesta.
    Turvajärjestelyistä ei kerrottu tarkemmin tiedotusvälineille, sillä ne haluttiin pitää tarkoin salassa. Yhdysvalloissa on 103 ydinreaktoria, joihin iskemällä terroristit voisivat saada ennennäkemätöntä tuhoa aikaan. Lisäksi ne tuottavat 20 prosenttia Yhdysvaltain energiantuotannosta, jolle iskut aiheuttaisivat merkittävän uhan.
    Tiistaina yhdysvaltalaisen energiayhtiön Progress Energyn johtaja Bill Cavanaugh kertoi ”Turvallisuuden olevan ykkösasia” USA:n ydinvoimaloissa.

Uhka tuntuu Suomessa
Terrorismin aiheuttama uhka on huomioitu myös Suomen ydinvoimaloissa muun muassa lisäämällä vartiointia. Lisäksi kansainvälistä tilannetta seurataan koko ajan tarkasti, ja toimenpiteissä seurataan yleismaailmallista esimerkkiä.
    ”Vaikka Suomessa terrorismin uhka on käytännössä olematon, ydinvoimaloiden turvajärjestelmissä ollaan aina varuillaan lainvastaisen toiminnan, kuten terrorismin vuoksi. Kansainväliset uhat vaikuttavat tietysti myös meihin”, Säteilyturvakeskuksen käyttöturvallisuuden asiantuntija, toimistopäällikkö Vesa Ruuska toteaa.
    Yhdysvaltojen tilanteen vaikutuksia Suomessa on arvioitu sisäasiainministeriön asettamassa kriisiryhmässä, johon kuuluvat myös ydinturvallisuudesta vastaavat virkamiehet. Ruuskan tietojen mukaan terrori-iskuilla ei ole Suomessa tai maailmalla koskaan uhattu ydinvoimalaa.

Vaikea kohde
Normaalioloissa lentokoneen törmäys ydinvoimalaan on mahdotonta muun muassa siksi, että voimalat on asetettu erityiseen ilmavalvontaan. Lisäksi niiden lähettyville ei sijoiteta lentoreittejä. Ydinvoimalaa lähinnä sijaitseva ilma-alue on kokonaan lentokiellossa.
    ”Tämä ei tietenkään poista terrori-iskujen mahdollisuutta”, Ruuska toteaa.
    Vaaratilanteiden varalta suomalaisten ydinvoimaloiden rakenteet on suunniteltu kestämään pienlentokoneiden törmäykset. Voimalan vaarallisin alue, ydinreaktori, taas on suojattu niin tiiviisti, ettei kovakaan isku ulotu siihen helposti.
    ”Sen sijaan itse iskua seuraavat ongelmat voivat olla kohtalokkaita. Esimerkiksi jälkilämmön poistojärjestelmä saattaa törmäyksessä vioittua, ja se voi aiheuttaa reaktorin ylikuumenemisen”, Ruuska sanoo.
    Hän kuitenkin toteaa, että käytännössä reaktoriin ulkoapäin iskeminen on lähes mahdotonta.
    ”Isku pitäisi suunnata niin täsmällisesti, että käytännössä se tuskin on lentokoneella mahdollista”, hän spekuloi.
    Ruuska uskoo, että suomalaiset ydinvoimalat eivät juuri poikkea amerikkalaisista. Samat asiat pätevät niidenkin turvallisuuteen. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO