Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiyleisönosasto

 

 

Edustuksellinen demokratia on hidas ja tunnoton

Me suoran toiminnan ihmiset ja organisaatiot sekä yhden asian liikkeet olemme saaneet satikutia Turun yliopiston professorilta Matti Wibergiltä. Olemme hänen mukaansa edustuksellisen demokratian pahin uhka ja mahdollisesti jopa alhaisen äänestysprosentin perimmäinen syy. Toimintamme on aiheuttanut sen, että puolet kansasta ei usko enää poliittisen toiminnan vaikutusmahdollisuuksiin ja puolueet joutuvat kitumaan kannatuksen puutteessa. Näin arvovaltaista tunnustusta työmme tuloksellisuudesta emme ole edes osanneet uneksiakaan. Me olemme vain tehneet sen mitä ”sydämemme on käskenyt”.
    Tähän Wibergin syytökseen on parasta vastata ”Lapin profeetan” Lars Leevi Laestadiuksen kirjoittaman Hulluinhuonelaisen sitaatilla: ”Aikamme sivistys on järjen epämuodostuma sydämen kustannuksella”.
    Voimme vain ihmetellä sitä, että Wiberg ei, akateemisesti koulutettuna, löydä syitä itse poliittisesta järjestelmästämme ja sen jälkeenjääneisyydestä ajan tarpeisiin. On aivan päivänselvää, että suoran toiminnan ja yhden asian liikkeitä ei olisi syntynyt, jos nykyinen edustuksellinen demokratiajärjestelmä olisi kyennyt riittävän nopeasti ja tarpeeksi herkkävaistoisesti reagoimaan länsimaisen demokratian ja globalisaation tuomiin ongelmiin. Ei olisi työttömien yhdistyksiä, jos työttömyysongelmat olisi kyetty hoitamaan edustuksellisella demokratialla. Ei olisi ympäristöjärjestöjä, jos edustuksellisella demokratialla olisi kyetty hoitamaan ympäristön saasteongelmat jne.
    Ainoa todennettava saavutus edustuksellisella demokratialla satavuotisen historian tuloksena on ylisuuri virkamiesorganisaatio ja lajirunsas ylipalkattu edustajajoukko. Siitä on muodostumassa kansakunnan syöpäsolu, joka on vaarassa tuhota terveen elämän elinmahdollisuudet länsimaissa.
    2000-vuosisata onkin todennäköisesti uudenlaisen lähidemokratian ja suoran toiminnan etsikkoaika, jolloin se näyttää voimansa kansakuntien hyvinvoinnin ja ympäristön terveellisyyden turvaajana. Nykymuotoisena edustuksellinen demokratia on tullut eläkeikään ja ymmärtäköön se jäädä eläkkeelle. Se on antanut parhaat ”työvuotensa” ihmiskunnan kehitykselle ja me suoran toiminnan ihmiset ja organisaatiot huolehdimme siitä, että se saa hoitoa vanhuudenvaivoihinsa ja kunniallisen hautauksen.

Voitto Aaltonen
puheenjohtaja
Kirkkonummen Seudun Työttömät
Selkärepussa on aukkoja?

”Selkärepussa” -palstalla Michael Lettenmeier esittelee mitä hulluimpia laskelmia. Joskus arvotetaan asioita pelkillä kiinteillä luonnonvaroilla ja joskus muuten. Usein hän kirjoittaa hulluista itsestäänselvyyksistä periaatteella ”kun luet kirjan kahdesti, niin MIPS puolittuu”, mutta välillä laskelmien tulokset ovat todella selittämättömän outoja ja poikkeavat rajusti esimerkiksi vastaavista elinkaariarvioinnin (LCA) tuloksista. LCA on ehkä monimutkaisempi, mutta varmasti kattavampi arvottamistapa.
    Esimerkiksi Vihreässä Langassa 10.8. ollut ”Tiskaaminen kannattaa kesälläkin” tulokset ovat outoja. Siinä mainitaan muun muassa kestovaihtoehdon suurimmaksi rasitteeksi itse tiskikone. Yleensä pesukoneissa energian, veden ja pesuaineiden ympäristörasite on oleellisesti suurempi kuin koneen valmistuksen ja hävityksen rasite.
    Onko laskelmat ja perusteet jossain tarkastettuina? Hienoa olisi, jos ne olisivat jonkun aikaa tarkastettavina vaikka Vihreän Langan kotisivuilla. Niitä voisi käyttää vaikka esimerkkeinä opetuksessa. Olenpa noita julkaistuja Selkäreppulaskelmia joskus käyttänytkin (alumiiniauto ja mäkihyppy), mutta tällöin olen opiskelijoideni kanssa päätynyt kovin erilaisiin tuloksiin kuin Michael!

Risto Juvaste
Ympäristöteknologian yliopettaja
Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulu<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

Yleisönosastoon kirjoittaminen >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. 09 5860 4123 fax. 09 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO